Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 29 Septembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Eliminarea tulburarilor prin deficit de iod, strategie nationala

Una dintre problemele majore care preocupa de citiva ani incoace lumea medicala din judet, ca de altfel din intreaga tara este eliminarea tulburarilor prin deficit de iod. Pentru a elimina aceasta problema, la nivel national a fost elaborata o strategie nationala. Mai exact s-a decis iodarea sarii destinate consumului uman direct precum si folosirea obligatorie a acesteia la fabricarea piinii. In elaborarea acestei strategii s-au implicat alaturi de Ministerul Sanatatii, Directia Generala de Sanatate Publica si Inspectia Sanitara de Stat, cu unitatile reprezentative din teritoriu. In procesul de elaborarea a strategiei nationale de eliminare a tulburarilor prin deficit de iod a beneficiat de sprijin tehnic si financiar din partea Fondului Natiunilor Unite pentru Copii -Unicef, precum si a altor organisme guvernamentale, organizatii non-guvernamentale, precum si organisme internationale.
Iodul este un element esential pentru functia tiroidiana, necesar pentru cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a creierului si corpului. Lipsa acestuia din organism se explica prin faptul ca in sol, apa si hrana, cantitatea de iod este insuficienta.
Carenta de iod este singura si cea mai cunoscuta cauza a retardului mintal si a deteriorarii functiilor cerebrale care poate fi prevenita. Aceasta determina marirea volumului glandei tiroide, adica aparitia gusii tiroidiene si scaderea producerii hormonilor vitali pentru crestere si dezvoltare. Din cauza lipsei de iod din organism procesul de crestere a copiilor este incetinit, ei devin apatici, se misca si gindesc mai lent, vorbesc si aud mai greu. In cazul gravidelor lipsa de iod poate determina dezvoltarea inadecvata a fatului, nasterea unui copil cu cu retard mintal sau intelect la limita, greutate scazuta sau malformatii ale nou-nascutului, nasterea prematura, avortarea spontana sau chiar moartea fatului in timpul sarcinii.
Conform statisticilor medicale efectuate de cadrele medicale ale Autoritatii de Sanatate Publica Neamt, dupa 1990 incoace, cel mai mare numar de cazuri de gusa endemica au fost luate in evidenta in 2005, adica 2995. Cele mai multe persoane cu astfel de probleme de sanatate provin din zona Podoleni, Savinesti, Valeni, Botesti, Vinatori Neamt, Sagna, Tazlau, Pingarati. In cursul anului 2006, specialistii in Igiena Alimentara din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica au efectuat controale la numerosi genti economici care comercializau sare iodata. Rezultatele analizelor efectuate pe cele 59 de probe prelevate au demonstrat ca 12 dintre acestea aveau un continut de iod mai mic decit cel stabilit de normele in vigoare.

Articol afisat de 1728 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective