Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 3 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Mai degraba platim costurile unor politici industriale si sociale gresite, decit costurile integrarii“

„Mai degraba platim costurile unor politici industriale si sociale gresite, decit costurile integrarii“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Stratila

Reporter: E timpul sa vorbim aplicat de costurile integrarii. Care vor fi acestea pentru omul simplu?
Serban Stratila:
In mare masura, costurile integrarii au fost, deja, suportate de populatia Romaniei. In principal, este vorba de costurile traiului zilnic: incalzire, energie electrica, hrana si medicamente. In afara de costul incalzirii, care se va mari datorita eliminarii subventiilor (cerinta expresa a UE) si scumpirii gazului metan, la celelalte categorii mentionate nu vad motive obiective de crestere de preturi. Sigur ca este foarte greu, in special pentru cei cu venituri mici - pensionari, someri, dar si o buna parte dintre salariati - sa se decurce cu salarii romanesti la costuri europene, dar exista si solutii pentru a se depasi macar perioadele mai dificile. Guvernul aloca sume foarte importante pentru ajutoarele de incalzire si are programe foarte mari de investitii in sectorul energetic.
De fapt, mai degraba platim costurile unor politici industriale si sociale gresite, decit costurile integrarii. In definitiv, nimeni de la UE nu ne-a obligat sa subventionam termocentrale energofage si ineficiente si sa abuzam de instrumentul pensionarilor anticipate si a salariilor compensatorii.
Din pacate, fostele guvernari asa-zis social-democrate au preferat, din motive pur electorale, sa practice o falsa protectie sociala care nu a determinat decit exodul fortei de munca si disparitia unor importante capacitati industriale.
Desi unii lideri PSD pling, astazi, de grija cetatenilor care - spun ei - nu vor putea trece peste aceasta iarna, „uita“ sa precizeze ca privatizarea Petrom (care are 50% din productia de gaz metan a tarii) in conditii obscure este opera PSD, sub bagheta domnului Dan Ioan Popescu.
Totusi, trebuie sa privim cu optimism spre viitor, fiindca, odata cu integrarea in UE si aderarea la sistemul de valori european, cetatenii romani care vor munci sirguincios si eficient vor putea obtine venituri rezonabile si in tara lor.
Rep.: Se agita din nou spiritele cu autonomia tinutului secuiesc.
S.S:
Periodic, liderii UDMR fac afirmatii „soc“, mai degraba din dorinta de a-si fideliza o parte din electoratul maghiar. Cred ca declaratii de genul sustinerii autonomiei „tinutului secuiesc“ nu au acoperire nici macar in privinta vointei reale a locuitorilor din acea zona. Mai mult, domnul Marko Bela ar trebui sa stie ca exista o lege cadru a descentralizarii pe care domnul Vasile Blaga, colegul de Guvern al domniei sale, ar trebui sa o puna in aplicare cit mai repede.
In Romania, minoritatile nationale au suficiente drepturi, in unele cazuri mult peste ceea ce exista in Europa si, de aceea, nu cred ca este oportun sa se creeze discutii pe marginea unor chestiuni deja rezolvate din punct de vedere legislativ si institutional.
Rep.: Avem o clasa politica pregatita sa faca fata integrarii?
S.S.:
Termenul de „clasa politica“ este destul de larg. Asa cum reiese si din ultimul raport de monitorizare, Romania are probleme in special in aplicarea corecta si coerenta a legislatiei.
De aceea, administratia centrala, locala si sistemul judiciar au cel mai important rol in integrarea europeana. Din punct de vedere legislativ, lucrurile sint in mare parte definitivate, in unele domenii existind chiar exces de reglementari. Parlamentul va trebui ca, dupa data de 1 ianuarie 2007, sa-si exercite mult mai consistent rolul de control conferit de Constitutie. Imi este greu sa apreciez in ce masura Parlamentul va putea trece peste conditia actuala de „masina de vot“ pentru a deveni o institutie eficienta si respectata.
De altfel, la procesul integrarii vor trebui sa contribuie, intr-un mod mult mai responsabil, si mass-media, precum si societatea civila.
Rep.: Cum comentati nominalizarile la sefia SIE si mai ales SRI, unde a fost preferat un parlamentar PSD?
S.S.:
Atit timp cit nici din partea serviciilor respective si nici din partea institutiei prezidentiale nu vad nici o intentie de a moderniza si reforma in sens european sistemul de securitate, nu ma intereseaza numele persoanelor propuse.

Articol afisat de 1611 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(A consemnat Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective