Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 3 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bolnavii nimanui

• pietrenii nu au unde sa se adreseze in cazul efectuarii tratamentelor ambulatorii

Pietrenii care sint bolnavi, dar nu intr-atit incit sa necesite spitalizare, in schimb au nevoie de efectuarea unui tratament injectabil, nu au alta sansa decit sa se adreseze unei persoane particulare.
Daca pe timp de zi problema se poate rezolva mai simplu, in cazul in care persoana trebuie sa se trateze cu antibiotice, care se administreaza la un anumit interval de timp, noaptea situatia devine de-a dreptul critica.
Pe considerente de eficienta dictate de indicatorii economico-financiari, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Neamt a decis, in urma cu o luna, desfiintarea Serviciului de Urgenta din Ambulatoriul de Specialitate al unitatii, adica din Policlinica. Cadrele medicale din spital nu au voie sa faca tratamente ambulatorii, iar cele de la dispensare accepta cu greu sa faca acest serviciu, fie si contra cost, pe timp de zi, caci pe timp de noapte nu au program.
Centrele de permanenta au fost desfiintate deoarece medicii de familie nu au consimtit sa se organizeze astfel incit sa faca de garda o data pe saptamina si, ca atare, nemtenii care platesc asigurari de sanatate constata ca, in Piatra Neamt, daca ai nevoie de o injectie, trebuie sa te internezi in spital, ori mituiesti din greu o asistenta.
Victima a unei astfel de situatii a fost, zilele trecute, Ioan Mihailescu, in virsta de 60 de ani, din Piatra Neamt, care a apelat la bunavointa cadrelor medicale de la un dispensar si de la Spitalul Judetean.
In cursul saptaminii trecute, barbatul, care s-a ales cu o infectie la un picior, a mers la cabinetul Chirurgie din policlinica, iar, dupa consultatie si diagnosticare, acestuia i s-a prescris un tratament cu antibiotice care se administreaza din sase in sase ore. Dupa ce si-a cumparat medicamentele cu bani din buzunar, caci farmaciile si-au epuizat fondurile destinate retetelor compensate si gratuite, si chiar seringi, pacientul a pornit cu injectia in buzunar in cautarea unei cadru sanitar mediu care sa il ajute. A mers la Policlinica si a vazut ca Urgenta a fost desfiintata, iar la Unitatea de Primire a Urgentelor din Spitalul Judetean Neamt si la serviciul Urgente din cadrul pavilionului de boli interne al aceleiasi unitati a fost refuzat categoric, spunindu-i-se ca acolo se trateaza doar cazurile de maxima urgenta si ca nu intra in atributiunea celor de aici efectuarea de tratamente ambulatorii. Barbatul a avut un soc atunci cind a constatat ca nu nimeni nu a vrut sa ii faca o injectie nici macar contra cost.
In disperarea sa, omul s-a adresat medicului sef al Casei de Asigurari de Sanatate Neamt, Lacramioara Ciobanu, care i-a explicat ca rezolvarea acestei probleme nu este de competenta acestei institutii, ci a Spitalului Judetean.
„Cind vine vorba despre probleme de sanatate, indiferent cit sint de serioase sau de minore, toata lumea se gindeste ca acestea se pot rezolva la spital. Desfiintarea acelei sali de tratamente din Policlinica a fost impusa de faptul ca aducea pierderi Spitalului Judetean. In mod normal, tratamentele la acea sala ar fi trebuit facute contra cost, dar nu se intimpla asa. Acolo veneau sa faca injectii numerosi pacienti trimisi de medici de familie sau specialisti, fara sa plateasca. In aceste conditii, in primele sapte luni, acel cabinet a adus venituri de 90 de milioane, in schimb a inregistrat cheltuieli de 400 de milioane, numai cu plata personalului. Nu am mai socotit contravaloarea seringilor, a truselor de perfuzii, a spirtului, pansamentelor etc. Eu sint de acord ca acest cabinet sa functioneze, dar sa fie finantat si sa nu mai cheltuiasca din fondurile spitalului“, a declarat doctorul Stelian Ghita, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.
„Conducerea Ministerului Sanatatii sustine ca a pus la punct foarte multe probleme la nivelul sistemului sanitar din toata tara, se lauda cu fel de fel de investitii substantiale la nivelul spitalelor mari, in schimb nu are in vedere probleme minore, dar esentiale, cum ar fi infiintarea unor puncte de tratament care sa functioneze non-stop si unde persoane care au nevoie de efectuarea unei injectii sa se poata adresa chiar cu plata, daca nu gratuit, asa cum ar fi normal, daca tot platim asigurari de sanatate“, a declarat Ioan Mihailescu.

Articol afisat de 1459 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective