Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
FRANCEZ LA JUDECATA

FRANCEZ LA JUDECATA

• cetateanul francez va fi judecat in lipsa pentru inselaciune • Jean Pierre Membrado a livrat unei firme pietrene utilaje considerate deseu • invinuitul a falsificat contractul ce trebuia incheiat intre cele doua parti • actul l-a folosit in instanta si a reusit sa obtina pentru el o hotarire judecatoreasca favorabila • prejudiciul este de 30.000 de euro •

Jean Pierre Membrado, de 49 de ani, cetatean francez domiciliat in Pierrelongue-Franta, a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Judetean Neamt, in sarcina sa fiind retinute mai multe infractiuni. Barbatul este acuzat de fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune, partea vatamata fiind o societate comerciala din Piatra Neamt, la care, o vreme, invinuitul si fiul lui au fost actionari. Divergentele intre cele doua parti, acuzatul si partea vatamata, Vasile Lupei, au inceput din anul 2002, cind francezul a livrat catre firma celui din urma doua uscatoare pentru lemn, in valoare de circa 70.000 de euro. Utilajele nu au functionat niciodata, avind o vechime atit de mare, incit in tara de provenienta, Olanda, erau considerate deseu. Pentru achizitionare, firma lui Lupei a trimis in Olanda muncitori pentru demontare si transport, prejudiciul de 30.000 de euro rezultind din cheltuielile ocazionate cu transportul lucratorilor in Olanda, demontarea si montarea utilajelor la sectia din Bicaz. Dar iata cum au avut loc faptele. In urma cu mai bine de 6 ani, in 2000, Vasile Lupei, Consuela Lupei, invinuitul si fiul lui, Mathieu, au avut cote egale de participare la firma International Rof LM SRL, din Piatra Neamt. Firma avea ca obiect de activitate exploatarea si prelucrarea lemnului si avea o sectie de productie in Bicaz. Ulterior, in 2001, francezii s-au retras din societate, dar au infiintat alta, SARL Membrado, in Franta. Intre cele doua firme a fost incheiat un contract de asociere prin care se stabilea ca partenerii romani si francezi vor imparti rezultatele finaciare, profit sau pierderi, in mod egal. In aprilie 2002, firma franceza s-a obligat sa achizitioneze si sa livreze catre firma pietreana utilaje in valoare totala de circa 350.000 de euro, printre care o camera de uscare a lemnului de peste 30.000 de euro. Toate au fost livrate si achitate de International Rof LM. Apoi, s-a stabilit marirea capacitatii de uscare a lemnului, iar Membrado s-a oferit sa faca rost de alte doua uscatoare, de 250 si 125 de metri cubi, pe care sa le aduca ca aport la asocierea dintre cele doua firme. Pentru livrarea uscatoarelor nu s-a incheiat nici un fel de contract. In aprilie 2002 acuzatul l-a instiintat telefonic pe Lupei ca a gasit doua uscatoare second hand, in Olanda, si i-a solicitat sa trimita muncitori sa le demonteze si sa le aduca in Romania.

Uscatoare numai bune de aruncat

Din declaratia vamala rezuta ca utilajele au fost livrate de catre firma olandeza catre cea din Piatra Neamt si a fost scutita de taxe vamale. Cu toate acestea, SARL Membrado a facturat contravaloarea uscatoarelor catre International Rof LM, la valoarea de 69.553 euro, la data de 10 aprilie 2002. Partea vatamata a sustinut ca nu a existat nici o intelegere cu privire la pretul si plata utilajelor.
Dupa ce masinile au fost instalate, Lupei a constatat ca acestea nu functionau. Francezul a adus din tara lui un specialist, dar nici dupa interventia acestuia utilajele nu au mers. Desi partea vatamata i-a cerut francezului socoteala de mai multe ori, acesta nu a mai dat nici un semn de viata. Asta pina in 2004, cind a actionat in judecata firma pietreana si, printr-o sentinta din martie 2005 a Tribunalului Neamt, a obtinut obligarea firmei lui Lupei la plata contravalorii uscatoarelor, adica 69.553 euro. La baza acestei sentinte a fost un contract prezentat in original de invinuit, care consfintea un raport juridic intre cele doua parti de vinzare-cumparare. In cursul urmaririi penale, s-a dispus o expertiza criminalistica a scrisului de pe contract, pentru stabilirea autenticitatii actului. S-a constatat ca semnatura si stampila cumparatorului (Lupei) fusesera facute cu ajutorul tehnicii de calcul, deci contractul care consfintea livrarea utilajelor si temeiul care obliga firma lui Lupei la plata era fals. Pe de alta parte, victima nici nu a iesit din tara in perioada mentionata, deci nu a mers in Franta pentru perfectarea intelegerii. Partea vatamata a depus la dosarul cauzei o adresa de la furnizorul olandez din care reiese ca acesta cumparase, la rindul lui, uscatoarele inca din 1983, de la o firma in faliment. Un agent economic din judet, care produce utilaje de tipul celor in litigiu, a comunicat anchetatorilor pretul de vinzare a acestora in functie de vechime, document din care rezutla ca un utilaj mai vechi de 15 ani este considerat deseu si nu are valoare. Masinile livrate de Membrado, facturate la 69.553 de euro, au functionat numai la firma olandeza timp de 19 ani. Desi a fost prezent la urmarirea penala, a fost citat pentru prezentarea actului de inculpare, dar nu s-a prezentat la Parchet. International Rof LM este parte civila in procesul penal cu 30.000 de euro, cheltuielile efectuate cu deplasarea muncitorilor in Olanda, demontarea uscatoarelor si transportul lor in Romania, precum si montarea si demontarea lor la sectia din Bicaz. Cetateanul francez nu a recunoscut faptele, desi s-a stabilit cu certitudine ca a falsificat contractul si si-a inselat partenerul pietrean de afaceri.

Articol afisat de 2525 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective