Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
ANCHETE INCRUCISATE

ANCHETE INCRUCISATE

• Autoritatea Publica Neamt a dispus o ancheta privitoare la circumstantele in care a murit Norina D. • in cazul in care se va constata o disfunctie majora in activitatea medicului de familie, cazul va fi deferit Colegiului Medicilor • in Scoala nr.5 mai exista inca doi copii cu probleme cardiace •

Moartea tragica a Norinei D., eleva de la Scoala nr.5 care a decedat pe holul institutiei de invatamint, a dus la declansarea unor anchete efectuate de reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) si Inspectoratului Scolar. Cercetarile au scos in evidenta o serie de disfunctii in ceea ce priveste supravegherea starii de sanatate in unitatile scolare, de catre medicii scolari, dar si o lipsa de comunicare intre conducerile de scoli-medici scolari-medici de familie-parinti. Pe de alta parte, ancheta jurnalistica a „Monitorului“ a relevat faptul ca la nivelul Inspectoratului Scolar nu exista o monitorizare a problemelor de sanatate ale elevilor, de vreme ce doar la aceeasi unitate scolara mai exista alti doi copii cardiaci care, din fericire, fiind in clasa I, invata la parterul scolii. Tot redactorii cotidianului nostru au constatat ca nici cabinetele medicale scolare nu corespund cerintelor actuale ca nivel de dotare cu aparatura si medicamente de urgenta.
Conducerea ASP Neamt, care s-a deplasat la Roman in cursul zilei de 19 octombrie, pare a fi multumita, cel putin pentru moment, de ceea ce a gasit in teren.
Directorul executiv medical adjunct al ASP Neamt, Maria Caescu, care a condus ancheta, a declarat ca aceasta se afla in faza incipienta, urmind ca la valorificarea datelor sa se ia si masurile ce se impun, pentru remedierea eventualelor disfunctii. „Deocamdata, sintem in curs de verificare a datelor. Am discutat cu medicul cardiolog Victor Firastrau, care detinea cele mai multe date privind evolutia bolii elevei, inca de la nastere, pina in prezent, pentru ca a avut copilul in evidenta. Am discutat cu cei de la Serviciul Resurse Umane, privind incadrarea cabinetelor scolare.
Am vazut xerocopia foii de observatii. Fetita era luata in evidenta medicului de familie si la medicul scolar, avem datele de la Salvare, in momentul in care s-a primit solicitarea, cind a ajuns si cine a acordat primul ajutor. Noi vom face evaluarea si, in cazul in care vor fi descoperite deficiente, vom incerca sa le remediem“, a precizat Maria Caiescu. Curios este faptul ca directorul adjunct ASP Neamt nu reusise sa afle exact orele de apelare ale Salvarii, fapt prezentat in presa. Doctorita Maria Caescu a declarat: „Deocamdata, am constatat ca toata lumea s-a prezentat la primul apel. N-as putea sa spun exact cind a fost apelata Salvarea, ca la 8.52, 8.53, 8.55. Cert este ca domnul doctor Firastrau are inregistrat pe telefonul mobil apelul bunicului fetei, din Piatra Neamt, care a spus ca Salvarea este la scoala. In urma cu cinci ani, fetita a fost operata la Padova, in Italia, si interventia a fost o reusita, dar, fiind un copil cardiac, trebuia sa fie tot timpul sub supraveghere supraspecializata, intr-un centru universitar. Tatal fetitei n-a vrut ca Norinei sa i se faca autopsia. Asistenta de la scoala a procedat corect, asistentele de la Salvare sint foarte bine instruite. Doctorul Firastrau a ramas impresionat cind a ajuns acolo, de manevrele bune de resuscitare pe care le-au facut cei de la Salvare. Imediat, la doua minute, s-a inregistrat celalalt apel, prin care se spunea ca fetita nu respira, nu se misca de doua minute si atunci a mers cea de-a doua masina, cu medic. In aceeasi perioada, insa, mai era alta urgenta. Trebuie sa fii la fata locului, sa spui care din urgente este prioritara. In alea doua minute, la dispecerat a mai fost o urgenta. Sint lucruri pe care n-ai cum sa le rezolvi“, a mai spus Maria Caescu. Comisia medicala s-a deplasat, apoi, la cabinetul scolar de la Scoala nr.5, pentru a lua note explicative doctoritei Cristina Scacun. „Daca se va constata vreo vina din partea medicului scolar, vom inainta toata documentatia noastra catre Colegiul Medicilor Neamt, singurul organism abilitat sa ia masurile care se impun“, a declarat doctor Maria Caescu.

Cabinete medicale, fara medicamente de urgenta si instrumentar uzat

Ancheta jurnalistica efectuata de „Monitorul“ a scos la iveala faptul ca majoritatea cabinetelor medicale au instrumentar uzat si se confrunta cu o lipsa de medicamente pentru situatiile de urgenta.
Pe de alta parte, asa cum a precizat doctorul Virgil Trofin, directorul Spitalului Roman, caruia ii sint subordonati medicii scolari, Romanul este in deficit cu un medic scolar si o asistenta medicala. „Un medic scolar ar trebui sa deserveasca 2.500 de copii, Romanul avind doar cinci medici scolari, in loc de sase, si 14 asistente medicale, in loc de 15. Am scos la concurs atit postul de medic scolar, cit si cel de asistent medical scolar. De altfel, asa cum ne-a anuntat doamna doctor Maria Caescu, s-a discutat la nivelul ministerului ca medicii scolari sa treaca, cam in doua-trei luni, in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii, ceea ce nu ar fi rau“, a precizat Virgil Trofin. Acesta a spus ca, in perioada urmatoare, in atentia sa va sta si dotarea cabinetelor medicale, cu un barem minim de medicamente de urgenta, dar ca este responsabilitatea medicilor scolari sa le solicite.
Medicii de familie, prost platiti, cu salarii de gunoieri, au de batut orasul de la un capat la altul, la cite zece unitati scolare, aflate in puncte diferite ale municipiului. Medicul scolar Cristina Scacun a recunoscut ca, practic, nu exista o colaborare intre medicul scolar-medicul de familie-medicul specialist si cu atit mai putin cu familia. „Teoretic, ar trebui ca medicii de familie si medicii specialisti sa ne trimita scrisori medicale, in care sa se faca recomandari privind modul de supraveghere a elevilor cu probleme medicale deosebite. In ziua in care s-a produs decesul copilului, nu aveam program in Scoala nr.5. Eu dau consultatii in cinci scoli gimnaziale, un liceu si patru gradinite. In toate aceste unitati, am cam 10 cazuri de copii cu diverse probleme medicale. Nu am primit, in cazul Norinei D., nici o scrisoare medicala, nici de la medicul de familie, dar nici de la medicul specialist. In scoala mai avem, in clasa I, doi copii cu probleme cardiace, pentru care am scrisori medicale de la cardiolog. La copiii de clasa I, am discutat si cu parintii, pe care i-am rugat sa ma tina la curent cu evolutia bolii acestora“, a precizat Cristina Scacun.

Inspectoratul Scolar va realiza o evidenta a cazurilor de copii cu probleme de sanatate

Si Inspectoratul Scolar a cautat sa descopere care ar fi responsabilitatea directa a cadrelor didactice in ceea ce priveste masurile ce ar fi trebuit luate in vederea prevenirii tragediei. „Un astfel de eveniment scoate la iveala colaborarea care trebuia realizata intre cabinetele medicale scolare si ceilalti factori ce trebuie sa fie implicati in monitorizarea starii de sanatate a elevilor. Singurul lucru pe care-l putem imputa unitatii scolare este faptul ca nu a asigurat functionarea clasei la parter, cum este indicat, intreaga clasa trebuind a fi lasata sa functioneze la parter, indiferent de optiunea parintilor. Vom atrage atentia tuturor directorilor de unitati de invatamint sa ia legatura cu medicii de familie si cu medicii scolari pentru a se realiza o inventariere a cazurilor de elevi problema. De altfel, la toate controalele avem in vedere modul in care se asigura urmarirea starii de sanatate a elevilor“, a precizat Maria Rusu, inspector general adjunct al ISJ Neamt. Aceasta a mai spus ca din articolul publicat in „Monitorul“ a rezultat si faptul ca nu toate cadrele didactice stiu sa gestioneze corect o asemenea situatie de criza, din ceea ce a relatat presa reiesind ca s-a actionat intr-o stare de panica generala. „Conducerea scolii a mai gresit si prin faptul ca nu s-a actionat eficient. Tot personalul scolii, de la secretar, personal de ingrijire si pina la ultimul cadru didactic ar fi trebuit sa cunoasca situatia unui copil cu grave probleme de sanatate, astfel incit sa fie capabili sa comunice medicului de la Salvare antecedentele medicale ale copilului, de asa maniera incit sa se fi trimis Ambulanta cu medic. S-au panicat si n-au mai putut gestiona aceasta situatie limita, care a condus in final la o asemenea tragedie“, a declarat Maria Rusu. Directorul Scolii nr.5, Ana Vlaicu, a convocat colectivul de cadre didactice si a solicitat acestora ca, in cel mai scurt timp, sa reverifice starea de sanatate a copiilor, sa se realizeze o evidenta a celor cu probleme de sanatate, sa se ia legatura cu parintii si cu medicul scolar.

FOTO: La Scoala nr.5 un copil si-a pierdut viata, din cauza carentelor de comunicare intre cadrele didactice si medici

Articole similare:
ELEVA MOARTA ÎN SCOALA
ANCHETE INCRUCISATE
Riuri de lacrimi la inmormintarea elevei decedata in scoala

Articol afisat de 3475 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Flora ORDEAN,
Lacramioara BUGA
)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective