Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Mercurial“ preotesc

„Mercurial“ preotesc

• la Biserica Sfintul Dimitrie au fost afisate preturile pentru servicii • o cununie sau inmormintare costa, de exemplu, 150 RON • Episcopia nu a impus parohiilor nimic referitor la tarife, in conditiile in care unii preoti au mai si „luat teapa“ •

Biserica Sfintul Dimitrie, din Cartierul Muncitoresc, este singurul lacas de cult la care romascanii pot vedea afisate preturile pentru serviciile religioase. Preotul Vasile Strat, care slujeste la aceasta biserica, a incurajat Consiliul parohial sa ia o decizie in acest sens, pentru a nu mai plana dubii asupra sumelor care trebuie achitate pentru diferitele ocazii, mai mult sau mai putin fericite care apar in viata fiecarei familii. „Consiliul parohial a stabilit onorariile care vor fi platite de catre credinciosi si, la achitarea acestora, le vor fi eliberate chitante. Contributia anuala la fondul parohiei este de 25 RON, pentru un botez vor fi achitati 100 RON, iar o cununie sau o inmormintare vor fi taxate cu 150 RON. Pentru inmormintarile la care defunctul este depus la capela din cimitir se vor percepe 80 RON. Aceste preturi nu insemna ca nu lucram si pentru mai putini bani sau chiar pe gratis, in cazul in care enoriasul nu dispune de mijloace“, a declarat preotul Vasile Strat. Trebuie spus ca din majoritatea bisericilor ortodoxe din Roman lipseste vreun fel de afisare a contravalorii serviciilor religioase. Conform spuselor unor reprezentanti ai Episcopiei, parohiile nu au fost obligate sa fixeze preturile serviciilor religioase la un anumit nivel. „Aceasta problema a fost abordata in Consiliul Episcopiei, dar s-a hotarit sa fie acordata parohiilor deplina independenta a stabilirii preturilor pentru serviciile religioase. In opinia mea, insa, daca ar fi impus un tarif, acest lucru nu ne-ar dezavantaja, deoarece am avut si cazuri, in parohia mea, cind am primit 3-400.000 pentru o cununie, unde am mai convocat si corul parohiei, format din peste 20 de oameni“, a declarat preotul Mihaita Popovici, paroh la Biserica „Precista Mare“, consilier misionar al Episcopiei Romanului.
FOTO: Parintele Vasile Strat a afisat preturile pentru serviciile prestate

Articol afisat de 2415 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Valeriu MUSAT)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de getasart la data 19.10.2006 06:11
un mare soc
sigur pentru multi,acest lucru,este un soc;eu,cel putin am ramas fara cuvinte;mai bine mergi sa ieie un preot de la manastire ca tot face sluba mai bine;sau chiar de la biserica de rit vechi;nu-ti cer,re intreaba daca poti si ai,daca nu,poricum face slujba.
Socant
Ad�ugat de IoanR la data 19.10.2006 15:50
Un inceput bun si succes pe viitor.
Felicit pe preotul Vasile Strat pentru afisarea unui astfel de "mercurial". Doar un exemplu dintre multe altele: in Finlanda biserica ortodoxa este intitutie de stat( singura din lume cu acest statut) cu grad de notariat si taxele se platesc direct din salariul lunar 1,5%, ca pe timpul RSR si plata la sindicat de pe atunci ;-)).Deci daca un ortodox finlandez are salariul de 2000 euro taxa bisericeasca lunara este de 30 adica pe an 360 euro.Absolut toate serviciile oferite de biserica sant in totalitate gratuite pentru enoriasii membri ai parohiilor ortodoxe. Doar "locul la cimitir" trebuie cumparat.Ca o mica concluzie este mult mai ieftin sa fii ortodox in Romania noastra decat in Finlanda spre exemplu.Acum nu sant in Roman si as dori daca cineva ar putea sa-mi scrie mercurialul complet al slujbelor cu pretul unei panihide,Maslu, etc ,etc...Multumesc anticipat.

Doamne ajuta.

Ionut.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective