Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mega anchetã la Azochim

Mega anchetã la Azochim

• procurorii anticoruptie se pregãtesc sã punã punct unei anchete demarate în primãvara acestui an, la societatea Azochim • anchetatorii verificã dacã instalatia de azotat de amoniu a ajuns în curtea societãtii Astra în conditii legale • Astra, societatea lui Ioan Nicolae, fostul patron al Azochim, a cumpãrat, în 1999, instalatia de azotat de amoniu, în schimbul sumei de 40 miliarde de lei • instalatia este gajatã la diverse bãnci, pentru creditele contractate •

Procurorii anticoruptie, din cadrul DNA Bacãu, se pregãtesc sã finalizeze una dintre cele mai dificile anchete efectuate vreodatã în judetul Neamt. Cercetãrile au vizat în special tranzactia efectuatã, în cursul anului 1999, între societãtile Astra Ploiesti si Azochim SA Sãvinesti. Este vorba de instalatia de azotat de amoniu care, în cursul anului 1999, a ajuns în proprietatea Astra Ploiesti, ca urmare a datoriilor foarte mari pe care Azochim-ul le avea cãtre societatea prahoveanã. Valoarea tranzactiei a fost de 40 miliarde de lei, la nivelul anului 1999. Ce este interesant, dupã cum spune fostul director economic al firmei Azochim SA, instalatia nu poate fi înstrãinatã de cãtre Astra, întrucît este gajatã ca urmare a unor credite contractate.
Ancheta a demarat la începutul anului 2006, cînd o persoanã, ce nu si-a divulgat numele, a fãcut o scrisoare la DNA Bacãu. ÃŽn delatiunea ajunsã pe mîna procurorilor, se spunea cã de la Azochim au dispãrut fabrici întregi. Cum era de asteptat, DNA Bacãu a trimis scrisoarea cãtre Ministerul de Interne si Ministerul de Finante. Cel din urmã a trimis la Azochim un inspector care a studiat contabilitatea firmei vreme de 2 luni. ÃŽn aceeasi perioadã, o echipã de la Serviciul de investigare a fraudelor economice a poposit în curtea combinatului, pentru a verifica afirmatiile din reclamatia anonimã. S-a înregistrat un dosar penal, asa cum se face în astfel de situatii, si s-a trecut la ridicarea de documente. Dupã ce toate aspectele constatate de cãtre politistii si finantistii nemteni au fost trimise cãtre DNA Bacãu, ancheta a stagnat nitel. Totul pãrea dat uitãrii, însã, în cursul sãptãmînii trecute, un ofiter de la DNA Bacãu a solicitat celor de la Azochim un alt rînd de documente. Cum societatea sãvinesteanã se aflã în faliment, reprezentantul DNA a fost îndrumat cãtre firma de lichidare care se ocupã de Azochim SA. „Nimeni nu are nimic de ascuns. Noi am spus acest lucru de fiecare datã. Toti cei care au venit în control au obtinut toate documentele pe care le-au solicitat. Toate aceste verificãri au avut la bazã o scrisoare anonimã care a fost trimisã la DNA Bacãu. Au venit nenumãrate comisii de anchetã. Acum, probabil, încearcã sã finalizeze ancheta, în sensul cã trebuie sã dea o solutie în dosar. Eu cred cã lucrurile sînt clare si cã la mijloc nu s-a comis nici o ilegalitate. Din Azochim nu a dispãrut nici mãcar o masinã de fier vechi, iar instalatia de azotat de amoniu, obtinutã de Astra în urma unei compensãri - ca urmare a datoriilor pe care Azochim le avea la aceastã societate - este întreagã. Aceastã instalatie nu poate fi înstrãinatã, întrucît ea este gajatã cãtre AVAS“, a declarat Vasile Puscasu, fostul director economic în cadrul Azochim SA.
Respectiva instalatie a fost închiriatã de Astra Ploiesti societãtii Agrofertil SA Piatra Neamt, ea fiind în stare de functionare.

Articol afisat de 1939 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective