Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 31 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„PNL este singura fortã politicã din tarã care s-a delimitat în mod evident de mentalitãtile si actiunile fostei Securitãti“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strãtilã

Reporter: Într-un interviu anterior, l-ati nominalizat pe Varujan Vosganian ca fiind un candidat cu sanse mari la misia de comisar european. Ati avut dreptate, însã cum comentati ce a urmat?
Serban Strãtilã: Nominalizarea a fost fãcutã de domnul prim-ministru, eu doar am apreciat cã dintre cei prezentati în presã ca posibili candidati la functia de comisar european, Varujan Vosganian si Leonard Orban ar corespunde exigentelor postului respectiv. A fost o opinie personalã si, dupã cum vedeti, nu m-am înselat. Cît despre cele întîmplate cu domnul Vosganian, cred cã asistãm la o reactie foarte violentã a structurilor de sorginte comunistã. PNL este singura fortã politicã din tarã care s-a delimitat în mod evident de mentalitãtile si actiunile fostei Securitãti, sustinînd ferm atît Legea lustratiei, cît si deconspirarea si condamnarea oricãrei colaborãri cu aceasta. Liberalii si-au asumat aceastã luptã pentru curãtenie moralã, chiar cu riscul pierderii unor membri marcanti si fiind constienti cã vor fi supusi unor atacuri concertate din partea fostilor securisti disimulati, astãzi, în diferite medii. ÃŽn mod clar, discreditarea lui Vosganian este un exemplu tipic de dezinformare si manipulare securistã, ilustratã plastic de grupul Divertis prin faimoasele definitii ale „zvonerului“ si „rãspîndacului“. ÃŽn situatia de fatã, avem de-a face cu un „zvoner“ securist autentic, rolul de „rãspîndac“ fiind preluat de distinsul ziarist Marius Tucã. Dupã reactiile din presa scrisã si televiziuni ale unor importante personaje politice, îmi este foarte clar cã scenariul acestei actiuni este desprins dintr-un manual de dezinformare al securitãtii si a fost pus în practicã prin folosirea întregii echipe de fosti informatori si ofiteri acoperiti. E drept, s-a profitat si de contextul politic din Comisia Europeanã unde era mai greu de acceptat numirea simultanã a doi comisari de sorginte liberalã. Nu vreau sã mã transform în avocatul domnului Vosganian, mai ales cã, personal, mi-as fi dorit ca domnul prim-ministru sã se consulte cel putin cu Delegatia Permanentã si cu grupurile parlamentare PNL, dar nu pot sã nu fiu îngrijorat de imensa putere de influentã pe care încã o au grupurile politice si economice desprinse din fosta Securitate. Sper ca domnul Leonard Orban sã fie acceptat de Comisia Europeanã si, astfel, România sã aibã un comisar tehnocrat, competent si devotat misiunii sale.
Rep.: S-a tot vorbit în ultima vreme de un troc cu fotoliul de ministru al lui Atanasiu...
S.S.: Nu stiu dacã a fost un troc ci mai mult o cedare în fata pozitiei inflexibile a domnului presedinte Bãsescu. Chiar dacã, prin protocolul Aliantei, postul de ministru al apãrãrii revenea PNL-ului, s-a vãzut clar din actiunile la limita legii, ale domnului presedinte, cã nu va accepta colaborarea cu un liberal pe acest domeniu. De fapt, odatã cu numirea domnului Frunzãverde, domnul presedinte a preluat controlul asupra întregului sector al securitãtii nationale. Nu stiu dacã e bine sau nu... Importantã este si asumarea rãspunderii de cãtre cei care coordoneazã în mod direct un anumit sector, pentru cã, din pãcate, în timp ce o fortã politicã serioasã precum PNL se ocupã de aplicarea programului de guvernare, alti actori politici sînt preocupati doar de propria imagine.
Rep.: Despre cît de mult ne va costa cãldura la iarnã s-a vorbit încã din vara trecutã. Cum stau lucrurile acum, cînd caloriferele încep sã se dezmorteascã?
S.S.: Din aceastã iarnã, vor dispãrea subventiile la încãlzire, protectia populatiei fiind asiguratã prin ajutoarele de încãlzire si prin preluarea unei pãrti din costurile de încãlzire de cãtre autoritãtile locale si centrale. La Piatra Neamt avem o situatie mai bunã fatã de alte localitãti, fiindcã, datoritã implicãrii Primãriei si Consiliului Local, s-a reusit obtinerea unuia dintre cele mai mici preturi ale gigacaloriei. Din pãcate, cu toatã opozitia Guvernului, Petrom a mãrit pretul gazelor naturale furnizate, ceea ce va duce la cresterea pretului pentru populatie cu circa 8%. Vã reamintesc cã Petrom produce aproximativ 16% din cantitatea de gaze naturale consumatã de România, iar contractul de privatizare încheiat de guvernarea PSD, cu nesocotirea interesului national, permite practic mãrirea pretului la gazele produse în România, pînã la nivelul celor importate. În ultimul timp, am observat cã Autoritatea de Reglementare în domeniu este mult mai vigilentã la orice intentie de majorare de pret si cred cã se vor gãsi solutii pentru sprijinirea populatiei cu venituri reduse. Încã o datã, vreau sã subliniez cã, la Piatra Neamt, se aflã în curs de finalizare lucrãrile de montare a centralelor de bloc pentru un numãr important de locuinte, ceea ce va permite locatarilor sã treacã peste iarnã cu bine si fãrã cheltuieli suplimentare. De altfel, la fiecare sfîrsit de sãptãmînã, analizãm împreunã cu Primãria si colegii din Consiliul Local cele mai importante probleme ale comunitãtii, iar subiectul termiei este abordat în permanentã.

Articol afisat de 1649 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective