Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 31 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„PNL este singura fortă politică din tară care s-a delimitat în mod evident de mentalitătile si actiunile fostei Securităti“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strătilă

Reporter: Într-un interviu anterior, l-ati nominalizat pe Varujan Vosganian ca fiind un candidat cu sanse mari la misia de comisar european. Ati avut dreptate, însă cum comentati ce a urmat?
Serban Strătilă: Nominalizarea a fost făcută de domnul prim-ministru, eu doar am apreciat că dintre cei prezentati în presă ca posibili candidati la functia de comisar european, Varujan Vosganian si Leonard Orban ar corespunde exigentelor postului respectiv. A fost o opinie personală si, după cum vedeti, nu m-am înselat. Cît despre cele întîmplate cu domnul Vosganian, cred că asistăm la o reactie foarte violentă a structurilor de sorginte comunistă. PNL este singura fortă politică din tară care s-a delimitat în mod evident de mentalitătile si actiunile fostei Securităti, sustinînd ferm atît Legea lustratiei, cît si deconspirarea si condamnarea oricărei colaborări cu aceasta. Liberalii si-au asumat această luptă pentru curătenie morală, chiar cu riscul pierderii unor membri marcanti si fiind constienti că vor fi supusi unor atacuri concertate din partea fostilor securisti disimulati, astăzi, în diferite medii. În mod clar, discreditarea lui Vosganian este un exemplu tipic de dezinformare si manipulare securistă, ilustrată plastic de grupul Divertis prin faimoasele definitii ale „zvonerului“ si „răspîndacului“. În situatia de fată, avem de-a face cu un „zvoner“ securist autentic, rolul de „răspîndac“ fiind preluat de distinsul ziarist Marius Tucă. După reactiile din presa scrisă si televiziuni ale unor importante personaje politice, îmi este foarte clar că scenariul acestei actiuni este desprins dintr-un manual de dezinformare al securitătii si a fost pus în practică prin folosirea întregii echipe de fosti informatori si ofiteri acoperiti. E drept, s-a profitat si de contextul politic din Comisia Europeană unde era mai greu de acceptat numirea simultană a doi comisari de sorginte liberală. Nu vreau să mă transform în avocatul domnului Vosganian, mai ales că, personal, mi-as fi dorit ca domnul prim-ministru să se consulte cel putin cu Delegatia Permanentă si cu grupurile parlamentare PNL, dar nu pot să nu fiu îngrijorat de imensa putere de influentă pe care încă o au grupurile politice si economice desprinse din fosta Securitate. Sper ca domnul Leonard Orban să fie acceptat de Comisia Europeană si, astfel, România să aibă un comisar tehnocrat, competent si devotat misiunii sale.
Rep.: S-a tot vorbit în ultima vreme de un troc cu fotoliul de ministru al lui Atanasiu...
S.S.: Nu stiu dacă a fost un troc ci mai mult o cedare în fata pozitiei inflexibile a domnului presedinte Băsescu. Chiar dacă, prin protocolul Aliantei, postul de ministru al apărării revenea PNL-ului, s-a văzut clar din actiunile la limita legii, ale domnului presedinte, că nu va accepta colaborarea cu un liberal pe acest domeniu. De fapt, odată cu numirea domnului Frunzăverde, domnul presedinte a preluat controlul asupra întregului sector al securitătii nationale. Nu stiu dacă e bine sau nu... Importantă este si asumarea răspunderii de către cei care coordonează în mod direct un anumit sector, pentru că, din păcate, în timp ce o fortă politică serioasă precum PNL se ocupă de aplicarea programului de guvernare, alti actori politici sînt preocupati doar de propria imagine.
Rep.: Despre cît de mult ne va costa căldura la iarnă s-a vorbit încă din vara trecută. Cum stau lucrurile acum, cînd caloriferele încep să se dezmortească?
S.S.: Din această iarnă, vor dispărea subventiile la încălzire, protectia populatiei fiind asigurată prin ajutoarele de încălzire si prin preluarea unei părti din costurile de încălzire de către autoritătile locale si centrale. La Piatra Neamt avem o situatie mai bună fată de alte localităti, fiindcă, datorită implicării Primăriei si Consiliului Local, s-a reusit obtinerea unuia dintre cele mai mici preturi ale gigacaloriei. Din păcate, cu toată opozitia Guvernului, Petrom a mărit pretul gazelor naturale furnizate, ceea ce va duce la cresterea pretului pentru populatie cu circa 8%. Vă reamintesc că Petrom produce aproximativ 16% din cantitatea de gaze naturale consumată de România, iar contractul de privatizare încheiat de guvernarea PSD, cu nesocotirea interesului national, permite practic mărirea pretului la gazele produse în România, pînă la nivelul celor importate. În ultimul timp, am observat că Autoritatea de Reglementare în domeniu este mult mai vigilentă la orice intentie de majorare de pret si cred că se vor găsi solutii pentru sprijinirea populatiei cu venituri reduse. Încă o dată, vreau să subliniez că, la Piatra Neamt, se află în curs de finalizare lucrările de montare a centralelor de bloc pentru un număr important de locuinte, ceea ce va permite locatarilor să treacă peste iarnă cu bine si fără cheltuieli suplimentare. De altfel, la fiecare sfîrsit de săptămînă, analizăm împreună cu Primăria si colegii din Consiliul Local cele mai importante probleme ale comunitătii, iar subiectul termiei este abordat în permanentă.

Articol afisat de 1259 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective