Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bune si mai putin bune la service-urile auto

• 23 de agenti economici care prestează servicii de reparatii auto au fost verificati de inspectorii de la Protectia Consumatorilor • au fost identificate abateri de la la legislatia în vigoare • de la comercializare au fost oprite 566 de piese auto •

Una dintre actiunile de control efectuate, în cursul lunii octombrie, de către inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt a vizat respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la agentii economici care prestează servicii de reparatii ale autovehiculelor, precum si de autorizare a acestora. Actiunile de verificare au fost efectuate în Piatra Neamt si Roman, precum si în localitătile rurale învecinate, cu participarea reprezentantilor filialei Neamt a Registrului Auto Român.
Pe parcursul controalelor, la 18 agenti economici, dintre cei 23 controlati, au fost constatate abateri de la legislatia în vigoare.
Inspectorii OJPC Neamt au descoperit că cinci dintre agentii economici controlati nu aveau autorizatie tehnică de functionare emisă de Registrul Auto Român (RAR) pentru mărcile si tipurile de autovehicule la care efectuau reparatii.
S-a mai constatat că zece agenti economici nu respectă prevederile legale în ceea ce priveste modul de informare a consumatorilor. Astfel, au fost sesizate deficiente privind modul în care sînt informati consumatorii cu privire la activitătile sau lucrările de reparatii, s-a constatat că lista de lucrări si tarife practicate nu era afisată si nici autorizatia de functionare sau programul de lucru. De asemenea, nu era mentionată denumirea firmei prestatorului si nu se stia dacă acesta are abilitare din partea producătorului.
O altă abatere sesizată de către echipele de control a fost aceea că informatiile oferite cu privire la lucrările executate sau la piesele de schimb acceptate, ori folosite în executarea lucrărilor nu erau în limba română, desi acest aspect este absolut obligatoriu.
În ceea ce priveste piesele auto existente în magazia service-urilor, verificările au urmărit dacă acestea sînt originale sau nu, dacă sînt însotite de documente de atestare a caracterului de produs de origine sau produs de schimb de origine si dacă au marcajul corespunzător. De asemenea, a fost verificată existenta numărului certificatului de omologare al vehiculului la care se utilizează produsul respectiv, precum si a declaratiei de conformitate si a certificatului de garantie, existenta certificării sau omologării de către RAR a produselor auto. În cazul acelor piese care pot afecta siguranta circulatiei, au fost controlate documentele de validare emise de constructor.
S-a constatat că un agent economic din Piatra Neamt avea în stoc piese de schimb din import care nu erau însotite de certificate de garantie si declaratii de conformitate emise de producător.
La doi dintre agentii economici din Piatra Neamt, care au si magazie, au fost controlate materialele de exploatare auto existente (aditivi pentru benzină si motorină, antigel si ulei de motor), constatîndu-se lipsa principalelor elemente de identificare si caracterizare care trebuie să fie obligatoriu prezente pe ambalaje, precum si lipsa inscriptionării termenului de valabilitate si a denumirii importatorului. Însă, nici unul dintre agentii economici verificati nu foloseau piese de schimb reconditionate sau produse falsificate.
Ca urmare a neregulilor descoperite, echipele OJPC Neamt au dispus oprirea temporară a comercializării a 566 de piese auto, în valoare de 260,16 milioane de lei, si au aplicat 18 amenzi contraventionale - de 35 de milioane de lei. Alti sase agenti economici s-au ales cu avertismente.

Articol afisat de 1376 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective