Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medic la „munca de jos“

Laurentiu Ienciu, singurul fiziokinetoterapeut din Spitalul Municipal de Urgentă Roman, nu s-a gîndit nici o clipă că, după cinci ani de facultate de medicină, va face munca unui asistent, plătit cu cinci milioane de lei. Originar dintr-o localitate bihoreană, de lîngă Stîna din Vale, Laurentiu Ienciu a absolvit Facultatea de Medicină si Farmacie din cadrul Universitătii Oradea, în specializarea fiziokinetoterapie. Medicul si-a ales această specialitate, înfiintată în anul 1993, în ideea că, în viitor, va fi o meserie de succes. Asa si este, dar nu în România, unde salariul de încadrare al unui astfel de specialist este de 6,6 milioane de lei brut. „Spre deosebire de absolventii Facultătii de medicină care ulterior sustin un examen de rezidentiat, în diferite specialităti, eu am făcut cinci ani de medicină, într-o specializare directă. Am semnat si noi acel jurămînt al lui Hypocrate, ca fiecare medic, însă titulatura este de fiziokinetoterapeut. Avem dreptul la parafă, însă nu la stabilirea diagnosticelor si prescrierea medicatiei. Am colegi pe a căror parafă este inscriptionat medic fiziokinetoterapeut si există chiar si o asociatie la nivel national, în această bransă. În această specializare sîntem pregătiti si pentru kinetoterapie (terapie prin miscare) si masaj si electroterapie, care se face pentru recuperarea unui bolnav. Ar trebui să existe o colaborare între medicii balneofiziolog, reumatolog si fiziokinetoterapeut, asa cum ar trebui să existe o colaborare între toti specialistii. Teoretic, medicul specialist trebuie să stabilească diagnosticul si tratamentul, iar fiziokinetoterapeutul să scrie programul de recuperare al bolnavului, deci să facă bilantul muscular si articular al pacientului, după care să-i facă schema terapeutică. În prezent, eu fac muncă de asistent, pe electroterapie. Nu prea se colaborează între medici, cred că în tot spitalul ar trebui să fie o conlucrare mai bună între medici, pînă la urmă în folosul pacientului. Des-făsor activitatea unui asistent medical pentru a «nu sta să tai frunze la cîini» si a cîstiga un ban. Sînt plătit ca fiziokinetoterapeut cu un salariu net putin peste 5 milioane de lei, însă fac muncă de asistent.
N-am înteles acest lucru, încă de cînd m-am angajat si sînt vreo doi ani de atunci. As putea să fac si masaj si kinetoterapie si să scriu si programul de recuperare, ori eu lucrul ăsta nu-l fac“, a declarat Laurentiu Ienciu. O zi de activitate pentru medicul fiziokinetoterapeut înseamnă să preia bolnavul trimis din Sectia fizioterapie si să pună în aplicare tratamentul prescris. Laurentiu Ienciu cre-de că experienta pe care a căpătat-o în doi ani, la Spitalul Municipal de Urgentă Roman îi va prinde bine în viitor, cînd poate meseria care a învătat-o îi va oferi si avantaje materiale. „Este o mare satisfactie, atunci cînd, după sedinte de recuperare, mai lungi sau mai scurte, apar primele rezultate. Uneori pot trece ani în sir si rezultatele să fie abia vizibile, iar alteori, în cîteva luni, un pacient se poate recupera complet. Anul trecut, în noiembrie, i-am făcut cîteva sedinte de fizioterapie Cezarei Ungureanu, fetita care a zăcut în comă după înec. Suferinta pacientilor, dar mai ales drama prin care trec părintii în astfel de situatii sînt cutremurătoare. În Roman mai există pacienti care nu stiu de existenta unui specialist si apelează la medicii ieseni. Este o specialitate necunoscută. Oda-tă cu rezultatele apare si încrederea bolnavilor. Mi s-a oferit sansa de a lucra într-un colectiv minunat, pentru multe dintre cadrele medicale sînt ca si copilul lor. Sotia mea lucrează în acceasi bransă, la Căminul de Îngrijiri si Asistentă Socială din Roman. Salariile sînt extrem de mici, din păcate. În SUA, de exemplu, un fizioterapeut are un venit anual de 60.000 de dolari“, a mai precizat Laurentiu Ienciu. Asa se face că, dacă i s-ar oferi o sansă de a lucra peste hotare, medicul fiziokinetoterapeut ar accepta-o fără să gîndească de două ori.

Articol afisat de 2284 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara BUGA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective