Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 31 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Centrale de apartament, cu sprijinul municipalitătii

Căldura din locuintele pietrenilor, în special cei care nu au prea multi bani la dispozitie, este o problemă pe cale de a fi rezolvată, în contextul în care se anuntă scumpiri peste scumpiri la utilităti, iar iarna e la usă. Pentru a-i linisti pe cei înspăimîntati de costul facturii la întretinere, municipalitatea pietreană a atacat problema încălzirii din municipiu pe mai multe fronturi. În paralel cu sprijinul guvernamental acordat pentru încălzire (atît subventii la căldură, cît si o cotă parte din gazul metan), autoritătile locale se află în linie dreaptă cu modernizarea sistemului termic din municipiu. Pentru eficientă optimă si avantaje atît de partea furnizorului de agent termic, cît si a locatarilor rămasi bransati la sistemul centralizat, s-au înlocuit vechile centrale de cvartal cu unele noi, care deservesc cel mult două - trei blocuri, iar în 130 de amplasamente din oras vor fi montate centrale termice tip container. În acest fel, vor fi înlăturate pierderile de pe retea, lucru care va conduce, categoric, la reducerea valorii facturilor. Dar, sînt si pietreni ale căror locuinte nu au putut fi încadrate la nici una din măsurile luate de autorităti. În blocurile în care majoritatea locatarilor si-au pus centrale proprii de apartament, rămînînd astfel doar două - trei apartamente bransate la sistemul centralizat, amplasarea unei centrale de bloc sau de scară nu este rentabilă. Nici pentru Aqua Calor, care nu-si poate recupera investitia, nici pentru oameni, care ar urma să achite facturi chiar mai mari ca iarna trecută. Pentru acestia, municipalitatea a decis să continue programul lansat iarna trecută - îi va ajuta să-si monteze centrale termice de apartament. Sînt peste o sută de situatii în care Aqua Calor si municipalitatea vor ajuta pietrenii să beneficieze de tot confortul de care au nevoie în locuinte. Conditiile pentru a beneficia de avantajele acestui program sînt simple: locuinta să fie bransată la sistemul centralizat, iar venitul minim lunar pe membru de familie să fie pînă în patru milioane de lei. 182 de pietreni au solicitat societătii Aqua Calor montarea unor astfel de centrale, pînă la sfîrsitul lunii trecute, însă o parte din ei au renuntat, între timp, găsind alte solutii. Au rămas, totusi, aproape 150 de cereri.

„Sîntem prea săraci ca să ne permitem lucruri de proastă calitate“

Pînă în prezent, au fost încheiate aproape o sută de contracte. Putini dintre solicitanti s-au arătat dispusi să plătească ei manopera montării instalatiei, majoritatea cerînd sprijinul autoritătilor. Societatea Aqua Calor a primit, săptămîna trecută, peste 770 de milioane de lei pentru a începe lucrările de montare a centralelor de apartament, în prima sută de locuinte. Costul mediu pe apartament se ridică la 28 de milioane, în care se includ centrala si materialele. Manopera pe fiecare apartament - cam sase milioane - va fi suportată de municipalitate. „Manopera este gratuită, iar investitia apartine Aqua Calor pînă în momentul achitării ultimei rate a costului centralei si materialelor folosite. Anul trecut, cei care au beneficiat de acest program au făcut rate pe cinci ani, iar lunar au plătit pînă în 900 de mii de lei, în functie de mărimea locuintelor si de optiunea lor. Au fost unii care au dorit lucrări suplimentare, de exemplu schimbarea caloriferelor. Foarte important de precizat este faptul că aceste centrale sunt achizitionate prin licitatie, iar pretul obtinut este cu aproximativ 30% mai redus ca în magazinele de profil. Sînt instalatii foarte bune, nemtesti, au garantie si sînt foarte avantajoase. Sîntem prea săraci ca să ne permitem lucruri de proastă calitate“, a declarat consilierul local Elena Boengiu, membru în AGA Aqua Calor. Aceasta a adăugat că persoanele cu care au fost încheiate contracte pentru montarea centralelor murale trebuie să se ocupe doar de plata taxelor impuse de cei de la gaz. Aceia care nu au posibilitatea să plătească proiectul, bransamentul la gaz si contorul pot primi ajutor social de urgentă, o altă măsură de sprijin a municipalitătii.

Sprijin pentru cei care se încălzesc cu gaze naturale

În paralel, pietrenii pot beneficia si de ajutoare pentru încălzirea cu gaze naturale, potrivit măsurilor decise la nivel central. Posesorii de centrale termice de apartament trebuie să se adreseze direct celor de la E-ON Gaz, pentru obtinerea ajutoarelor de încălzire. Banii sînt în sumă fixă si vor fi dati lunar, în functie de venitul pe membru de familie. Astfel, pentru venit mai mic de 1,25 milioane, ajutorul pentru încălzirea cu gaze naturale este de 2,1 milioane lei, pentru venitul între 1,25 si 1,7 milioane - de 1,3 milioane lei, între 1,7 si 2,1 milioane lei - 1,1 milioane lei; 2,1 - 2,5 milioane lei - 900 mii lei; 2,5 - 2,9 milioane lei - 700 mii lei; 2,9 - 3,45 milioane lei - 500 mii lei; 3,45 - 3,9 milioane lei - 350 mii lei; 3,9 - 4,4 milioane lei - 250 mii lei, iar între 4,5 si 5 milioane de lei - ajutorul lunar va fi de 150 mii lei. De asemenea, au fost împărtite cereri asociatiilor pentru acordarea subventiei la încălzire, de care beneficiază atît cei rămasi la sistemul centralizat vechi, cît si pietrenii care stau în blocuri deja bransate la sistemul modernizat. În primă etapă, au fost împărtite peste opt mii de cereri, dar avînd în vedere că plafonul minim de venit a ajuns la cinci milioane de lei, se estimează că numărul beneficiarilor de subventie va fi de două ori mai mare ca iarna trecută.

Articol afisat de 1693 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective