Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 3 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Evacuati în prag de iarnă

• chiriasii din căminul Liceului Auto sînt scosi în stradă pentru că imobilul va fi modernizat • aproximativ 20 dintre ei au încercat, ieri, să înduioseze autoritătile venind cu copiii înfofoliti în fata Primăriei • cei care mai au contracte valabile vor locui în continuare la primul etaj al internatului, însă nu vor avea energie electrică si apă rece • apă caldă si agent termic nu mai au de mult •

Zeci de oameni riscă să intre în iarnă direct de pe stradă. Chiriasii din căminul Liceului Auto au primit ordin de a părăsi încăperile în care locuiesc în prezent, pentru că imobilul intră în reabilitare. Vor fi evacuate zece persoane care locuiesc singure, plus 28 de familii care au unul sau chiar doi copii. Oamenii au primit ordinul de evacuare la începutul acestei săptămîni si trebuie să plece în 15 zile. Pentru că nu au bani să-si închirieze locuinte, si-au pus toate sperantele în Primărie. Însă, nici municipalitatea nu dispune, în prezent, de locuinte sociale sau ANL. Situatia este gravă, cu atît mai mult cu cît timpul trece, iar clădirea trebuie golită. După ce internatul liceului a rămas fără elevi, conducerea unitătii a scos camerele la închiriat si s-au întocmit contractele corespunzătoare. Potrivit actului, Colegiul Tehnic de Transporturi Auto îsi rezervă dreptul de a opri furnizarea utilitătilor în caz de neplată, precum si dreptul de a evacua locatarii cu preaviz de 15 zile, dacă se găseste altă destinatie pentru imobil. Ceea ce se si întîmplat. Chiar dacă oamenii spun că au plătit datoriile pe care le aveau, tot trebuie să părăsească internatul, pentru că sînt planuri mari pentru el. Fostul internat al Colegiului Tehnic de Transporturi Auto va intra în lucrări de reabilitare, urmînd să fie transformat într-un complex de cazare pe timpul vacantelor, de tip tabără scolară. Inspectoratul Scolar Judetean Neamt a primit pentru asta trei miliarde de lei de la Ministerul Educatiei, bani cu dedicatie si termen exact de cheltuire.

„Cu ce sunt eu vinovată că nu am vilă?“

Chiriasii din fostul internat al Liceului Auto au fost, luni, la Primărie cerînd sprijinul autoritătilor. Ieri, cam douăzeci din ei au revenit, unii cu tot cu copii, ca să încerce să înduioseze autoritătile. Nu au avut voie să stationeze în curtea Primăriei, drept pentru care au format un sir de-a lungul gardului institutiei. Politistii comunitari le-au recomandat să strîngă rîndurile ca să nu încurce accesul trecătorilor pe trotuar. Oamenii nu erau pusi pe scandal asa, că s-au conformat. „Vrem să găsim o solutie. Trebuie să găsim una, pentru că nu ne poate lăsa asa în stradă. Am fost luni aici, am lăsat memoriu si trebuia să ne dea răspuns. Nu l-am primit, asa că am venit din nou la Primărie, pentru că zilele trec si ne lasă fără apă, fără lumină, iar pînă la urmă ne vor scoate în stradă“, spunea o femeie. „Am plătit tot timpul tot ce era de plătit. Nu am datorii. Am dat două milioane la chirie, desi am văzut că ei spun că un milion si ceva, inclusiv pe luna noiembrie. Si acum mă dau afară!“, a intervenit alta. „Măcar dacă ne anuntau cu două luni înainte, ca să putem căuta în altă parte. Acum, în două săptămîni, unde să ne ducem? Chiria în oras e de la două sute de euro în sus si cer si avans pe trei luni. Ne-a zis că să ne fie rusine că stăm la Auto. Cu ce sunt eu vinovată că n-am palate sau vilă?“, a completat a treia.
Grupul s-a împrăstiat după cîteva zeci de minute. Trei reprezentanti ai locatarilor au intrat în audientă la primarul Gheorghe Stefan.

Modelul blocului 40, reaplicat

Primarul a fost categoric: se va respecta legea. Asta înseamnă că toti chiriasii care au contracte în derulare cu administratorul - conducerea unitătii de învătămînt - vor putea rămîne în locuinte pînă la expirarea întelegerii. Sînt putine asemenea cazuri, fapt pentru care vor fi mutate la acelasi etaj. Restul clădirii va intra în santier. Chiriasii, însă, vor beneficia numai de cei patru pereti, pentru că nu vor avea nici curent electric, nici apă, nici canalizare, nici nimic. De apă caldă sau căldură nici nu poate fi vorba, pentru că acestea lipsesc de multă vreme. Asta în conditiile în care codul galben transmis de meteorologi anuntă temperaturi negative, lapovită si chiar ninsoare, iar cei mai multi dintre chiriasi au copii mici. „O să ajungem să dăm în cap oamenilor pe stradă, că văd că le e mai bine celor care fac asta. Ei au primit si casă de la Primărie, si ajutor social si tot fac ce vor“, mai spunea o femeie plină de năduf.
Cei care nu mai au contracte valabile pentru a sta cu chirie în căminul Auto trebuie să se descurce singuri. Mai au o săptămînă si jumătate la dispozitie pentru a-si găsi un acoperis deasupra capului. Asta pînă cînd vor fi ridicate blocurile de locuinte ANL si sociale. Majoritatea chiriasilor au depuse dosare la Primărie pentru obtinerea de unităti locative si foarte multi chiar au sanse reale să primească locuinte ANL. Problema e că blocurile nu vor fi gata în nici un caz în două săptămîni. Autoritătile, însă, încearcă să rezolve si această chestiune.
„Am avut o discutie de principiu cu cei care stau la Liceul Auto. Am găsit solutii, astfel încît o parte să meargă la alte cămine, iar unii să rămînă acolo, dar să elibereze două etaje, pentru a avea loc reparatiile si modernizările. Vom încerca să cerem aprobare de la minister pentru ca acest imobil care este destinat taberelor scolare să devină spatiu de locuit si vom căuta altul pentru taberele scolare. Sper să solutionăm problema pentru cei care au contracte si stau legal. Cît îi priveste pe cei care stau ilegal si nu sînt din Piatra Neamt, acestia vor trebui să părăsească unitătile locative“, a declarat primarul Gheorghe Stefan.

Articol afisat de 1298 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective