Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 6 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Misiune imposibilã

Misiune imposibilã

• trei spitale trebuie sã recupereze banii reprezentînd contravaloarea îngrijilor medicale acordate victimelor agresiunilor si acidentelor rutiere • unitãtile spitalicesti au preluat de la CAS Neamt, zilele trecute, 120 de dosare penale aflate în curs de judecare • în aceeasi situatie se aflã si Serviciul de Ambulantã, cu 30 de dosare • în cazul în care unitãtile sanitare nu recupereazã sumele de la persoanele în cauzã, le suportã din venituri proprii, deoarece CAS nu deconteazã aceste cheltuieli •

Trei spitale din judet au de recuperat sume reprezentînd contravaloarea serviciilor medicale de care au beneficiat victimele agresiunilor sau ale accidentelor rutiere. Cheltuielile de spitalizare trebuie recuperate de la agresori, în cazul îngrijirilor medicale acordate celor care au fost bãtuti sau înjunghiati, respectiv de la conducãtorii auto care au fost autori ai accidentelor rutiere soldate cu vãtãmare corporalã. Aceastã misiune ingratã o avea de îndeplinit, pînã nu demult, Serviciul juridic din cadrul Casei de Asigurãri de Sãnãtate (CAS) Neamt, dar conform unei ordonante emise de forul superior de la Bucuresti pe 25 septembrie, începînd de zilele trecute, intrã în atributiunile juristilor spitalelor. În acest sens, marti, 24 octombrie, între reprezentantii CAS Neamt si cei ai Spitalului Judetean de Urgentã, ai Spitalului Roman si ai Spitalului Tîrgu Neamt s-a încheiat un proces verbal de predare-primite a dosarelor penale în curs de judecare, în care prima dintre institutii s-a constituit parte civilã în scopul recuperãrii cheltuielilor materiale suportate de unitãtile sanitare cu victimele accidentelor rutiere si agresiunilor.
Cele mai multe dintre aceste dosare, adicã 56, au revenit Spitalului Judetean Neamt. 27 dintre acestea au fost preluate de cãtre Spitalul Municipal de Urgentã Roman, iar sapte au revenit Spitalului Orãsenesc Tîrgu Neamt. Procesele deschise în astfel de cazuri sînt pe rol din 2002 încoace. Conform precizãrilor fãcute de cãtre juristul Cãtãlin Dospinescu, din cadrul Serviciului Juridic al CAS Neamt, dacã în cazul accidentelor rutiere banii reprezentînd cheltuielile de spitalizare ale victimelor se recupereazã dacã nu de la autor, de la firma de asigurãri, în cazul agresiunilor, sansele de recuperare a banilor sînt minime. „ÃŽn cele mai multe din situatii, debitorii sînt insolvabili, sînt persoane paupere care nu au un loc de muncã, sînt mari consumatoare de alcool si mai au la activ dosare penale pentru diverse infractiuni“, a declarat Cãtãlin Dospinescu.
Potrivit sursei citate, un proces verbal de acelasi tip s-a încheiat marti, 24 octombrie, si între CAS Neamt si Serviciul Judetean de Ambulantã, care a transportat la spital victimele agresiunilor, acordîndu-le si îngrijirile medicale de care aveau nevoie. Astfel, Ambulanta Neamt are de recuperat bani reprezentînd cheltuieli de transport si asistentã medicalã în cazul a 30 de dosare.
„Conform legislatiei în vigoare, noi decontãm servicii medicale efectuate de spitale în cazul diverselor afectiuni mai grave sau mai putin grave, acute sau cronice, nicidecum în cazul accidentelor rutiere sau agresiunilor. De asemenea, în cazul Ambulantei nu decontãm transportul efectuat pentru victimele agresiunilor. Respectivele unitãti sanitare trebuie sã recupereze sumele reprezentînd contravaloarea serviciilor medicale efectuate cu acesti pacienti. Stim cã nu este usor de fãcut acest lucru, pe de o parte pentru cã victimele nu deschid proces penal întotdeauna, întelegîndu-se cu agresorii sau cu autorii accidentelor, iar pe de altã parte pentru cã, în cazul agresiunilor, categoriile sociale implicate în astfel de incidente nu au nici un venit si nici bunuri prea multe. ÃŽn cazul în care spitalele si Ambulanta nu reusesc sã recupereze sumele respective, acestea se înregistreazã drept debite cãtre Casa de Asigurãri si se suportã din venituri proprii“, a declarat jurist Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamt.

Articol afisat de 1892 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective