Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dascălii nemteni vor învăta cum să formeze caracterele elevilor

Dascălii nemteni vor învăta cum să formeze caracterele elevilor

• doi inspector scolari nemteni au participat la un curs de pregătire, pe această temă, organizat de sociologi americani • acestia se vor implica în instruirea cadrelor didactice din judet, potrivit principiului „caracterul determină succesul“ •

Doi inspectori scolari nemteni au participat, recent, la un curs privind formarea caracterului elevilor, acestia urmînd să ser ocupe de îndrumarea cadrelor didactice, în acest sens. Unul dintre cei doi reprezentanti ai Inspectoratului Scolar al judetului Neamt este Mariana Rosanu care, la întoarcerea de la cursul organizat la Sinaia, a făcut cîteva referiri la această experientă: „Am asistat la un curs foarte important, sustinut de un american. El ne-a propus un program foarte important, intitulat «Caracterul mai întîi» si si-a argumentat necesitatea cursului prin nevoia formării de caracter. El a spus că, acum 50 de ani, principalele problemele ale dascălilor erau legate de sărăcia elevilor si de absenteismul lor de la scoală. Acum, cadrele didactice se confruntă cu indisciplina elevilor fată de învătătură. Americanii au analizat mai multe persoane de succes si concluzionează: «caracterul determină succesul». Asta înseamnă că succesul rezultă în orice domeniu al vietii din structura de caracter“, a declarat inspector Mariana Rosanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Scolar al judetului Neamt.
Americanii care au sustinut cursul si-au manifestat dorinta de a-i ajuta pe elevi si dascăli să înteleagă de ce este foarte importantă formarea si la ce duce lipsa de trăsături de caracter. Pentru aceasta, ei au venit cu tot felul de materiale de îndrumare pentru dascălii si elevii din scolile primare, gimnaziale si liceale, îndrumare pentru profesori etc. Acestia au subliniat că foarte eficiente sînt dezbaterile publice făcute pe diferite categorii de vîrstă, dar si jocurile în care sînt antrenati copiii, desfăsurarea unor ore individuale cadru didactic - elev, studierea definitiilor scurte ale trăsăturilor de caracter. Nu lipsite de importantă sînt considerate laudele aduse de dascăli elevilor, dar si obligativitatea elevilor de a cunoaste definitiile fiecărei trăsături de caracter. Americanii, în studiul pe care l-au realizat, au analizat trăsăturile de caracter pentru fiecare exemplu de elev bun/ elev rău, sot bun/ rău, sotie bună/ rea, politician bun/ rău etc. „La noi s-a dat prea multă importantă transferului de informatie în cadrul scolilor si mai putin formării caracterului elevilor. Misiunea noastră, ca si cadre didactice, este să formăm o generatie mai bună de lucrători, de părinti, de lideri. De asemenea, mai trebuie să punem accent pe formarea caracterului în familie prin implicarea acesteia, prin reconsiderarea pozitiei adultilor fată de copii“, a mai spus inspectorul scolar Mariana Rosanu.
Printre cele 49 de trăsături de caracter enumerate de sociologii americani s-au numărat: ascultarea, atentia, blîndetea, creativitatea, curajul, loialitatea, mărinimia, onestitatea, toleranta, virtutea.
În anul 2005, în România a avut loc prima întrunire a inspectorilor din 21 de judete ale tării care au participat la un curs similar. Între timp, un reprezentant de la Ministerul Educatiei si Cercetării s-a deplasat în SUA, unde a aprofundat programul în cauză, stabilindu-se intensificarea lui în România, prin implicarea directorilor caselor corpului didactic, a inspectorilor scolari si cadrelor didactice. În perioada următoare, cele două participante de la ISJ Neamt la cursul din Sinaia - Mariana Rosanu si Alina Pamfil - vor realiza un suport de curs, manuale pentru elevi si profesori, manuale de bună practică, înregistrări video, audio, ghiduri de buzunar etc.
Programul „Caracterul mai întîi“ se derulează în SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Coreea, Turcia, România, în total în 21 de tări.

Articol afisat de 2152 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective