Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Consiliul Local - client captiv la retelele grupului de interese din Primãrie

Consiliul Local - client captiv la retelele grupului de interese din Primãrie

În sedinta de licitatie din 28 aprilie a.c.,organizatã de cãtre societatea Neamt Transporter din Piatra Neamt, Consiliul Local si-a adjudecat întreg pachetul de 9.130 actiuni cu suma de 31 miliarde lei (vechi), respectiv circa 873 mii de euro, în intentia de a deveni unicul actionar al acestei societãti private.
Activele SC Neamt Transporter S.A. sînt situate între Liceul Petru Rares si Primãria municipiului, înainte de 1990 gãzduind sediul fostei ITA (Întreprinderea de Transporturi Auto).
Dupã 1990, întreprinderea, devenitã societate, a fost privatizatã prin metoda MEBO, pachetul de actiuni fiind cumpãrat de 30 de salariati, deveniti actionari care au depus un capital social de circa 90 milioane (putin peste 2.500 euro). Pentru a-si proteja interesele, cei 30 de actionari au inclus în Statutul Societãtii o clauzã expresã prin care se stabilea interdictia ca vreun actionar sã poatã vinde altcuiva decît actionarilor existenti. Cu toate mãsurile de precautie luate, nu de putine ori între actionari au apãrut divergente privind modul de administrare practicat de cãtre conducerea societãtii. La începul anului 2006, s-a declansat o suitã de evenimente cu iz oneros în care Consiliul Local s-a lãsat angrenat cu o usurintã suspectã. Sub pretextul cã sediul actual al Primãriei municipiului a devenit neîncãpãtor dupã nenumãratele „reduceri de schemã“ promise în campania electoralã din 2004, s-a lansat sugestia ca municipalitatea sã cumpere societatea Neamt Transporter din vecinãtate, cu tot cu active. Spun cã motivatia a fost un pretext, deoarece a fost menit doar sã amorteascã eventualele puseuri de exigentã din partea unor consilieri locali, pentru cã ceea ce s-a derulat ulterior demonstreazã cã dedesubt colcãiau alte interese obscure. Prinsã în acest joc, pentru cã societatea nu putea fi vîndutã tertilor, conducerea Neamt Transporter forteazã un fals, producînd un Act aditional la Statutul prin care prevedea cã pachetul de actiuni putea fi vîndut si tertilor, dar numai integral. Adicã cele 9.130 actiuni puteau fi vîndute si unui tert, dar în proportie de 100 %, nu fractionat. Spun cã s-a fortat un fals, pentru cã Actul aditional s-a vrut sã parã cã a fost votat de actionari într-o Adunare generalã extraordinarã, convocatã în luna martie a.c. Ulterior, o parte dintre actionarii prezenti la adunarea respectivã si-au manifestat surpriza cu privire la existenta Actului aditional, deoacere subiectul cu pricina nu fãcuse obiectul dezbaterii, aducîndu-se în sustinere ca dovadã Ordinea de zi în care nici nu se pomenea de asa ceva. ÃŽn aceste circumstante, conducerea SC Neamt Transporter SA forteazã nota si organizeazã o licitatie, care are loc peste o lunã, pe 28 aprilie a.c., în care îsi permite sã vîndã întreg pachetul de actiuni, în conditiile în care nu exista un consens între toti actionarii. La licitatia cu cîntec si strigare s-a prezentat si reprezentantul Primãriei Piatra Neamt, adjudecîndu-si pachetul de 9.130 actiuni cu suma de31 miliarde lei. Oricîte demersuri am fãcut, prin inetermediul unor consilieri locali, nu am reusit sã intru în posesia Hotãrîrii Consiliului Local care sã continã:
- justificarea achizitiei respective;
- aprobarea delegãrii Primãriei de a cumpãra pachetul de actiuni în contul Consiliului Local;
- aprobarea sumei de 31miliarde pentru plata achizitiei.
Dacã existã aceste documente, acestea sînt bine ascunse, negãsindu-se nici pe site-ul Primãriei. Surpriza mare apare ulterior, fiind bine asezonatã cu semne de întrebare cînd, demarîndu-se operatiunea de încheiere a contractelor de cesionare a celor 9.130 actiuni, cu fiecare dintre cei 30 de actionari, domnul Primar a fost obligat sã constate cã nu a intrat în posesia întregului pachet. Astfel, Consiliul Local a trebuit sã accepte, prin Hotãrîrea nr. 172 din 25.05.2006, trecerea în domeniul privat al municipiului Piatra Neamt doar a 96% din totalul actiunilor nominative, în valoare de 29,72 miliarde lei, unul dintre actionari refuzînd sã-si cesioneze pachetul de actiuni pentru a atrage atentia asupra golãnelii practicate de conducerea societãtii.

Cumpãratã pentru a fi lichidatã?

Practic, achizitia este ilegalã în raport cu prevederile statutului Societãtii Neamt Transporter, iar Consiliul Local se face vinovat pentru faptul cã nu a avut curiozitatea sã analizeze Statutul societãtii si sã vadã în ce conditii putea achizitiona întreg pachetul de actiuni. Interesul a fost mai mare decît curiozitatea. De la finele lunii mai, au avut loc mai multe actiuni pe marginea acestei afaceri, care dovedesc escaladarea cu premeditare a unor interese. Prin Hotãrîrea Consiliului Local nr. 173 din aceeasi zi, 25.05.2006, interesele acestuia în AGA la SC Neamt Transporter SA sînt reprezentate de 3 consilieri locali, prin care Elena Hîrte care, în dubla sa calitate de consilier local si consilier personal al Primarului, preia conducerea. Dupã 5 luni de zile, doamna dublu consilier Elena Hîrte convoacã Adunarea Generalã a Actionarilor la SC Transporter SA pe data de 23.10.2006, unde hotãrãste în fortã dizolvarea si lichidarea societãtii, fãrã a avea vreun mandat de principiu pentru aceasta din partea proprietarului majoritar pe care îl reprezenta, respectiv Consiliul Local. Cu aceeasi ocazie, este stabilit ca lichidator societatea Euroinsolv SRL, cu o retributie de 10.000 RON fãrã TVA. Hotãrîrea de dizolvare si lichidare nr. 28 din 23.10.2006 justificã decizia pe baza prevederilor art. 228 aliniatul 1, literele b) si c) din Legea 31/ 1990 privind societãtile comerciale, coroborat cu prevederile art 10 aliniatul 1 din legea 302/ 2005 pentru modificarea si completarea Legii 31 din 1990. Cele trei prevederi, pe care personal le consider pretext pentru dizolvarea si lichidarea societãtii, sînt în ordinea mentionatã urmãtoarele:
1. Capitalul social al societãtii este redus sub minimul legal.
2. Numãrul actionarilor este redus sub minimul legal, respectiv 5.
3. Începînd cu 27 octombrie 2005, pînã pe 27 octombrie 2006, conform Legii 302/ 2005 capitalul social al unei societãti pe actiuni trebuie majorat pînã la cel putin echivalentul în lei a 25.000 euro.
Concluzia, cã societatea Neamt-Transporter a fost cumpãratã de Consiliul Local, la sugestia Primãriei, premeditat pentru a fi lichidatã se poate sustine cu usurintã. La data achizitiei, pe 28 aprilie a.c. Legea 302/ 2006 era în vigoare si se stia cã pentru a o mentine în functiune dupã termenul limitã legal, respectiv dupã 27 octombrie 2006, capitalul social de 2.500 euro trebuie majorat la 25.000 euro. Tot dupã 28 aprilie a.c., societatea rãmînînd doar cu doi actionari, unul cu 96% din actiuni si unul cu 4%, se stia cã mai era nevoie de asocierea cu încã 3 actionari pentru a mentine societatea în functiune. Aceste lucruri nu s-au fãcut. Înainte de a decide în AGA dizolvarea si lichidarea, pe motivele mai sus mentionate, reprezentantii Consiliului Local din aceastã AGA, în frunte cu doamna Elena Hîrte, trebuiau sã supunã dezbaterii Consiliului propunerile de majorare de capital si majorare a actionariatului. Dacã în întelepciunea sa Consiliul Local ar fi considerat ca nefezabile propunerile respective, aceasta ar fi constituit mandatul reprezentantilor pentru dizolvarea si lichidarea societãtii. Dar nici acest lucru nu s-a realizat, iar Consiliul Local nici nu a catadicsit sã manifeste vreo curiozitate în legãturã cu nerespectarea procedurii. Simplu, simplist si fãrã complexe, Consiliul Local, prin Hotãrîrea nr. 372 din 26.10.2006 aprobã hotãrîrea AGA nr 28 din 23.10.2006 de dizolvare si lichidare a SC Neamt Transporter SA. Taman la tanc, deoarece a doua zi, pe 27.10.2006, se împlinea termenul limitã pentru majorarea de capital si, dacã îsi intra legea în drepturi, se pierdea controlul asupra lichidãrii. De ce toatã aceastã tevaturã, nici un consilier local nu dã semne cã ar sti. Iar cine stie nu dã semne cã ar avea interesul sau curajul s-o spunã. Culmea ironiei este cã, zilele acestea, s-a aprobat în Parlament si merge la promulgare o lege de modificare a Legii 31/ 1990 care, printre multe altele, stipuleazã cã numãrul actionarilor la o societate pe actiuni nu poate fi mai mic de doi. În orice caz, procedura de dizolvare si lichidare, în afarã cã este costisitoare, este si de lungã duratã, timp în care o sã avem suficiente ocazii sã aflãm ce se învîrte prin subsolurile afacerii, care a costat aproape 30 miliarde lei. Multe dintre cele semnalate puteau fi blocate prin contestatiile unora dintre actionari. Lehamitea unor actionari ai SC Neamt Transporter SA de a mai solicita interventia instantelor, în cazul unor derapaje de la lege, nu poate constitui o scuzã sau un imbold pentru Consiliul Local dispus sã continue astfel de afaceri, oricît de mult s-ar dori ca acestea sã fie percepute ca fiind realizate cu pricepere si onestitate.

Articol afisat de 2134 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan BIVOLARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective