Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Consiliul Local - client captiv la retelele grupului de interese din Primărie

Consiliul Local - client captiv la retelele grupului de interese din Primărie

În sedinta de licitatie din 28 aprilie a.c.,organizată de către societatea Neamt Transporter din Piatra Neamt, Consiliul Local si-a adjudecat întreg pachetul de 9.130 actiuni cu suma de 31 miliarde lei (vechi), respectiv circa 873 mii de euro, în intentia de a deveni unicul actionar al acestei societăti private.
Activele SC Neamt Transporter S.A. sînt situate între Liceul Petru Rares si Primăria municipiului, înainte de 1990 găzduind sediul fostei ITA (Întreprinderea de Transporturi Auto).
După 1990, întreprinderea, devenită societate, a fost privatizată prin metoda MEBO, pachetul de actiuni fiind cumpărat de 30 de salariati, deveniti actionari care au depus un capital social de circa 90 milioane (putin peste 2.500 euro). Pentru a-si proteja interesele, cei 30 de actionari au inclus în Statutul Societătii o clauză expresă prin care se stabilea interdictia ca vreun actionar să poată vinde altcuiva decît actionarilor existenti. Cu toate măsurile de precautie luate, nu de putine ori între actionari au apărut divergente privind modul de administrare practicat de către conducerea societătii. La începul anului 2006, s-a declansat o suită de evenimente cu iz oneros în care Consiliul Local s-a lăsat angrenat cu o usurintă suspectă. Sub pretextul că sediul actual al Primăriei municipiului a devenit neîncăpător după nenumăratele „reduceri de schemă“ promise în campania electorală din 2004, s-a lansat sugestia ca municipalitatea să cumpere societatea Neamt Transporter din vecinătate, cu tot cu active. Spun că motivatia a fost un pretext, deoarece a fost menit doar să amortească eventualele puseuri de exigentă din partea unor consilieri locali, pentru că ceea ce s-a derulat ulterior demonstrează că dedesubt colcăiau alte interese obscure. Prinsă în acest joc, pentru că societatea nu putea fi vîndută tertilor, conducerea Neamt Transporter fortează un fals, producînd un Act aditional la Statutul prin care prevedea că pachetul de actiuni putea fi vîndut si tertilor, dar numai integral. Adică cele 9.130 actiuni puteau fi vîndute si unui tert, dar în proportie de 100 %, nu fractionat. Spun că s-a fortat un fals, pentru că Actul aditional s-a vrut să pară că a fost votat de actionari într-o Adunare generală extraordinară, convocată în luna martie a.c. Ulterior, o parte dintre actionarii prezenti la adunarea respectivă si-au manifestat surpriza cu privire la existenta Actului aditional, deoacere subiectul cu pricina nu făcuse obiectul dezbaterii, aducîndu-se în sustinere ca dovadă Ordinea de zi în care nici nu se pomenea de asa ceva. În aceste circumstante, conducerea SC Neamt Transporter SA fortează nota si organizează o licitatie, care are loc peste o lună, pe 28 aprilie a.c., în care îsi permite să vîndă întreg pachetul de actiuni, în conditiile în care nu exista un consens între toti actionarii. La licitatia cu cîntec si strigare s-a prezentat si reprezentantul Primăriei Piatra Neamt, adjudecîndu-si pachetul de 9.130 actiuni cu suma de31 miliarde lei. Oricîte demersuri am făcut, prin inetermediul unor consilieri locali, nu am reusit să intru în posesia Hotărîrii Consiliului Local care să contină:
- justificarea achizitiei respective;
- aprobarea delegării Primăriei de a cumpăra pachetul de actiuni în contul Consiliului Local;
- aprobarea sumei de 31miliarde pentru plata achizitiei.
Dacă există aceste documente, acestea sînt bine ascunse, negăsindu-se nici pe site-ul Primăriei. Surpriza mare apare ulterior, fiind bine asezonată cu semne de întrebare cînd, demarîndu-se operatiunea de încheiere a contractelor de cesionare a celor 9.130 actiuni, cu fiecare dintre cei 30 de actionari, domnul Primar a fost obligat să constate că nu a intrat în posesia întregului pachet. Astfel, Consiliul Local a trebuit să accepte, prin Hotărîrea nr. 172 din 25.05.2006, trecerea în domeniul privat al municipiului Piatra Neamt doar a 96% din totalul actiunilor nominative, în valoare de 29,72 miliarde lei, unul dintre actionari refuzînd să-si cesioneze pachetul de actiuni pentru a atrage atentia asupra golănelii practicate de conducerea societătii.

Cumpărată pentru a fi lichidată?

Practic, achizitia este ilegală în raport cu prevederile statutului Societătii Neamt Transporter, iar Consiliul Local se face vinovat pentru faptul că nu a avut curiozitatea să analizeze Statutul societătii si să vadă în ce conditii putea achizitiona întreg pachetul de actiuni. Interesul a fost mai mare decît curiozitatea. De la finele lunii mai, au avut loc mai multe actiuni pe marginea acestei afaceri, care dovedesc escaladarea cu premeditare a unor interese. Prin Hotărîrea Consiliului Local nr. 173 din aceeasi zi, 25.05.2006, interesele acestuia în AGA la SC Neamt Transporter SA sînt reprezentate de 3 consilieri locali, prin care Elena Hîrte care, în dubla sa calitate de consilier local si consilier personal al Primarului, preia conducerea. După 5 luni de zile, doamna dublu consilier Elena Hîrte convoacă Adunarea Generală a Actionarilor la SC Transporter SA pe data de 23.10.2006, unde hotărăste în fortă dizolvarea si lichidarea societătii, fără a avea vreun mandat de principiu pentru aceasta din partea proprietarului majoritar pe care îl reprezenta, respectiv Consiliul Local. Cu aceeasi ocazie, este stabilit ca lichidator societatea Euroinsolv SRL, cu o retributie de 10.000 RON fără TVA. Hotărîrea de dizolvare si lichidare nr. 28 din 23.10.2006 justifică decizia pe baza prevederilor art. 228 aliniatul 1, literele b) si c) din Legea 31/ 1990 privind societătile comerciale, coroborat cu prevederile art 10 aliniatul 1 din legea 302/ 2005 pentru modificarea si completarea Legii 31 din 1990. Cele trei prevederi, pe care personal le consider pretext pentru dizolvarea si lichidarea societătii, sînt în ordinea mentionată următoarele:
1. Capitalul social al societătii este redus sub minimul legal.
2. Numărul actionarilor este redus sub minimul legal, respectiv 5.
3. Începînd cu 27 octombrie 2005, pînă pe 27 octombrie 2006, conform Legii 302/ 2005 capitalul social al unei societăti pe actiuni trebuie majorat pînă la cel putin echivalentul în lei a 25.000 euro.
Concluzia, că societatea Neamt-Transporter a fost cumpărată de Consiliul Local, la sugestia Primăriei, premeditat pentru a fi lichidată se poate sustine cu usurintă. La data achizitiei, pe 28 aprilie a.c. Legea 302/ 2006 era în vigoare si se stia că pentru a o mentine în functiune după termenul limită legal, respectiv după 27 octombrie 2006, capitalul social de 2.500 euro trebuie majorat la 25.000 euro. Tot după 28 aprilie a.c., societatea rămînînd doar cu doi actionari, unul cu 96% din actiuni si unul cu 4%, se stia că mai era nevoie de asocierea cu încă 3 actionari pentru a mentine societatea în functiune. Aceste lucruri nu s-au făcut. Înainte de a decide în AGA dizolvarea si lichidarea, pe motivele mai sus mentionate, reprezentantii Consiliului Local din această AGA, în frunte cu doamna Elena Hîrte, trebuiau să supună dezbaterii Consiliului propunerile de majorare de capital si majorare a actionariatului. Dacă în întelepciunea sa Consiliul Local ar fi considerat ca nefezabile propunerile respective, aceasta ar fi constituit mandatul reprezentantilor pentru dizolvarea si lichidarea societătii. Dar nici acest lucru nu s-a realizat, iar Consiliul Local nici nu a catadicsit să manifeste vreo curiozitate în legătură cu nerespectarea procedurii. Simplu, simplist si fără complexe, Consiliul Local, prin Hotărîrea nr. 372 din 26.10.2006 aprobă hotărîrea AGA nr 28 din 23.10.2006 de dizolvare si lichidare a SC Neamt Transporter SA. Taman la tanc, deoarece a doua zi, pe 27.10.2006, se împlinea termenul limită pentru majorarea de capital si, dacă îsi intra legea în drepturi, se pierdea controlul asupra lichidării. De ce toată această tevatură, nici un consilier local nu dă semne că ar sti. Iar cine stie nu dă semne că ar avea interesul sau curajul s-o spună. Culmea ironiei este că, zilele acestea, s-a aprobat în Parlament si merge la promulgare o lege de modificare a Legii 31/ 1990 care, printre multe altele, stipulează că numărul actionarilor la o societate pe actiuni nu poate fi mai mic de doi. În orice caz, procedura de dizolvare si lichidare, în afară că este costisitoare, este si de lungă durată, timp în care o să avem suficiente ocazii să aflăm ce se învîrte prin subsolurile afacerii, care a costat aproape 30 miliarde lei. Multe dintre cele semnalate puteau fi blocate prin contestatiile unora dintre actionari. Lehamitea unor actionari ai SC Neamt Transporter SA de a mai solicita interventia instantelor, în cazul unor derapaje de la lege, nu poate constitui o scuză sau un imbold pentru Consiliul Local dispus să continue astfel de afaceri, oricît de mult s-ar dori ca acestea să fie percepute ca fiind realizate cu pricepere si onestitate.

Articol afisat de 1775 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Deputat Ioan BIVOLARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective