Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
MAI USOR CU SOFERIA

MAI USOR CU SOFERIA

• începînd de vineri, soferii care vor comite abateri vor fi „judecati“ în conformitate cu prevederile noului Cod Rutier • în examinarea candidatilor la obtinerea calitătii de sofer vor exista o serie de modificări • cei care reusesc să treacă de proba teoretică nu vor fi obligati să o reia dacă nu vor promova testul practic în oras • amenzile vor fi date pe baza punctelor de penalizare •

Amînat o dată, din motive ce tineau de punerea sa în aplicare, noul Cod Rutier va intra în vigoare începînd cu data de 1 decembrie, adică peste trei zile. Noile prevederi, care schimbă radical vechea legislatie rutieră, par a fi în avantajul celor care doresc să devină soferi. Schimbarea constă în faptul că aceia care vor reusi să treacă de proba teoretică, nu vor fi obligati să o reia dacă nu vor promova „orasul“. În viitoarele chestionare, ce vor intra pe mîinile aspirantilor la soferie, vor fi incluse una sau două întrebări din noul Cod Rutier. Chestionarele vor fi reactualizate la sfîrsitul acestei săptămîni, asa că viitoarele examene nu vor fi perturbate de intrarea în vigoare a noii legislatii. Chestionarele vor contine tot 26 de întrebări, cu trei variante de răspuns. Pentru a promova examenul, candidatii vor trebui să obtină, ca si pînă acum, 22 de puncte. Însă, în chestionare vor fi introduse noi întrebări legate de viteză, depăsire, consum de alcool, portul centurii de sigurantă. O altă noutate constă în faptul că dosarele viitorilor candidati nu vor mai contine, obligatoriu, dovada studiilor absolvite si nici documentul care arată că sînt apti din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule. De asemenea, examenul pentru obtinerea permisului de conducere va putea fi sustinut si la locul de resedintă al candidatului, nu doar la cel de domiciliu.

Amenzi si puncte de penalizare

Asa cum se stie deja, noul Cod Rutier prevede atît amendarea contravenientului, cît si sanctionarea sa cu puncte de penalizare.
Amenzile vor fi calculate în functie de gravitatea faptei comise. Acestea vor putea fi plătite direct politistilor si sînt împărtite în cinci clase: clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a - de la 9 la 20 de puncte-amendă; clasa a V-a - de la 21 la 100 de puncte-amendă (se aplică doar persoanelor juridice). Valoarea unui punct ca fi de 10% din salariul minim pe economie, adică în jur de 370 mii lei vechi. La clasa I de sanctiuni intră, printre altele, nefolosirea centurii de sigurantă, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei sau lăsarea liberă a volanului în timpul mersului. Nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si a marcajelor de obligare, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghi reflectorizant si stingător, depăsirea neregulamentară, vor fi contraventii ce intră la clasa a II-a.
Cele mai drastice amenzi, cele cuprinse în clasa a IV-a, vor fi acordate pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu termenul de valabilitate a inspectiei tehnice expirat, folosirea de detectoare radar, comiterea de gesturi obscene, proferarea de injurii, ori de expresii jignitoare la adresa participantilor la trafic.

Articol afisat de 2129 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective