 MAI USOR CU SOFERIA
• începînd de vineri, soferii care vor comite abateri vor fi „judecati“ în conformitate cu prevederile noului Cod Rutier • în examinarea candidatilor la obtinerea calitătii de sofer vor exista o serie de modificări • cei care reusesc să treacă de proba teoretică nu vor fi obligati să o reia dacă nu vor promova testul practic în oras • amenzile vor fi date pe baza punctelor de penalizare • Amînat o dată, din motive ce tineau de punerea sa în aplicare, noul Cod Rutier va intra în vigoare începînd cu data de 1 decembrie, adică peste trei zile. Noile prevederi, care schimbă radical vechea legislatie rutieră, par a fi în avantajul celor care doresc să devină soferi. Schimbarea constă în faptul că aceia care vor reusi să treacă de proba teoretică, nu vor fi obligati să o reia dacă nu vor promova „orasul“. În viitoarele chestionare, ce vor intra pe mîinile aspirantilor la soferie, vor fi incluse una sau două întrebări din noul Cod Rutier. Chestionarele vor fi reactualizate la sfîrsitul acestei săptămîni, asa că viitoarele examene nu vor fi perturbate de intrarea în vigoare a noii legislatii. Chestionarele vor contine tot 26 de întrebări, cu trei variante de răspuns. Pentru a promova examenul, candidatii vor trebui să obtină, ca si pînă acum, 22 de puncte. Însă, în chestionare vor fi introduse noi întrebări legate de viteză, depăsire, consum de alcool, portul centurii de sigurantă. O altă noutate constă în faptul că dosarele viitorilor candidati nu vor mai contine, obligatoriu, dovada studiilor absolvite si nici documentul care arată că sînt apti din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule. De asemenea, examenul pentru obtinerea permisului de conducere va putea fi sustinut si la locul de resedintă al candidatului, nu doar la cel de domiciliu.
Amenzi si puncte de penalizare
Asa cum se stie deja, noul Cod Rutier prevede atît amendarea contravenientului, cît si sanctionarea sa cu puncte de penalizare.
Amenzile vor fi calculate în functie de gravitatea faptei comise. Acestea vor putea fi plătite direct politistilor si sînt împărtite în cinci clase: clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă; clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă; clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă; clasa a IV-a - de la 9 la 20 de puncte-amendă; clasa a V-a - de la 21 la 100 de puncte-amendă (se aplică doar persoanelor juridice). Valoarea unui punct ca fi de 10% din salariul minim pe economie, adică în jur de 370 mii lei vechi. La clasa I de sanctiuni intră, printre altele, nefolosirea centurii de sigurantă, conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberării documentului de constatare a avariei sau lăsarea liberă a volanului în timpul mersului. Nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si a marcajelor de obligare, conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghi reflectorizant si stingător, depăsirea neregulamentară, vor fi contraventii ce intră la clasa a II-a.
Cele mai drastice amenzi, cele cuprinse în clasa a IV-a, vor fi acordate pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu termenul de valabilitate a inspectiei tehnice expirat, folosirea de detectoare radar, comiterea de gesturi obscene, proferarea de injurii, ori de expresii jignitoare la adresa participantilor la trafic.
|