Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Magazine la parter, numai cu acordul vecinilor

• municipalitatea a stabilit regulile pentru transformarea apartamentelor în spatii comerciale

Locuintele de la parterul blocurilor nu vor mai fi transformate în spatii comerciale prea usor. Municipalitatea a decis sã ia mãsuri pentru stoparea afluxului de agenti comerciali care cumpãrã apartamente sau garsoniere la parterul imobilelor de locuinte, unde îsi deschid puncte de lucru. Consiliului Local Piatra Neamt a aprobat, prin hotãrîre, mãsurile pentru reglementarea extinderii spatiilor cu altã destinatie decît cea de locuit situate la parterul blocurilor de locuinte. Asta pentru cã „din analiza fondului de locuinte la nivelul municipiului Piatra Neamt, s-a constatat o diminuare importantã a acestuia, urmare a schimbãrii destinatiei unor apartamente din spatii de locuit în spatii cu altã destinatie“. ÃŽn multe foste locuinte functioneazã magazine, scoli de soferi, cabinete medicale particulare etc. Dar pentru cã nu se doreste descurajarea agentilor economici, pe viitor, cei care vor sã-si deschidã un business la parterul unui bloc trebuie sã obtinã neapãrat acordul vecinilor de scarã, chiar si pentru dãrîmarea unui perete. „Spatiul fiind situat într-o clãdire cu locuinte colective si mai multi proprietari, orice modificare constructivã a acestuia se va putea realiza numai cu acordul favorabil al vecinilor adiacenti spatiului“, se stipuleazã conditiile aprobate de legislativul local.
Existã multe solicitãri de extindere a spatiilor si cum din punct de vedere urbanistic acestea se încadreazã în Planul Urbanistic General, aprobarea extinderii spatiilor comerciale se justificã în zona centralã a municipiului, în pietele de cartier, în zona complexelor comerciale, în cazul sediilor de firmã si clãdirilor publice. ÃŽn general, parterul blocurilor din aceste zone este destinat din constructie pentru a nu gãzdui locuinte, ci spatii comerciale. Pretabile la extinderi sînt cele de la parterul blocurilor de pe strãzile Mihai Eminescu, Petru Rares, Mihai Viteazu, Dimitrie Leonida, Pietele Stefan cel Mare si Mihail Kogãlniceanu, precum si de pe bulevardele Decebal si Traian. ÃŽnsã, în cazul strãzilor Petru Rares si Dimitrie Leonida, autoritãtile locale intentioneazã sã comande elaborarea unor documentatii de urbanism zonale, înainte de aprobarea solicitãrilor primite. Cert este cã, de acum înainte, pentru emiterea autorizatiei de construire în vederea extinderii spatiilor de la parterul blocurilor de locuinte, vor trebui îndeplinite o serie de cerinte. ÃŽn primul rînd, odatã cu emiterea certificatului de urbanism se va solicita suplimentar elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal sau Plan Urbanistic de Detaliu, dupã caz. Prin aceeasi documentatie de urbanism, solicitantul va trebui sã justifice si sã demonstreze cã se poate realiza ceea ce cere el, cu ajutorul unor studii de fundamentare si a documentatiei de bazã (compusã din piese scrise si desenate). Autorizatia de construire va fi emisã numai dupã ce documentatia de urbanism va fi aprobatã si vor fi obtinute toate acordurile, avizele si studiile prevãzute în certificatul de urbanism, inclusiv acceptul vecinilor de bloc. „Informarea si consultarea populatiei este obligatorie indiferent de initiatorii documentatiei de urbanism“, specificã noile reglementãri. Toate actele vor fi apoi supuse spre avizare comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si spre aprobare Consiliului Local Piatra Neamt. Dacã pe parcursul lucrãrilor de extindere de la parter vor fi afectate fatadele blocurilor, proprietarii spatiilor vor fi obligati sã repare stricãciunile.

Articol afisat de 3450 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective