Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Magazine la parter, numai cu acordul vecinilor

• municipalitatea a stabilit regulile pentru transformarea apartamentelor în spatii comerciale

Locuintele de la parterul blocurilor nu vor mai fi transformate în spatii comerciale prea usor. Municipalitatea a decis să ia măsuri pentru stoparea afluxului de agenti comerciali care cumpără apartamente sau garsoniere la parterul imobilelor de locuinte, unde îsi deschid puncte de lucru. Consiliului Local Piatra Neamt a aprobat, prin hotărîre, măsurile pentru reglementarea extinderii spatiilor cu altă destinatie decît cea de locuit situate la parterul blocurilor de locuinte. Asta pentru că „din analiza fondului de locuinte la nivelul municipiului Piatra Neamt, s-a constatat o diminuare importantă a acestuia, urmare a schimbării destinatiei unor apartamente din spatii de locuit în spatii cu altă destinatie“. În multe foste locuinte functionează magazine, scoli de soferi, cabinete medicale particulare etc. Dar pentru că nu se doreste descurajarea agentilor economici, pe viitor, cei care vor să-si deschidă un business la parterul unui bloc trebuie să obtină neapărat acordul vecinilor de scară, chiar si pentru dărîmarea unui perete. „Spatiul fiind situat într-o clădire cu locuinte colective si mai multi proprietari, orice modificare constructivă a acestuia se va putea realiza numai cu acordul favorabil al vecinilor adiacenti spatiului“, se stipulează conditiile aprobate de legislativul local.
Există multe solicitări de extindere a spatiilor si cum din punct de vedere urbanistic acestea se încadrează în Planul Urbanistic General, aprobarea extinderii spatiilor comerciale se justifică în zona centrală a municipiului, în pietele de cartier, în zona complexelor comerciale, în cazul sediilor de firmă si clădirilor publice. În general, parterul blocurilor din aceste zone este destinat din constructie pentru a nu găzdui locuinte, ci spatii comerciale. Pretabile la extinderi sînt cele de la parterul blocurilor de pe străzile Mihai Eminescu, Petru Rares, Mihai Viteazu, Dimitrie Leonida, Pietele Stefan cel Mare si Mihail Kogălniceanu, precum si de pe bulevardele Decebal si Traian. Însă, în cazul străzilor Petru Rares si Dimitrie Leonida, autoritătile locale intentionează să comande elaborarea unor documentatii de urbanism zonale, înainte de aprobarea solicitărilor primite. Cert este că, de acum înainte, pentru emiterea autorizatiei de construire în vederea extinderii spatiilor de la parterul blocurilor de locuinte, vor trebui îndeplinite o serie de cerinte. În primul rînd, odată cu emiterea certificatului de urbanism se va solicita suplimentar elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal sau Plan Urbanistic de Detaliu, după caz. Prin aceeasi documentatie de urbanism, solicitantul va trebui să justifice si să demonstreze că se poate realiza ceea ce cere el, cu ajutorul unor studii de fundamentare si a documentatiei de bază (compusă din piese scrise si desenate). Autorizatia de construire va fi emisă numai după ce documentatia de urbanism va fi aprobată si vor fi obtinute toate acordurile, avizele si studiile prevăzute în certificatul de urbanism, inclusiv acceptul vecinilor de bloc. „Informarea si consultarea populatiei este obligatorie indiferent de initiatorii documentatiei de urbanism“, specifică noile reglementări. Toate actele vor fi apoi supuse spre avizare comisiei tehnice de amenajare a teritoriului si spre aprobare Consiliului Local Piatra Neamt. Dacă pe parcursul lucrărilor de extindere de la parter vor fi afectate fatadele blocurilor, proprietarii spatiilor vor fi obligati să repare stricăciunile.

Articol afisat de 3302 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective