Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„N-A CHERIT NIMENI DE LA URANIU“. Despre deschiderea minei de uraniu, cu oamenii din Grinties

„N-A CHERIT NIMENI DE LA URANIU“. Despre deschiderea minei de uraniu, cu oamenii din Grinties

• sătenii sînt de acord cu redeschiderea minei • fostii mineri povestesc cum au băut apă direct din galerie si n-au pătit nimic • autoritătile judetene sustin că reluarea mineritului înseamnă distrugerea agroturismului pe Valea Muntelui • „Ce ne-a făcut nouă uraniul? Vedeti vreun bolnav dovedit din cauza radioactivitătii?“, s-a întrebat Vasile Vasilică, fost miner •

Localnicii din comuna Grinties se declară pentru redeschiderea minei din care să se exploateze minereul de uraniu, în ciuda autoritătilor judetene, care sustin că, dacă se va întîmpla acest lucru, Valea Muntelui va fi contaminată radioactiv si nu se va mai putea dezvolta agroturismul. Discutiile cu reluarea lucrului în mina de la Grinties, închisă din 2001, au apărut în urmă cu circa o lună, cînd conducerea Companiei Nationale a Uraniului a cerut Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita să se ocupe de întocmirea documentatiei pentru realizarea studiului de impact asupra mediului. După această etapă, se va lucra la obtinerea autorizatiei de mediu. Ministrul mediului, Sulfina Barbu, a declarat că nu va permite reluarea lucrului în mină, cîtă vreme ea ocupă actuala functie. Hotărîrea ei este sustinută de autoritătile judetene, care declară, la unison, că sînt împotriva redeschiderii minei, întrucît ar fi afectate toate comunele muntene de radioactivitate. Sefii Consiliului Judetean declară că atitudinea Companiei Nationale a Uraniului nu poate fi catalogată decît ca rea intentie. Si primarii de pe Valea Munteluiu sînt împotriva reluării mineritului de Grinties. În ciuda tuturor acestor opinii, oamenii din Grinties sustin că sansa ca ei să aibă un trai mai bun este redeschiderea minei, care ar aduce salarii în casele lor.

Minerii, verzi ca-n tinerete

Vasile Vasilică, de exemplu, născut, crescut si locuitor al Grintiesului, fost miner, sustine că precizările făcute de mai-marii judetului nu sînt decît vorbe în vînt, întrucît nu se poate discuta de poluare radioactivă de pe urma acestei mine. Pensionarul a povestit că, în vremea în care el muncea în pîntecele muntelui, cîstiga lunar atîtia bani cu cîti ar fi cumpărat cîte două vaci. „Astea-s prostii ce spun cei cu functii. Ei habar n-au cum e să muncesti în mină. Eu stau aici de zeci de ani, toti din familia mea, părinti, bunici, copii am băut apă de aici. Ce ne-a făcut nouă uraniul? Vedeti vreun bolnav dovedit din cauza radioactivitătii? Stau copiii nostri si muncesc la gatere, aproape de pomană. Cîstigă 200.000 de lei pe zi si ridică dulapi pentru prosperarea unora. Măcar de li s-ar face acte, dar n-au cărti de muncă si îsi bat joc de ei“, a declarat Vasile Vasilică, fost miner, acum pensionar cu un venit de 5,09 milioane de lei lunar. Si mai vehement s-a dovedit a fi Gheorghe Zaharia, postas în sat, care sustine că, din lipsă de locuri de muncă, tineretul a plecat să muncească în străinătate. „Vorbesc prostii cei care zic că dacă se deschide mina ne poluăm. În loc să facă ceva spre binele judetului, dau din gură si Harghita ne lucrează pe la spate. Lasă să cîstige harghitenii, dacă ai nostri nu stiu să lupte pentru drepturile noastre. De ce nu trag să fie implicat Neamtul în decizia redeschiderii minei? În comuna asta, n-a cherit nimeni de la uraniu. Mă întreb de unde sînt atîtea povesti cu sănătatea care va fi distrusă din cauza mineritului. Să vedeti ce vile au minerii care au fost în mină la Grinties. Lucrau 4-6 ore pe zi si cîstigau de te speriai. Acum bate vîntul prin sat. Dacă nu erau minerii, era vai de capul comunei Grinties. Acum nu se mai vrea să cîstige lumea un ban. Muncesc toti pe la gatere, ca să aibă de cine îsi bate joc patronii. Eu am si ginere si fecior care s-ar duce imediat dacă s-ar deschide mina“, a spus Gheorghe Zaharia.

„Poate ar fi un risc pentru cei care lucrează în mină. Dar nimeni nu te ia cu arcanul“

Un alt miner, Dumitru Busuioc, a povestit cum a băut apă direct din galerie, fără a avea complicatii. „Aici toate izvoarele sînt radioactive. Muntii, prin formarea lor, la fel. Eu cît am muncit în mină am băut apă direct din galerie si n-am pătit nimic. Multumesc lui Dumnezeu, n-am nici o problemă de sănătate. Nu stiu cine e în spatele acestor oameni care strigă să nu se deschidă mina, ce interese au. E mai bine că a plecat tineretul să-si rupă oasele în străinătate, în loc să stea acasă, să cîstige un ban cinstit în tară? Cine vrea să facă turism pe Valea Muntelui vine indiferent de mină. Zona noastră oricum e radioactivă, indiferent dacă mina e deschisă sau nu. Am auzit că, dacă se redeschide, transportul minereului se va face securizat, cu containere din plumb. Si atunci de ce să ne mai temem? Poate ar fi un risc pentru cei care lucrează în mină. Dar nimeni nu te ia cu arcanul. Va lucra cine va vrea. Si toată lumea din Grinties s-ar duce ca să cîstige un ban, cu toate pericolele de acolo“, a spus fostul miner Dumitru Busuioc.
Am vorbit si cu sotia unui fost miner, care ne-a povestit de traiul bun de care s-a bucurat alături de bărbatul său, în vremea în care acesta săpa în munte. „Aveam bani, nu ne lipsea nimic. Bărbatul meu nu s-a plîns niciodată că nu mai poate. Programul de lucru era scurt si, chiar dacă dădea la tîrnacop, cîstiga bani frumosi pentru asta. Cînd l-am luat, lucra în mină. Am făcut cu el trei băieti si dacă mă lăsam făceam o sută. Nici acum, la aproape 60 de ani, nu-i altfel decît în tinerete (a povestit femeia rîzînd). Unde n-ar avea si băietii mei norocul tatălui lor, să muncească pentru un ban frumos, să-si facă o casă, să aibă o masă. Cel mai mic are 18 ani, e numai bun de muncă. Dacă se deschide mina, nici nu se gîndesc să nu se ducă toti trei acolo. Pînă atunci, îsi rup oasele la gatere, ridicînd copaci, ca să cîstige o nimica toată“, a povestit Maria C.

Pe primar nu-l sperie perspectiva redeschiderii minei

Primarul de Grinties, Filip Azoitei, a declarat că, de cînd a apărut zvonul că se va redeschide mina, autoritătile au făcut tot felul de declaratii, vorbind de consecintele nefaste ale acestui demers. „S-a exagerat cînd s-a vorbit de bolile de care suferă lumea, animalele, s-a exagerat si cînd s-a povestit despre faptul că minerilor le-au căzut dintii, ori că oamenii suferă de cancer. La Grinties, cu pădurea s-a cam terminat si populatia are nevoie de o ocupatie, trebuie să facă bani pentru a trăi cît de cît. Dacă se va relua mineritul, zona aceasta se va ecologiza. Se vor securiza galeriile, iar transportul mineretului se va face conform standardelor europene; nu se va mai căra minereul cu camioanele acoperite cu prelata“, a spus primarul de Grinties.
Pînă în 2001, cînd s-a întrerupt lucrul în cele 29 de galerii de la Grinties, minerii au făcut muncă de prospectiune, căutînd „firul zăcămîntului de uraniu“ în munte. „Cum dădeam de minereu de uraniu, blocam galeria cu beton. S-a făcut muncă de prospectiune si numai sase luni a fost extractie propriu-zisă. Pentru că transportul nu s-a făcut în conditii de sigurantă, s-a dispus încetarea lucrului. Dacă s-ar relua mineritul, s-ar lucra conform legii si nu sînt motive de îngrijorare. Acum se stie exact locul unde trebuie lucrat pentru a se scoate minereul bogat în uraniu“, a spus tot un fost miner. Pînă cînd cei cu fortă de decizie vor stabili dacă la Grinties se va striga adunarea minerilor, drumul DC 152 Grintiesul Mare - Primatar rămîne aproape pustiu, plin de gropi si noroi. Pe el, pînă acum cinci ani, treceau camioanele încărcate cu minereu radioactiv. Din cînd în cînd, la hopuri, mai sărea cîte un bolovan din masinile acoperite cu prelate. Se povesteste că bucătelele din munte străluceau în soare si copiii se jucau cu pietrele mai mult sau mai putin radioactive, după cum spun unii si altii, mai mult sau putin avizati. Acum, destul de des, pe DC 152, care măsoară 7,8 kilometri pînă la gura primei galerii, trec masinile încărcate cu codrii Grintiesului.
FOTO: Mina de uraniu s-a închis în 1991

Articol afisat de 3230 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective