Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Alte Titluri 5 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Legendele lui Mos Nicolae

Legendele lui Mos Nicolae

Apropierea lui Mos Nicolae, sãrbãtoare dragã celor mici, si-a fãcut simtitã prezenta în ultimele zile, magazinele fiind pline de pãrinti în cãutare de dulciuri si jucãrii. Unele istorisiri explicã de unde provine obiceiul ca micutii, si nu numai, sã primeascã daruri în noaptea ce precede ziua de 6 decembrie - Sfîntul Nicolae.
Unele legende povestesc despre gestul pe care l-a fãcut Mos Nicolae pentru trei surori sãrace, aflate în pragul mãritisului. Pentru cã nu aveau zestre, fetele nu erau întrebate si cãutate de tinerii feciori. Fãcîndu-i-se milã de ele, Mos Nicolae le-a ajutat pe fiecare. Prima datã i-a dat o pungã cu bani de aur sorei mari mari. Dupã o vreme, acelasi dar i l-a fãcut si celei de-a doua fete. Pentru a nu se simti stînjenite si pentru a nu putea spune celor din jur cum s-au ales cu zestre, Mos Nicolae dãdea drumul cadoului pe hornul casei. Cînd sã repete gestul si pentru fata cea micã, tatãl acesteia l-a surprins pe Mos Nicolae pe hornul casei. Cu toate cã l-a rugat pe stãpîn sã tinã secret ceea ce a vãzut, a doua zi au aflat toti oamenii cã Mos Nicolae are grijã de copiii sãraci. Încetul cu încetul, legenda a devenit un obicei. În dimineata zilei de 6 decembrie, copiii gãsesc în ghetute daruri de la Mos Nicolae. Spre deosebire de Mos Crãciun, Mos Nicolae nu ascultã cîntece si poezii. El vine în timpul noptii si lasã în papuci un semn cã a trecut prin camerã.
O altã istorioarã spune cã Dumnezeu i-a chemat la el pe Sfîntul ierarh Nicolae si pe Sfîntul Casian Roman. Cei doi sfinti s-au îmbrãcat în vesminte strãlucitoare si au pornit la întîlnirea cu Domnul. Pe drum, cei doi au zãrit un cãrutas a cãrui cãrutã se înfundase în noroi. La vederea omului aflat în necaz, Sfîntul Casian, în loc sã dea o mînã de ajutor, a plecat pentru a nu întîrzia la întîlnirea cu Dumnezeu. ÃŽn schimb, Sfîntul Nicolae l-a ajutat pe tãran, si-a murdãrit hainele si nu a ajuns la timp. Ajuns primul, Sfîntul Casian a fost întîmpinat de Dumnezeu cu o politete rece. Atotputernicul i-a zis: „Esti punctual, impecabil în tinutã, dar îti lipseste ceea ce lui Nicolae îi prisoseste: dragostea fatã de aproape“.
Asa se explicã cã numele Sfîntului Nicolae este purtat de atîtia oameni, este prãznuit si proslãvit în fiecare an, pe cînd numele Sfîntului Casian este mai rar, iar prãznuirea sa se face la patru ani, pe 29 februarie.

Articol afisat de 5444 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M. NEAMTU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Alte Titluri Stiri Alte Titluri
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective