Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

A început vaccinarea porcilor împotriva pestei!

• 30.000 de doze de vaccin împotriva pestei porcine care au ajuns, ieri, la DSV Neamt au fost împãrtite medicilor veterinari din judet • cei mai multi dintre acestia au demarat, în aceeasi zi, imunizarea porcilor care au scãpat netãiati •

Directia Sanitar-Veterinarã (DSV) Neamt a intrat, ieri, în posesia celor 30.000 de doze de vaccin destinat imunizãrii porcilor împotriva pestei si le-a si distribuit medicilor veterinari concesionari din întreg judetul. Acestia din urmã au mai primit de la DSV seringile si acele necesare efectuãrii respectivei manevre, precum si documentele pe care trebuie sã le întocmeascã în acest sens.
În consecintã, potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctorul Constantin Lipan, directorul adjunct al DSV Neamt, multi dintre medicii veterinari din teritoriu au început chiar de ieri vaccinarea împotriva pestei porcine, pentru a compensa lipsa de activitate din zilele de Crãciun si de Anul Nou.
Campania de imunizare a porcilor din gospodãriile nemtene, precum si a celor din microfermele din judet împotriva pestei va dura un an si o lunã si se va desfãsura în trei etape.
Astfel, prima etapã a campaniei, începutã ieri, va dura pînã pe 1 februarie. Conform precizãrilor fãcute de cãtre medicul veterinar Constantin Lipan, director adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Neamt, porcii din gospodãriile populatiei vor fi vaccinati cu tulpinã de virus viu si vor fi marcati prin tatuare pe crupa dreaptã cu litera V. Vaccinarea se face gratuit.
A doua etapã, programatã în perioada 1 martie-1 mai 2007, precum si a treia etapã, care se va desfãsura de la 1 septembrie, pînã 1 noiembrie 2007, vor avea ca tintã porcii din exploatatiile profesionale din judet, care vor fi imunizati împotriva pestei cu vaccin marker, animalele urmînd a fi marcate prin tatuare pe crupa dreaptã, cu litera M. O parte din vaccinul necesar a fost primit de la Uniunea Europeanã, respectiv un milion de doze tulpinã de virus viu si 900.000 de doze vaccin marker, toate în valoare de 21 de milioane de euro. Restul dozelor necesare campaniei de eradicare a pestei porcine vor fi procurate de Agentia Nationalã Sanitar-Veterinarã. Campania împotriva pestei porcine va costa 45,3 milioane de euro si a fost declansatã înaintea sãrbãtorilor de iarnã, deoarece Uniunea Europeanã ne-a fãcut cadou un milion de doze de vaccin, în valoare de 21 de milioane de euro, vaccin care expirã la 31 decembrie 2006.
Conducerea DSV Neamt s-a întîlnit, zilele trecute, cu toti primarii din judet, cerîndu-le acestora sã se implice în aceastã actiune, popularizînd campania de imunizare a porcilor împotriva pestei si convingîndu-i pe oameni cã este binevenitã pentru animalele lor.

Articol afisat de 1775 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective