Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
BUCHEA CÃRTII SE ÎNVATÃ ÎN SPANIA

BUCHEA CÃRTII SE ÎNVATÃ ÎN SPANIA

• copiii vor învãta limba românã, istoria românilor si geografia României, materii care vor fi, ulterior, echivalate în România • scolile vor fi finantate din bugetul MEdC, iar programa de la cele trei materii va fi astfel conceputã, încît numãrul de ore sã acopere necesarul psiho-pedagogic al elevilor • ISJ Neamt se asteaptã la un val de cereri de plecare a dascãlilor, pentru a-si desfãsura activitatea la catedrã în alte state europene • în Danemarca, un profesor cîstigã 21,18 euro pe orã, iar în România cadrele didactice sînt plãtite cu 0,98 euro pe ora de muncã • circa o sutã de dascãli nemteni au renuntat în ultimele luni la catedrã pentru munca peste hotare •

Numãrul foarte mare de copii români plecati împreunã cu pãrintii în tãrile membre ale UE i-a determinat pe reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetãrii (MEdC) sã se gîndeascã la posibilitatea ca acestia sã îsi continue studiile în limba maternã. Primii elevi care vor beneficia de demersul dregãtorilor educatiei din România sînt cei care îsi duc traiul în Spania. Desi la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt nu se cunoaste numãrul de elevi plecati cu pãrintii peste hotare, Maria Rusu, inspector scolar general adjunct a declarat cã numãrul acestora este foarte mare. ÃŽn rîndul celor plecati predominã copiii din ciclul primar si cei de clasele V-VI. „Doar în scoli se cunoaste numãrul elevilor plecati cu pãrintii în alte tãri. Noi doar acordãm consiliere directorilor la realizarea documentatiei pentru transfer. La întoarcere în tarã, copiii care studiazã într-o limbã strãinã trebuie sã-si echivaleze studiile la materiile parcurse, în baza unei metodologii emise de MEdC“, a declarat profesor Maria Rusu.
Dupã ce, la începutul anului 2004, oficialii de atunci ai Ministerului Afacerilor Externe au deschis o scoalã de duminicã în Cipru, acum, Mihail Hãrdãu, ministrul educatiei si cercetãrii, vrea sã facã acelasi lucru în Spania. Asta înseamnã cã elevii care vor învãta acolo în româneste vor scãpa de grija echivalãrii.

Scoli în Spania, pentru copiii românilor

La sfîrsitul sãptãmînii trecute, reprezentanti ai MEdC au participat la o întîlnire cu oficiali spanioli, legatã de înfiintarea scolilor de duminicã pentru copiii românilor din Spania. În aceste scoli, elevii vor învãta limba românã, istoria românilor si geografia României, materii care vor fi, ulterior, echivalate în România. Astfel, cei care se vor întoarce în tarã nu vor mai fi nevoiti sã dea diferente, ca pînã acum, aceste trei materii urmînd a fi predate în limba românã si echivalate. Elevii care vor studia în scolile de duminicã vor primi certificate, iar materiile vor fi predate de cãtre profesori din România, care vor ocupa posturile prin concurs. Proiectul a fost demarat, în principal, la cererea pãrintilor, care în repetate rînduri s-au plîns oficialilor din Ministerul Educatiei cã, reveniti în tarã, copiii lor nu îsi pot sustine examenele pentru cã au foarte multe diferente de dat la materiile pe care nu le-au putut studia în Spania, precum limba si literatura românã, istoria si geografia României. Scolile vor fi finantate din bugetul MEdC, iar programa de la cele trei materii va fi astfel conceputã, încît numãrul de ore sã acopere necesarul psiho-pedagogic al elevilor, pentru a se putea reintegra în învãtãmîntul românesc. Pe de altã parte, se doreste ca în viitor sã se stabileascã o baza juridicã pentru acest gen de colaborare, pentru a se angaja profesori de limba românã care sã predea cursuri optionale la aceastã materie, dupã orele de program normale, în scolile publice din Spania.
Existã planuri ale MEdC si pentru deschiderea în Spania a unui liceu bilingv româno-spaniol, în conditiile în care existã interes printre spanioli de a-si înscrie copiii la o scoalã cu programã româneascã. MEdC intentioneazã sã poarte tratative si cu alte tãri în care comunitãtile românesti sînt numeroase, un exemplu fiind Italia.

Spaniolii le dau de opt ori mai multi bani profesorilor

Plãtiti cu mult mai bine decît în România, profesorii nemteni ar putea migra în masã pentru a preda în tãrile membre ale Uniunii Europene. În Spania, de exemplu, tarã unde existã foarte multi români, salariul unui profesor este de opt ori mai mare decît în România.
Cum, de cîtiva ani, multi profesori si-au fãcut bagajele si au plecat în tãri alte Uniunii Europene pentru a face orice altceva decît sã predea, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Neamt sustin cã se asteptã la un val mare de plecãri odatã cu integrarea, dar cã dascãlii vor alege sã profesese ceea ce au învãtat sã facã, adicã sã rãmînã la catedrã. Conducerea ISJ sustine cã exprimarea dorintei de plecare a dascãlilor nu este decît o problemã de timp si de clarificãri în privinta salarizãrii. De la începutul anului scolar în curs, aproape o sutã de cadre didactice nemtene au plecat din sistemul educational. Dintre acestea, unele au plecat în concediu fãrã platã, pe un an, la care au dreptul o datã la zece ani, ori au renuntat la învãtãmînt. „Cererile de plecare de la catedrã depind de situatia fiecãrui solicitant. Titularii solicitã renuntarea la titulaturã - si în cazul lor noi avem un control total. ÃŽn situatia suplinitorilor, controlul nostru este mai putin concret, pentru cã îi avem în evidentã numai un an, dupã care pot sã nu se mai prezinte la concurs, sã se mute în alt judet... si atunci nu mai avem treabã cu ei. Cert este cã sînt destui colegi de-ai nostri care au ales sã lucreze în altã tarã, fie în alt domeniu, fie la catedrã, dar este posibil ca de acum numãrul cererilor de plecare sã creascã, pentru cã sansele de a profesa ca profesor mai bien plãtit în altã tarã se vor lãrgi“, a declarat inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt, profesor Maria Rusu.

Topul salariilor dascãlilor europeni

În Spania, profesorii nemteni ar putea preda atît românilor, cît si cetãtenilor spanioli. Un profesor din Spania cîstigã, în medie, 8,28 euro pentru o orã de muncã. Aceasta în comparatie cu România, unde un cadru didactic primeste aproximativ 0,98 euro pe orã. La un salariu de aproape opt ori mai mare, liberalizarea pietei muncii reprezintã un mare cîstig. Nu rãmîne decît ca toate tãrile Uniunii Europene sã îsi retragã restrictiile aplicate la acest capitol. În rest, regula de bazã va fi cea a competentei. La capitolul salarii medii cîstigate în Educatie, România este pe penultimul loc, cu 0,98 euro pe orã, iar pe loc fruntas în top este Danemarca, tarã în care se cîstigã, în medie, 21,18 euro pentru o orã de muncã la catedrã. Nici posturile din Franta nu sînt de lãsat, avînd în vedere cã se cîstigã, în medie, 14,42 euro pe orã, adicã un salariu lunar de peste 2000 de euro. În România, un debutant la catedrã primeste 500 de lei ROn, adicã sub 150 de euro pe lunã.

Articol afisat de 2023 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective