Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
BUCHEA CĂRTII SE ÎNVATĂ ÎN SPANIA

BUCHEA CĂRTII SE ÎNVATĂ ÎN SPANIA

• copiii vor învăta limba română, istoria românilor si geografia României, materii care vor fi, ulterior, echivalate în România • scolile vor fi finantate din bugetul MEdC, iar programa de la cele trei materii va fi astfel concepută, încît numărul de ore să acopere necesarul psiho-pedagogic al elevilor • ISJ Neamt se asteaptă la un val de cereri de plecare a dascălilor, pentru a-si desfăsura activitatea la catedră în alte state europene • în Danemarca, un profesor cîstigă 21,18 euro pe oră, iar în România cadrele didactice sînt plătite cu 0,98 euro pe ora de muncă • circa o sută de dascăli nemteni au renuntat în ultimele luni la catedră pentru munca peste hotare •

Numărul foarte mare de copii români plecati împreună cu părintii în tările membre ale UE i-a determinat pe reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetării (MEdC) să se gîndească la posibilitatea ca acestia să îsi continue studiile în limba maternă. Primii elevi care vor beneficia de demersul dregătorilor educatiei din România sînt cei care îsi duc traiul în Spania. Desi la Inspectoratul Scolar Judetean Neamt nu se cunoaste numărul de elevi plecati cu părintii peste hotare, Maria Rusu, inspector scolar general adjunct a declarat că numărul acestora este foarte mare. În rîndul celor plecati predomină copiii din ciclul primar si cei de clasele V-VI. „Doar în scoli se cunoaste numărul elevilor plecati cu părintii în alte tări. Noi doar acordăm consiliere directorilor la realizarea documentatiei pentru transfer. La întoarcere în tară, copiii care studiază într-o limbă străină trebuie să-si echivaleze studiile la materiile parcurse, în baza unei metodologii emise de MEdC“, a declarat profesor Maria Rusu.
După ce, la începutul anului 2004, oficialii de atunci ai Ministerului Afacerilor Externe au deschis o scoală de duminică în Cipru, acum, Mihail Hărdău, ministrul educatiei si cercetării, vrea să facă acelasi lucru în Spania. Asta înseamnă că elevii care vor învăta acolo în româneste vor scăpa de grija echivalării.

Scoli în Spania, pentru copiii românilor

La sfîrsitul săptămînii trecute, reprezentanti ai MEdC au participat la o întîlnire cu oficiali spanioli, legată de înfiintarea scolilor de duminică pentru copiii românilor din Spania. În aceste scoli, elevii vor învăta limba română, istoria românilor si geografia României, materii care vor fi, ulterior, echivalate în România. Astfel, cei care se vor întoarce în tară nu vor mai fi nevoiti să dea diferente, ca pînă acum, aceste trei materii urmînd a fi predate în limba română si echivalate. Elevii care vor studia în scolile de duminică vor primi certificate, iar materiile vor fi predate de către profesori din România, care vor ocupa posturile prin concurs. Proiectul a fost demarat, în principal, la cererea părintilor, care în repetate rînduri s-au plîns oficialilor din Ministerul Educatiei că, reveniti în tară, copiii lor nu îsi pot sustine examenele pentru că au foarte multe diferente de dat la materiile pe care nu le-au putut studia în Spania, precum limba si literatura română, istoria si geografia României. Scolile vor fi finantate din bugetul MEdC, iar programa de la cele trei materii va fi astfel concepută, încît numărul de ore să acopere necesarul psiho-pedagogic al elevilor, pentru a se putea reintegra în învătămîntul românesc. Pe de altă parte, se doreste ca în viitor să se stabilească o baza juridică pentru acest gen de colaborare, pentru a se angaja profesori de limba română care să predea cursuri optionale la această materie, după orele de program normale, în scolile publice din Spania.
Există planuri ale MEdC si pentru deschiderea în Spania a unui liceu bilingv româno-spaniol, în conditiile în care există interes printre spanioli de a-si înscrie copiii la o scoală cu programă românească. MEdC intentionează să poarte tratative si cu alte tări în care comunitătile românesti sînt numeroase, un exemplu fiind Italia.

Spaniolii le dau de opt ori mai multi bani profesorilor

Plătiti cu mult mai bine decît în România, profesorii nemteni ar putea migra în masă pentru a preda în tările membre ale Uniunii Europene. În Spania, de exemplu, tară unde există foarte multi români, salariul unui profesor este de opt ori mai mare decît în România.
Cum, de cîtiva ani, multi profesori si-au făcut bagajele si au plecat în tări alte Uniunii Europene pentru a face orice altceva decît să predea, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Neamt sustin că se asteptă la un val mare de plecări odată cu integrarea, dar că dascălii vor alege să profesese ceea ce au învătat să facă, adică să rămînă la catedră. Conducerea ISJ sustine că exprimarea dorintei de plecare a dascălilor nu este decît o problemă de timp si de clarificări în privinta salarizării. De la începutul anului scolar în curs, aproape o sută de cadre didactice nemtene au plecat din sistemul educational. Dintre acestea, unele au plecat în concediu fără plată, pe un an, la care au dreptul o dată la zece ani, ori au renuntat la învătămînt. „Cererile de plecare de la catedră depind de situatia fiecărui solicitant. Titularii solicită renuntarea la titulatură - si în cazul lor noi avem un control total. În situatia suplinitorilor, controlul nostru este mai putin concret, pentru că îi avem în evidentă numai un an, după care pot să nu se mai prezinte la concurs, să se mute în alt judet... si atunci nu mai avem treabă cu ei. Cert este că sînt destui colegi de-ai nostri care au ales să lucreze în altă tară, fie în alt domeniu, fie la catedră, dar este posibil ca de acum numărul cererilor de plecare să crească, pentru că sansele de a profesa ca profesor mai bien plătit în altă tară se vor lărgi“, a declarat inspector scolar general adjunct al ISJ Neamt, profesor Maria Rusu.

Topul salariilor dascălilor europeni

În Spania, profesorii nemteni ar putea preda atît românilor, cît si cetătenilor spanioli. Un profesor din Spania cîstigă, în medie, 8,28 euro pentru o oră de muncă. Aceasta în comparatie cu România, unde un cadru didactic primeste aproximativ 0,98 euro pe oră. La un salariu de aproape opt ori mai mare, liberalizarea pietei muncii reprezintă un mare cîstig. Nu rămîne decît ca toate tările Uniunii Europene să îsi retragă restrictiile aplicate la acest capitol. În rest, regula de bază va fi cea a competentei. La capitolul salarii medii cîstigate în Educatie, România este pe penultimul loc, cu 0,98 euro pe oră, iar pe loc fruntas în top este Danemarca, tară în care se cîstigă, în medie, 21,18 euro pentru o oră de muncă la catedră. Nici posturile din Franta nu sînt de lăsat, avînd în vedere că se cîstigă, în medie, 14,42 euro pe oră, adică un salariu lunar de peste 2000 de euro. În România, un debutant la catedră primeste 500 de lei ROn, adică sub 150 de euro pe lună.

Articol afisat de 1787 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective