Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Revoltă în Spital

Revoltă în Spital

• contractul cadru pe 2007 prevede schimbări majore în activitatea spitalelor • criteriile medicale de internare devin mai putin importante decît ratiunile economice • medicii sefi de sectie întocmesc liste de asteptare pentru internări si spitalizează bolnavii după criterii stricte • numărul de internări contractate cu CAS Neamt nu poate fi depăsit cu mai mult de 5%, dar argumentat • chiar si asa tariful prestatiilor medicale pentru aceste cazuri este decontat doar pe jumătate • noile modificări au determinat o revoltă a medicilor sefi de sectii •

Medicii sefi de sectie din cadrul Spitalului Judetean de Urgentă Neamt sînt bulversati si iritati de o parte din prevederile contractului cadru pe 2007 si de normele de aplicare ale acestui act normativ conform căruia se va desfăsura activitatea medicală din sistemul sanitar, în anul în curs si de acum încolo. Dincolo de faptul că vor încheia niste contracte de management cu conducerea unitătii si că vor trebui să piardă timp chivernisind bugetul care le va fi repartizat pe sectii, acestia vor trebui să pună pe primul plan latura economică a activitătii lor si nicidecum cea medicală, legată strict de starea sănătătii pacientului. Iar dacă pînă acum mai era loc de interpretări si negocieri, de acum încolo situatia devine stresantă, deoarece, la fel ca si managerul spitalului, sefii de sectie pot fi sanctionati pecuniar, putîndu-li-se imputa sume considerate a fi cheltuite inutil. Pentru că principala sursă de finantare a Spitalului Judetean Neamt este Casa de Asigurări de Sănătate, contractul încheiat cu aceasta este sfînt, iar prevederile sale sînt mai ceva ca litera de Evanghelie. Tocmai de aceea, spitalul nu are voie să depăsească numărul de internări si cazuri rezolvate contractate cu forul plătitor decît cu maximum 5% din volumul total al acestora. Dar chiar si asa, pentru cele cinci procente de activitate în plus, spitalului si sectiei respective i se decontează doar jumătate din tariful negociat si alocat de Casă si numai dacă medicii dovedesc cu documente si argumente de specialitate că se impunea rezolvarea acelor cazuri peste lista de asteptare. Fiecare sef de sectie împreună cu colegii lui întocmeste o listă de asteptare pentru internările pe care le va face lunar. Spitalizarea bolnavilor se face tinîndu-se cont de anumite criterii, structurate în patru grupe. În cazul în care boala diagnosticată nu corespunde acelor criterii de internare, contravaloarea tratamentelor si spitalizării se impută medicului care a decis-o si se scade din venitul lunar al sectiei si spitalului de către Casa de Asigurări. Aceeasi măsură se aplică si în cazul internării si tratării unor bolnavi care nu au calitatea de asigurat pentru sănătate.
CAS Neamt are dreptul si obligatia de a controla serviciile medicale si calitatea lor, prescrierile medicale si felul în care se recomandă investigatiile medicale paraclinice. Nerespectarea de către spital a oricărei obligatii contractuale fată de CAS Neamt atrage penalităti din partea institutiei. Pentru prima abatere se aplică o penalitate de 1% din valoarea contractului aferent lunii respective. A doua oară cînd se depistează nerespectarea termenilor contractuali, valoarea contractului se diminuează cu 3%, iar a treia oară - cu 5%.

„Ca si pînă acum, vom face muncă voluntară“

„Teoretic, cel putin pentru pacienti, ar trebuie fie mai bine, calitatea serviciilor medicale din spitale ar trebui să crească, iar pe lîngă asta ar trebui ca acestia să aibă si mai mult confort si conditii de tratament mai bune. Se vede foarte clar că sarcina medicilor sefi de sectie devine din ce în ce mai grea, iar indicatorii economico-financiari sînt la fel de importanti precum cei medicali. Sperăm ca lucrurile să meargă mai bine, iar, dacă nu va fi asa, avînd în vedere că e un început de drum, cred că vom putem corecta din mers multe aspecte“, apreciază doctorul Stelian Ghită, manager al celei mai mari unităti sanitare din judet.
Nu de aceeasi părere sînt si medicii sefi de sectie ai unitătii. „În aparentă, noile reglementări dau senzatia că situatia generală la nivelul spitalelor va fi mai bună si că atît pacientul, cît si cadrele medicale vor fi mai multumite. În esentă, însă, cred că munca noastră si competenta vor continua să nu fie apreciate la justa valoare. Înteleg că nu e bine atunci cînd muncesti mai putin, dar nu văd de ce nu e bine atunci cînd muncesti în plus, luîndu-ti din timpul liber si periclitîndu-ti propria sănătate. Conform noilor norme, nu ai voie să depăsesti cu mai mult de 5% numărul internărilor contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate, dar pînă si pentru acestea nu ti se decontează decît jumătate din tariful prevăzut de Contractul Cadru si negociat cu forul plătitor. Nu mai spun că toate manoperele de specialitate sînt plătite la niste preturi de ofensă, care ne minimalizează competenta si ne desconsideră ca profesionisti cu zeci de ani de experientă. Or, eu cred că, dacă tara nostră a aderat la Uniunea Europeană, mentalitatea si respectul fată de muncă trebuie să se schimbe mai ales la nivelul celor care diriguiesc diverse domenii de activitate, fac legi si vor să fie aplicate. Nu ni se dă voie să ne facem niste rezerve de fonduri si nu se tine cont că din bugetul repartizat pe sectie trebuie plătite si salarii, si medicamente, si materiale sanitare, si utilităti. Pînă la ora asta, nu stim care sînt normativele de personal valabile, adică nu stim cîti pacienti revim unui medic, unui asistent, asa că nu sînt deloc optimist despre cum va fi anul acesta“, a declarat doctorul Iosif Köszeghi, seful sectiei Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Judetean de Urgentă Neamt si presedintele Colegiului Medicilor Neamt. La fel de sceptic în ceea ce priveste mai binele în sistemul sanitar se arată si doctorul Radu Smicală, seful sectiei Pediatrie a Spitalului Judetean: „Se vede clar că aceia care fac legi pentru sistemul sanitar nu cunosc deloc realitătile din teritoriu privind starea morbiditătii. Nimeni nu poate programa la punct si virgulă numărul de internări. În orice sectie de spital, dar mai ales la Pediatrie, nu se stie exact ce se va întîmpla într-o zi-două din punct de vedere al consultatiilor si necesitătii internării. Nu poti neglija un pacient adult, dară-mi-te un copil, care pînă la doi-trei ani nu stie să spună ce îl doare si, de multe ori, e greu să decizi diagnosticul. Te gîndesti că, dacă nu îl internezi si pleacă acasă, moare, iar, dacă îl internezi si depăsesti numărul prevăzut de contractul cu Casa, nu esti plătit pentru cît ai muncit. Am impresia că se doreste să se muncească mult pe bani putini si, ca si pînă acum, vom face muncă voluntară“.

Articol afisat de 1331 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective