Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mai multe posibilităti de muncă în Italia

Angajatorii italieni care doresc să atragă fortă de muncă din noile state membre ale UE, între care si România, o pot face si în alte domenii decît cele stabilite de autorităti. Autorizatia de angajare se poate elibera fără semnarea contractului de sedere, conform unui comunicat al Departamentului pentru Muncă în Străinătate. Astfel, patronii italieni pot angaja români si în alte sectoare decît cele stabilite de guvernul italian, dar nu vor putea obtine pentru acestia contracte de sedere. Angajatorii trebuie să solicite Ghiseului Unic pentru Imigrare, prin intermediul oficiilor postale, eliberarea autorizării de angajare în baza unei cereri tip care poate fi găsită la Ministerul de Interne si Ministerul Solidaritătii Sociale din Peninsulă. Cererile de autorizare a angajării în agricultură, constructii, activităti casnice si sezoniere, depuse pe parcursul anului trecut vor fi arhivate si păstrate la Ghiseul Unic pentru Imigrare. Asta deoarece guvernul italian a acordat acces liber cetătenilor români pe piata muncii din Italia în domeniile agricol, turistic si hotelier, constructii, domeniul mecanic, activităti casnice si de îngrijire a persoanelor, precum si în activitătile sezoniere. De asemenea, românii pot desfăsura activităti de conducere, care necesită înaltă calificare. Declaratiile de angajare ale patronilor italieni care doresc să recruteze fortă de muncă din România trebuie transmise către centrele de plasare si institutiile de protectie socială, iar după toate formalitătile, lucrătorii migranti trebuie să solicite cartea de sedere de la chestura competentă. Aceasta poate fi obtinută direct de la institutiile mentionate, ori prin intermediul serviciilor postale. Organizatiile patronale pot prezenta, în numele persoanelor pe care le reprezintă, cererile de autorizare a angajării prin Internet, asta numai după obtinerea acreditării de la Departamentul pentru libertăti civile si imigrare, institutie din subordinea ministerului de interne italian. Românii care vor să-si întregească familiile trebuie să parcurgă o procedură mult simplificată fată de cea care a functionat pînă la data integrării, ianuarie 2007.
Nu mai este nevoie să solicite autorizatia de reîntregire a familiei de la Ghiseul Unic pentru Imigrare, ci doar să se adreseze numai reprezentantei diplomatice. Cererile deja prezentate de către titularii români vor fi arhivate. Dacă este vorba de un membru extracomunitar, este necesară solicitarea, direct la reprezentanta diplomatică italiană, a vizei de intrare, pentru care nu mai trebuie autorizarea eliberată de Ghiseul Unic pentru Imigrare. Departamentul pentru Muncă în Străinătate apreciază că, potrivit Institutului National de Statistică din Italia, numărul românilor aflati legal pe teritoriul Italiei, în urmă cu un an, adică la începutul lui 2006, era de aproape 300.000. România se clasa, astfel, pe locul trei, după Albania si Maroc. De asemenea, în conformitate cu datele publicate de Anuarul de Statistică 2006 Caritas-Migrantes, la sfîrsitul anului 2005, numărul permiselor de sedere pentru motive de muncă valabile, apartinînd cetătenilor români, era de aproape 200.000, iar al solicitărilor pentru reîntregirea familiilor - de 67.207.

Articol afisat de 1449 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective