Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mai multe posibilitãti de muncã în Italia

Angajatorii italieni care doresc sã atragã fortã de muncã din noile state membre ale UE, între care si România, o pot face si în alte domenii decît cele stabilite de autoritãti. Autorizatia de angajare se poate elibera fãrã semnarea contractului de sedere, conform unui comunicat al Departamentului pentru Muncã în Strãinãtate. Astfel, patronii italieni pot angaja români si în alte sectoare decît cele stabilite de guvernul italian, dar nu vor putea obtine pentru acestia contracte de sedere. Angajatorii trebuie sã solicite Ghiseului Unic pentru Imigrare, prin intermediul oficiilor postale, eliberarea autorizãrii de angajare în baza unei cereri tip care poate fi gãsitã la Ministerul de Interne si Ministerul Solidaritãtii Sociale din Peninsulã. Cererile de autorizare a angajãrii în agriculturã, constructii, activitãti casnice si sezoniere, depuse pe parcursul anului trecut vor fi arhivate si pãstrate la Ghiseul Unic pentru Imigrare. Asta deoarece guvernul italian a acordat acces liber cetãtenilor români pe piata muncii din Italia în domeniile agricol, turistic si hotelier, constructii, domeniul mecanic, activitãti casnice si de îngrijire a persoanelor, precum si în activitãtile sezoniere. De asemenea, românii pot desfãsura activitãti de conducere, care necesitã înaltã calificare. Declaratiile de angajare ale patronilor italieni care doresc sã recruteze fortã de muncã din România trebuie transmise cãtre centrele de plasare si institutiile de protectie socialã, iar dupã toate formalitãtile, lucrãtorii migranti trebuie sã solicite cartea de sedere de la chestura competentã. Aceasta poate fi obtinutã direct de la institutiile mentionate, ori prin intermediul serviciilor postale. Organizatiile patronale pot prezenta, în numele persoanelor pe care le reprezintã, cererile de autorizare a angajãrii prin Internet, asta numai dupã obtinerea acreditãrii de la Departamentul pentru libertãti civile si imigrare, institutie din subordinea ministerului de interne italian. Românii care vor sã-si întregeascã familiile trebuie sã parcurgã o procedurã mult simplificatã fatã de cea care a functionat pînã la data integrãrii, ianuarie 2007.
Nu mai este nevoie sã solicite autorizatia de reîntregire a familiei de la Ghiseul Unic pentru Imigrare, ci doar sã se adreseze numai reprezentantei diplomatice. Cererile deja prezentate de cãtre titularii români vor fi arhivate. Dacã este vorba de un membru extracomunitar, este necesarã solicitarea, direct la reprezentanta diplomaticã italianã, a vizei de intrare, pentru care nu mai trebuie autorizarea eliberatã de Ghiseul Unic pentru Imigrare. Departamentul pentru Muncã în Strãinãtate apreciazã cã, potrivit Institutului National de Statisticã din Italia, numãrul românilor aflati legal pe teritoriul Italiei, în urmã cu un an, adicã la începutul lui 2006, era de aproape 300.000. România se clasa, astfel, pe locul trei, dupã Albania si Maroc. De asemenea, în conformitate cu datele publicate de Anuarul de Statisticã 2006 Caritas-Migrantes, la sfîrsitul anului 2005, numãrul permiselor de sedere pentru motive de muncã valabile, apartinînd cetãtenilor români, era de aproape 200.000, iar al solicitãrilor pentru reîntregirea familiilor - de 67.207.

Articol afisat de 1624 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective