Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Justitia se adaptează din mers cerintelor europene

n la nivel national, în acest domeniu mai sînt de făcut multe schimbări • pe plan local, abia de curînd a fost începută repartizarea aleatorie a dosarelor la instante • multi magistrati sînt în functie cu delegatie, de peste trei luni •

Integrarea în Uniunea Europeană trebuie, în mod inevitabil, să schimbe anumite lucruri si în Justitie. Acest domeniu se află în atentia expertilor europeni, care urmăresc cu interes aplicarea normelor si directivelor din Vest. Desi la nivel declarativ lucrurile sînt zugrăvite în culori optimiste, faptic este unul dintre domeniile în care reforma este încă departe de finalizare. „În Justitie nu sînt asteptate modificări esentiale odată cu integrarea. Legislatia europeană a fost, deja, adaptată în multe dintre domenii, la unele este în curs, dar în principiu nu va fi o schimbare, o modificare radicală de la data integrării, 1 ianuarie 2007“, a declarat purtătorul de cuvînt al Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Cecilia Morariu. Totusi, între hotărîrile emise de diferite instante există, uneori, mari discordante. Pentru că în România nu există o practică judiciară unitară, Consiliul Superior al Magistraturii a propus un proiect de lege pentru eliminarea arbitrariului din Justitie. Dacă o solutie de la apel este contradictorie cu cea de la fond, cauza va ajunge la Înalta Curte de Casatie si Justitie, iar solutia acesteia va deveni obligatorie pentru toate instantele. Se intentionează a se ajunge, în circa un an, la ceea ce în statele europene se numeste precedent judiciar.
Una dintre cerintele exprese ale UE este înfiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Aceasta ar urma să verifice averile, incompatibilitătile si conflictele de interese în cazul demnitarilor. ANI trebuia să fie investită cu dreptul de a lua decizii în ceea ce priveste sanctionarea parlamentarilor aflati în culpă. Proiectul ANI a fost discutat si răsdiscutat în Parlament, dar pentru că le atinge în mod vădit interesele, parlamentarii l-au tot modificat pînă ce l-au golit de continut. În cazul în care ANI nu ar functiona în conformitate cu standardele europene, ar putea fi activată clauza de salvgardare.

Sistem electronic de repartizare aleatorie a dosarelor

La nivel local, prima dintre probleme este un sediu pentru cea mai mare instantă din judet, deoarece clădirea în care functionează Tribunalul Neamt este revendicată. Desi pare greu de crezut, adresa oficială trimisă de Tribunalul Neamt, în urmă cu cîtiva ani, nu a primit răspuns nici pînă acum de la ministerul de resort. Însă, pe plan local a fost demarat procesul de „schimbare la fată“ a sediului, iar în acest moment cinci săli de sedinte au mobilier nou si modern. De mentionat este faptul că dotările aveau o vechime considerabilă, de peste 20-25 de ani.
De putin timp, s-a pus pe picioare sistemul electronic de repartizare aleatorie a dosarelor, în instante. Metoda modernă este menită a elimina suspiciunile legate de solutionarea acestora. De departe, cea mai dificilă problemă o reprezintă criza de personal cu care se confruntă întregul sistem judiciar, atît instantele, cît si Parchetele. „Nu ne putem raporta strict la data de 1 ianuarie 2007, deoarece programul de reformă în Justitie a început de mult timp. Sistemul informatic a fost pus la punct, jurisprudenta CEDO e obligatorie pentru asigurarea unei practici unitare, dar cea mai mare problemă rămîne situatia resurselor umane. La volumul de activitate pe care îl avem, ne-ar trebui cam de trei ori mai mult personal, decît în clipa de fată. Si la nivelul functiilor de conducere ne confruntăm cu această problemă, dar aici este o criză de oferte. Nimeni nu vrea să participe la concursurile organizate, cel mai probabil deoarece este o muncă epuizantă. Cam asta ar fi deocamdată, mai sînt multe de făcut, dar, asa cum am precizat, programul de reformă nu este încheiat“, a declarat judecătorul Iulian Mitrofan, purtător de cuvînt al Tribunalului Judetean Neamt.

O acută criză de magistrati

Pe parcursul anului trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a organizat nu mai putin de trei concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere vacante, dar aproape fără nici un rezultat. La prima testare, au fost candidati pentru toate instantele unde functiile erau acoperite cu delegatie, dar modul de organizare si de elaborarea a subiectelor a stîrnit mari controverse si reactii la nivelul întregii tări. Numai sefia Judecătoriei Piatra Neamt a fost, atunci, ocupată. Pentru deficientele de la primul concurs, nu au mai fost doritori la testările ulterioare, astfel încît, si în acest moment, sînt instante care au conduceri cu delegatie, iar multe dintre acestea au depăsit perioada normală, de trei luni. Aceste aspecte au provocat reactii din partea ministrului Monica Macovei, care i-a acuzat pe reprezentantii CSM că nu se implică în căutarea de solutii si a amenintat că nu mai semnează deconturile pentru salariile acelora care stau de mai mult de trei luni în functii cu delegatie. Cu aceleasi probleme se confruntă si Parchetele, cea mai acută fiind tot lipsa de personal. Cea mai gravă situatie este la Roman, unde sînt doar patru procurori într-o schemă de 9, la Piatra Neamt sînt 8 magistrati si mai este nevoie de 4, la Bicaz ar mai fi necesar unul, iar la Parchetul de pe lîngă Tribunal sînt trei posturi libere. Alte trei functii de conducere, vacante, sînt acoperite cu delegatie. În aceste conditii, volumul de activitate creste de la an la an, presiunea fiind tot mai apăsătoare pentru prea putinii magistrati aflati în activitate. „Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă cresterea responsabilitătii fiecăruia dintre noi, realizarea actului de justitie, precum si cunoasterea si aplicarea legislatiei europene în situatiile concrete“, a declarat Virgil Cornea, prim-procuror adjunct al Parchetului Judetean Neamt. În ce priveste indemnizarea, ministrul Monica Macovei a făcut o declaratie publică, potrivit căreia salariile magistratilor nu vor creste odată cu intrarea în Uniunea Europeană. Cei din sistem sînt de părere că, la acest capitol, România a rămas ultima din Europa, mai bine plătiti fiind chiar si magistratii albanezi.

Articol afisat de 1173 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective