Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
2007 - anul extremelor

2007 - anul extremelor

• acest an se anuntã a fi secetos, cu temperaturi mai mari decît cele normale si fenomene extreme • se estimeazã cã iarna va veni la începutul lunii viitoare • primãvara din ianuarie afecteazã culturile agricole, declansînd ceasul biologic al plantelor, aparitia dãunãtorilor si dezvoltarea virusilor afectiunilor respiratorii • seceta se poate repercuta si asupra productiei de energie electricã •

Temperaturile extrem de crescute pentru aceastã perioadã si lipsa aproape totalã a zãpezii în judet, exceptie fãcînd zona montanã, anuntã cã acest an va fi unul extrem de ciudat, din mai multe puncte de vedere. 2007, declarat de meteorologi ca fiind „cel mai cald din istorie“, se anuntã a fi secetos, cu temperaturi mai mari decît în mod normal, fenomene extreme mai dese si ploi torentiale în intervale scurte de timp. Potrivit statisticilor, de fiecare datã cînd sfîrsitul unui an a fost marcat de o perioadã cu cantitãti deficitare de precipitatii, anul urmãtor a fost caracterizat de secetã. Conform celor declarate de Ioan Sandu, directorul Agentiei Nationale de Meteorologie, precipitatii sub formã de zãpadã ceva mai consistente se vor înregistra în jurul datei de 2-3 februarie si în intervalul 5-11 februarie. Pînã pe 21 ianuarie, va fi o vreme în general frumoasã, cu temperaturi peste valorile normale, de pe 22 pînã pe 25 ianuarie vremea se va rãci, dar nu foarte tare, dupã care, pînã pe 1 a lunii viitoare, va fi iarãsi anormal de cald.

Mentinerea vremii calde va declansa ceasul biologic al plantelor

Un prim sector care va fi afectat de primãvara instalatã în ianuarie este agricultura, unde sînt estimate pierderi semnificative. Acestea vor fi cu atît mai mari cu cît gerul întîrzie sã aparã, vegetatia profitînd de conditii prielnice si dezvoltîndu-se anormal. Toate culturile agricole de toamnã din Neamt prezintã o rãsãrire neuniformã, ori o vegetatie timpurie, din cauza lipsei precipitatiilor si a temperaturilor crescute din luna aceasta si cele anterioare. Din pãcate, specialistii prognozeazã cã vor scãdea substantial productiile la grîu, secarã, orz, orzoaicã si rapitã. De exemplu, la orz, datoritã secetei, dar si din cauza unui înghet înregistrat cu ceva vreme în urmã, frunzele s-au uscat. Dacã vor veni temperaturi negative de acum încolo, ceea ce logic ar trebui sã se întîmple, grîul va suferi, întrucît plantele, datoritã secetei, nu au acumulat suficiente glucide care sã le facã rezistente la înghet.
Ioan Ghiutã Tarãlungã, directorul Unitãtii Fitosanitare Neamt, a declarat cã soarta culturilor depinde de evolutia vremii în perioada urmãtoare. „Sîntem la începutul perioadei de crestere a duratei zilei, proces care a început de pe 22 decembrie. Dacã temperaturile se vor mentine în continuare mari pentru aceastã perioadã si vor fi pozitive si noaptea, unele plante vor începe perioada de încoltire si de dezvoltare efectivã. Sã sperãm cã vom trece în scurt timp pe un registru negativ al temperaturilor. Nu pot afirma cã grîul este în totalitate «necãlit», pentru cã noaptea, în zona noastrã, au fost si temperaturi de zero grade sau poate chiar mai mici. Dinamica temperaturii va dicta evolutia vegetatiei. Dacã vor mai fi douã-trei sãptãmîni cu temperaturi diurne si nocturne pozitive, într-adevãr vor fi grav afectate culturile agricole. Starea de vegetatie nu s-a declansat la culturile mari, adicã la pomii fructiferi. ÃŽn caz de înghet, cei mai afectati vor fi caisii - sînt cei mai sensibili pomi fructiferi, dar acestia la noi se întîlnesc sporadic, pe lîngã case, nu pe suprafete întinse. ÃŽn ordinea sensibilitãtii se numãrã visinii, ciresii, prunii, merii si perii. Dacã temperatura va continua sã creascã, atunci se va declansa ceasul biologic al plantelor, care înseamnã explozia vegetatiei“, a declarat directorul Ioan Ghiutã Tarãlungã.

„Raiul“ dãunãtorilor

Pe fondul perioadei de secetã si a temperaturilor ridicate din ultimele luni, aparitia organismelor dãunãtoare pentru plante capãtã amploare. Dãunãtorii nu se bucurã de un mediu prielnic de viatã doar în iernile calde, ci în toate anotimpurile anului în care termometrele înregistreazã multe grade Celsius. Cert este cã actuala perioadã ajutã la o explozie a insectelor termofile, cum sînt fluturii, care prin metamorfozã, în faza cînd sînt omizi, distrug tot ce prind în cale, inclusiv frunzele de nuc, despre care, pînã acum cîtiva ani, nu se stia cã le erau pe plac, se înmulteste numãrul dipterelor (musita de pe frunzele si florile plantelor), al afidelor care colonizeazã vîrfurile de crestere, ori al pãduchilor care nãpãdesc pe frunze sau pe plantele întregi. „Si pentru dezvoltarea organismelor dãunãtoare plantelor, urmãtoarele 10-15 zile sînt decisive. Dacã temperaturile se vor pãstra în aceleasi limite, plantele vor actiona ca atare, iar dacã va veni înghetul, fenomentul de vegetatie se va stopa. Poate va fi si o normalizare din punct de vedere al precipitatiilor“, a mai spus directorul Unitãtii Fitosanitare Neamt, Ioan Ghiutã Tarãlungã.

Apã mai putinã pentru producerea energiei electrice

Zãpada în judetul Neamt, în aceastã iarnã, a avut o aparitie modestã, un strat subtirel existînd pe crestele muntilor. Cu toatã seceta si lipsa precipitatiilor care ar fi putut fi înregistrate în ultimele luni, gradul de umplere al lacului de acumulare de la Bicaz este la nivelul mediu multianual. Nicolae Petrescu, purtãtor de cuvînt în cadrul societãtii Hidroelectrica - sucursala Hidrocentrale Bistrita, a declarat cã s-ar putea ca, în primãvarã, cantitatea de apã din care se produce energie electricã în sistem sã fie scãzutã fatã de limitele normale. „Deocamdatã, schema de functionare este normalã si, pentru perioada urmãtoare, nu se preconizeazã modificãri. Noi avem niste proceduri bine stabilite, pe care le punem în practicã atunci cînd cantitatea de apã din acumulãri este mai micã, dar si atunci cînd se înregistreazã un excedent în lacuri. Este posibil ca în primãvarã, datoritã lipsei precipitatiilor din aceastã iarnã, sã nu mai existe rezerva de apã provenitã din topirea zãpezilor, dar nici asa nu cred cã vom putea vorbi de probleme cu asigurarea energiei electrice în sistemul national“, a declarat inginer Nicolae Petrescu.

Cãldura genereazã afectiuni respiratorii

Infectiile respiratorii fac ravagii printre nemteni în ultima perioadã, numãrul celor diagnosticati cu astfel de afectiuni crescînd semnificativ fatã de ultimele trei sãptãmîni. Conform statisticilor întocmite de cãtre cadrele medicale ale Autoritãtii de Sãnãtate Publicã Neamt, pe baza raportãrilor fãcute de cãtre medicii de familie si cei specialisti din spitale, în sãptãmîna 8-14 ianuarie au fost înregistrate în judet aproximativ 2.000 de cazuri de infectii respiratorii - 1.201 cazuri de virozã respiratorie si 735 de pneumonie. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicinã Preventivã (DMP) Neamt, chiar dacã majoritatea celor diagosticati cu virozã respiratorie au prezentat forme usoare si medii ale bolii, înmultirea numãrului de cazuri este îngrijorãtoare, tinînd cont cã, în ultimele trei sãptãmîni, media acestor cazuri a fost de 570. Tot din statistici se observã cã, în ultimii cinci ani, media cazurilor de virozã respiratorie înregistratã în ianuarie a fost de 976. Si numãrul pacientilor diagnosticati cu pneumonie în ultima sãptãmînã este considerat foarte mare de cãtre medicii epidemiologi, avînd în vedere cã media acestora, în ultimele trei sãptãmîni, a fost 274, iar în ultimii cinci ani a fost de 418.
„Tinînd cont de aceastã situatie, conform recomandãrilor fãcute de cãtre Ministerul Sãnãtãtii, chiar dacã pînã în prezent nu au fost înregistrate focare de afectiuni respiratorii, tinem sub supraveghere toate colectivitãtile de copii, cele de persoane cu nevoi speciale, spitalele, pentru a nu ajunge sã ne confruntãm cu vreo epidemie de virozã respiratorie sau pneumonie. Este bine cã nu avem cazuri de gripã în judet, dar nici nu prea sînt conditii atmosferice pentru asa ceva, avînd în vedere cã virusul gripal trãieste la temperaturi scãzute. Or, temperaturile neobisnuit de mari din ultima perioadã nu au fost propice dezvoltãrii virusului gripal, în schimb au favorizat supravietuirea si dezvoltarea altor virusi care genereazã afectiuni respiratorii“, a punctat doctor Cecilia Gafencu, director al DMP Neamt.
Majoritatea celor afectati de infectii respiratorii sînt vîrstnici, cu afectiuni cronice si cu sistem imunitar slãbit, cãrora viroza respiratorie le genereazã complicatii, si copiii, de asemenea sensibili la schimbãrile bruste de temperaturã care au loc între zi si noapte. Din acest motiv, numerosi pacienti care fie suferã de diabet, fie sînt cardiaci sau au afectiuni pulmonare cronice au ajuns la spital în plinã crizã si au necesitat internare de urgentã. Astfel, sectiile Contagioase, Medicalã si Pediatrie din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Neamt sînt pline de pacienti a cãror stare generalã este foarte alteratã din cauza infectiilor respiratorii.

Viata subacvaticã, indiferentã fatã de primãvara din ianuarie

Se pare cã singurele organisme indiferente la ceea ce se întîmplã „pe pãmînt“ sînt vietuitoarele din mediul acvatic. Acestea îsi duc traiul fãrã sã fie afectate în vreun fel de faptul cã pe luciul apei nu s-a format podul de gheatã. Ionel Miron, profesor la Facultatea de Biologie din cadrul Universitãtii „Alexandru Ioan Cuza“ Iasi, a declarat cã temperaturile crescute din aceastã iarnã nu au o influentã prea mare asupra mediului acvatic. „Influenta climatului actual asupra organismelor acvatice nu-i foarte mare. Pestii nu au ce modificãri sã suporte. La fel organismele de pe prundis, de pe fundul apei, nu au treabã cu temperatura aerului. Iar în masa apei, ciclul anual nu este afectat de temperatura aerului. Viata subacvaticã se desfãsoarã dupã alte reguli decît cea terestrã. Printre noi circulã diverse categorii de agenti patogeni, pe care îi distrug temperaturile negative, în vreme ce în apã nu trebuie sã fie temperaturi sub zero grade, ca sã fie distrusi agentii patogeni“, a declarat profesorul Ionel Miron. END

Articol afisat de 2014 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, L. ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective