Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
LEGE MARTIALÃ

LEGE MARTIALÃ

• un tînãr îl acuzã pe agentul comunitar-instructor de arte martiale Alin Andronache cã i-a cãutat nod în papurã, l-a bãtut si l-a amendat • prietenul bãiatului a primit sapte milioane vechi amendã, pentru cã a încercat sã-si ajute prietenul rãnit • Alin Andronache spune cã bãiatul s-a rãnit singur la buzã prin... muscare, cã nu l-a bãtut si cã l-a surprins în flagrant în timp ce fura un neon din Tîrgul de Iarnã • seful Politiei Comunitare a fãcut anchetã internã, dar nu se pronuntã pînã nu aflã hotãrîrea instantei •

Politistii comunitari din Piatra Neamt au început sã aplice pe stradã metode atribuite mai degrabã fostilor militieni: întîi te bat si apoi te întreabã cum te cheamã. Doi tineri s-au lovit de „legea martialã“ instituitã de pumnii unui agent comunitar si tot ei au fost sanctionati, pentru cã, nu-i asa, organul este organ, indiferent de cascheta pe care o poartã. ÃŽn dimineata de 2 ianuarie, Petricã D. se întorcea spre casã împreunã cu sapte prieteni. A rãmas în urmã la un moment dat, în zona istoricã a orasului, unde era Tîrgul de Iarnã. Lîngã una din cãsutele de lemn a vãzut un obiect lucios si s-a aplecat sã vadã ce este: era un neon din dotarea unei cãsute. Taman atunci a apãrut lîngã el un politist comunitar care l-a legitimat, iar acesta i-a dat actele. Imediat a mai apãrut un comunitar, pe care l-a informat colegul de politie cã l-a prins pe tînãr cu un neon în mînã. „Am încercat sã-i explic cã l-am gãsit pe jos, dar acesta m-a lovit în gurã cu pumnul. Toate s-au petrecut în maxim douã minute“, spune Petricã D. Prietenii sãi, observîndu-i lipsa, s-au întors din drum si l-au gãsit în compania agentilor, avînd buza spartã si plinã de sînge. Florin D. si-a întrebat prietenul ce se întîmplã, moment în care a fost bruscat de agenti, înjurat, apucat de hainã si împins ostentativ în spate, cã nu era treaba lui. Au mai apãrut doi agenti, care au cerut tuturor sã se legitimeze. Florin a fost primul care a scos actele, dupã cum spun toti camarazii lui. A încercat sã explice cã au fost bruscati, dar n-a avut cine sã-i audã. Au mai apãrut patru agenti, ca în celebrul cîntec cu elefantul legãnîndu-se pe pînza de pãianjen, dar nici acestia n-au stat la discutii cu tinerii, nici mãcar sã le ia vreo declaratie. „Am fost acuzati cã eram în stare de ebrietate, dar cînd am cerut sã ni se punã fiola, agentii au refuzat“, mai spune Petricã D.

„Dã-i, bã, amendã si lu' ãla cã are gura mare!“

Florin D., împreunã cu ceilalti colegi din grup, confirmã spusele prietenului lor. Cînd s-a întors dupã Petricã, Florin a vãzut cã acesta avea „buza inferioarã spartã în douã locuri, umflatã si plinã de sînge“. Dupã ce concentratia de agenti comunitari pe metrul pãtrat de centru istoric a crescut, tinerii tot nu au fost solicitati sã dea cu subsemnatul, asa cum se obisnuieste în aceste cazuri. „Nici unul din ei nu ne-a bãgat în seamã si nici nu a încercat sã ne ia vreo declaratie, verbalã sau scrisã. Pentru interventia mea (în favoarea lui Petricã - n.n) unul dintre ei a propus sã fiu amendat. «Dã-i, bã, amendã si lu' ãla cu geacã albastrã, cã are gura prea mare!», a spus. Lucru care s-a si întîmplat. ÃŽn tot acest timp, politistul violent adresa încontinuu unora dintre noi cuvinte batjocoritoare“, spune Florin, precizînd cã toate acuzatiile din procesele verbale sînt false, inclusiv refuzul sãu de a se legitima, cînd în actele politistului apar toate datele sale de identitate.

„A refuzat sã se legitimeze, prin discutii lungi l-am convins“

Agentul constatator Radu Topoliceanu a ajuns pe platoul Turnului lui Stefan cel Mare la chemarea colegului violent, Alin Andronache. ÃŽn procesul verbal întocmit de Topoliceanu apare cã Petricã a „sustras un neon de la una din cãsutele amplasate“ si „fiind în stare de ebrietate a refuzat sã se opreascã, dupã ce a fost oprit a provocat scandal refuzînd legitimarea cãtre agentul de serviciu“, faptã sanctionatã de comunitar cu 700 RON amendã. Dincolo de faptul cã orice furt presupune o vizitã la politie, reclamatie si dosar penal care sã ia calea cercetãrii, procesul verbal nu este semnat de nici un martor si contine obiectiunile contravenientului cã nu era beat, nu a furat nimic, iar neonul l-a gãsit pe jos. Radu Topoliceanu spune cã nu l-a agãtat pe Petricã pentru furt, deoarece el a ajuns la locul faptei abia cînd era scandalul în toi. „M-am prezentat, i-am cerut actele si mi le-a dat. Neonul era pe balustrada de beton cînd am ajuns eu. Mãsura cu tulburarea linistii publice am luat-o pentru faptele vãzute de mine. Dînsii refuzau sã dea actele colegului meu si fãceau scandal. Eu le-am cerut actele la toti. Florin D. le avea la el, dar a refuzat sã se legitimeze si de aceea l-am amendat si pe el. Prin discutii lungi l-am convins sã le arate, pentru cã era în stare de ebrietate. Mai era si situatia conflictualã. Nu stiu ce a fost înainte, dar cînd am ajuns eu era scandal. ÃŽnsã nu prezenta nici unul urme de violentã, cã l-as fi dus la spital pentru îngrijiri medicale. Chiar dacã era infractor, asa spune legea“, a declarat Radu Topoliceanu. Lipsa semnãturii martorului pe procesul verbal este explicatã foarte simplu de acesta: trebuia sã fie cineva din afara grupului de tineri si din afara grupului de comunitari. Plus o ordonantã invocatã de Topoliceanu, care îi dã dreptul sã nu punã nici un martor, dacã e ora înaintatã sau situatia nu o cere.

„Eu l-am vãzut muscîndu-si buzele“

Agentul comunitar reclamat pentru violentã se numeste Alin Andronache, are o lunã de cînd a îmbrãcat uniforma regulamentarã, este instructor de arte martiale, cu 22 de ani de practicã. Spune cã l-a surprins pe Petricã sustrãgînd neonul. „Chiar cînd îl smulgea. Un neon nu cade de unul singur si fãrã sã se spargã, asa cum afirmã el“, a declarat Alin Andronache. A încercat sã-l retinã si sã-l legitimeze pe tînãr, dar nu i-a reusit. „A avut o atitudine speriatã, istericã, nu stiu cum s-o numesc, cã nu sînt psiholog. Probabil datoritã fricii, a încercat sã fugã. Era de fatã si colegul meu si l-am retinut. N-am folosit fortã sau lovire. Este obisnuit la un infractor surprins în flagrant sã facã asemenea afirmatii. Eu îl înteleg si pe el, cã vrea sã scape“, a mai spus agentul Andronache. Povestea sa continuã cu firul cunoscut: si-a chemat ajutoare prin statie, pentru cã nu-i pusese cãtuse bãiatului si între timp se apropiaserã prietenii acestuia. Cînd a venit si patrula auto, a început bîlciul actelor de identitate. Despre bãtaie, însã, nici nu poate fi vorba, zice el. „Eu l-am vãzut pe tînãr muscîndu-si buzele. Ce zice el cã i-as fi fãcut eu poate fi ca urmare a acestui fapt, cã eu nu l-am lovit. Dupã ce au venit, colegii mei au aplicat sanctiunile pe care le-au considerat. Eu doar l-am retinut, în scop preventiv. Nu am actionat cu rea intentie, nu l-am rãnit, nu l-am molestat“, mai spune Alin Andronache.

Directorul Agafitei se spalã pe mîini

Incidentul de pe 2 ianuarie, „de la Turn“ cum este numit printre politistii comunitari pietreni, nu a rãmas fãrã urmãri. Petricã si-a scos certificat medico-legal pentru buza spartã si, împreunã cu Florin, a contestat amenda. Situatia este bine cunoscutã de directorul Politiei Comunitare Piatra Neamt, care a fãcut si o anchetã internã pe cont propriu. A stat de vorbã si cu subalternii, dar si cu cei doi tineri. Recunoaste cã Florin a încasat amenda maximã degeaba, dar nu vrea sã spunã nimic altceva. „S-a luat o mãsurã pe teren. Eu nu pot sã intervin. Bãietii au depus contestatie si instanta decide dacã anuleazã sau nu actul constatator. Cînd se pronuntã instanta, o sã zicem si noi ceva. Orice altã plîngere, de lovire sau altceva, tot la instantã trebuie sã se ducã. Admit cã unul din ei a fost sanctionat pe nedrept, dar nu am voie sã iau nici o mãsurã împotrivã. Chiar dacã nu trebuia sanctionat, instanta trebuie sã anuleze actul. Nu spunem «bine cã l-a amendat», dar instanta decide, dupã ce se depune contestatie“, a declarat Mihai Agafitei.

Articol afisat de 2092 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective