Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 18 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
LEGE MARTIALĂ

LEGE MARTIALĂ

• un tînăr îl acuză pe agentul comunitar-instructor de arte martiale Alin Andronache că i-a căutat nod în papură, l-a bătut si l-a amendat • prietenul băiatului a primit sapte milioane vechi amendă, pentru că a încercat să-si ajute prietenul rănit • Alin Andronache spune că băiatul s-a rănit singur la buză prin... muscare, că nu l-a bătut si că l-a surprins în flagrant în timp ce fura un neon din Tîrgul de Iarnă • seful Politiei Comunitare a făcut anchetă internă, dar nu se pronuntă pînă nu află hotărîrea instantei •

Politistii comunitari din Piatra Neamt au început să aplice pe stradă metode atribuite mai degrabă fostilor militieni: întîi te bat si apoi te întreabă cum te cheamă. Doi tineri s-au lovit de „legea martială“ instituită de pumnii unui agent comunitar si tot ei au fost sanctionati, pentru că, nu-i asa, organul este organ, indiferent de cascheta pe care o poartă. În dimineata de 2 ianuarie, Petrică D. se întorcea spre casă împreună cu sapte prieteni. A rămas în urmă la un moment dat, în zona istorică a orasului, unde era Tîrgul de Iarnă. Lîngă una din căsutele de lemn a văzut un obiect lucios si s-a aplecat să vadă ce este: era un neon din dotarea unei căsute. Taman atunci a apărut lîngă el un politist comunitar care l-a legitimat, iar acesta i-a dat actele. Imediat a mai apărut un comunitar, pe care l-a informat colegul de politie că l-a prins pe tînăr cu un neon în mînă. „Am încercat să-i explic că l-am găsit pe jos, dar acesta m-a lovit în gură cu pumnul. Toate s-au petrecut în maxim două minute“, spune Petrică D. Prietenii săi, observîndu-i lipsa, s-au întors din drum si l-au găsit în compania agentilor, avînd buza spartă si plină de sînge. Florin D. si-a întrebat prietenul ce se întîmplă, moment în care a fost bruscat de agenti, înjurat, apucat de haină si împins ostentativ în spate, că nu era treaba lui. Au mai apărut doi agenti, care au cerut tuturor să se legitimeze. Florin a fost primul care a scos actele, după cum spun toti camarazii lui. A încercat să explice că au fost bruscati, dar n-a avut cine să-i audă. Au mai apărut patru agenti, ca în celebrul cîntec cu elefantul legănîndu-se pe pînza de păianjen, dar nici acestia n-au stat la discutii cu tinerii, nici măcar să le ia vreo declaratie. „Am fost acuzati că eram în stare de ebrietate, dar cînd am cerut să ni se pună fiola, agentii au refuzat“, mai spune Petrică D.

„Dă-i, bă, amendă si lu' ăla că are gura mare!“

Florin D., împreună cu ceilalti colegi din grup, confirmă spusele prietenului lor. Cînd s-a întors după Petrică, Florin a văzut că acesta avea „buza inferioară spartă în două locuri, umflată si plină de sînge“. După ce concentratia de agenti comunitari pe metrul pătrat de centru istoric a crescut, tinerii tot nu au fost solicitati să dea cu subsemnatul, asa cum se obisnuieste în aceste cazuri. „Nici unul din ei nu ne-a băgat în seamă si nici nu a încercat să ne ia vreo declaratie, verbală sau scrisă. Pentru interventia mea (în favoarea lui Petrică - n.n) unul dintre ei a propus să fiu amendat. «Dă-i, bă, amendă si lu' ăla cu geacă albastră, că are gura prea mare!», a spus. Lucru care s-a si întîmplat. În tot acest timp, politistul violent adresa încontinuu unora dintre noi cuvinte batjocoritoare“, spune Florin, precizînd că toate acuzatiile din procesele verbale sînt false, inclusiv refuzul său de a se legitima, cînd în actele politistului apar toate datele sale de identitate.

„A refuzat să se legitimeze, prin discutii lungi l-am convins“

Agentul constatator Radu Topoliceanu a ajuns pe platoul Turnului lui Stefan cel Mare la chemarea colegului violent, Alin Andronache. În procesul verbal întocmit de Topoliceanu apare că Petrică a „sustras un neon de la una din căsutele amplasate“ si „fiind în stare de ebrietate a refuzat să se oprească, după ce a fost oprit a provocat scandal refuzînd legitimarea către agentul de serviciu“, faptă sanctionată de comunitar cu 700 RON amendă. Dincolo de faptul că orice furt presupune o vizită la politie, reclamatie si dosar penal care să ia calea cercetării, procesul verbal nu este semnat de nici un martor si contine obiectiunile contravenientului că nu era beat, nu a furat nimic, iar neonul l-a găsit pe jos. Radu Topoliceanu spune că nu l-a agătat pe Petrică pentru furt, deoarece el a ajuns la locul faptei abia cînd era scandalul în toi. „M-am prezentat, i-am cerut actele si mi le-a dat. Neonul era pe balustrada de beton cînd am ajuns eu. Măsura cu tulburarea linistii publice am luat-o pentru faptele văzute de mine. Dînsii refuzau să dea actele colegului meu si făceau scandal. Eu le-am cerut actele la toti. Florin D. le avea la el, dar a refuzat să se legitimeze si de aceea l-am amendat si pe el. Prin discutii lungi l-am convins să le arate, pentru că era în stare de ebrietate. Mai era si situatia conflictuală. Nu stiu ce a fost înainte, dar cînd am ajuns eu era scandal. Însă nu prezenta nici unul urme de violentă, că l-as fi dus la spital pentru îngrijiri medicale. Chiar dacă era infractor, asa spune legea“, a declarat Radu Topoliceanu. Lipsa semnăturii martorului pe procesul verbal este explicată foarte simplu de acesta: trebuia să fie cineva din afara grupului de tineri si din afara grupului de comunitari. Plus o ordonantă invocată de Topoliceanu, care îi dă dreptul să nu pună nici un martor, dacă e ora înaintată sau situatia nu o cere.

„Eu l-am văzut muscîndu-si buzele“

Agentul comunitar reclamat pentru violentă se numeste Alin Andronache, are o lună de cînd a îmbrăcat uniforma regulamentară, este instructor de arte martiale, cu 22 de ani de practică. Spune că l-a surprins pe Petrică sustrăgînd neonul. „Chiar cînd îl smulgea. Un neon nu cade de unul singur si fără să se spargă, asa cum afirmă el“, a declarat Alin Andronache. A încercat să-l retină si să-l legitimeze pe tînăr, dar nu i-a reusit. „A avut o atitudine speriată, isterică, nu stiu cum s-o numesc, că nu sînt psiholog. Probabil datorită fricii, a încercat să fugă. Era de fată si colegul meu si l-am retinut. N-am folosit fortă sau lovire. Este obisnuit la un infractor surprins în flagrant să facă asemenea afirmatii. Eu îl înteleg si pe el, că vrea să scape“, a mai spus agentul Andronache. Povestea sa continuă cu firul cunoscut: si-a chemat ajutoare prin statie, pentru că nu-i pusese cătuse băiatului si între timp se apropiaseră prietenii acestuia. Cînd a venit si patrula auto, a început bîlciul actelor de identitate. Despre bătaie, însă, nici nu poate fi vorba, zice el. „Eu l-am văzut pe tînăr muscîndu-si buzele. Ce zice el că i-as fi făcut eu poate fi ca urmare a acestui fapt, că eu nu l-am lovit. După ce au venit, colegii mei au aplicat sanctiunile pe care le-au considerat. Eu doar l-am retinut, în scop preventiv. Nu am actionat cu rea intentie, nu l-am rănit, nu l-am molestat“, mai spune Alin Andronache.

Directorul Agafitei se spală pe mîini

Incidentul de pe 2 ianuarie, „de la Turn“ cum este numit printre politistii comunitari pietreni, nu a rămas fără urmări. Petrică si-a scos certificat medico-legal pentru buza spartă si, împreună cu Florin, a contestat amenda. Situatia este bine cunoscută de directorul Politiei Comunitare Piatra Neamt, care a făcut si o anchetă internă pe cont propriu. A stat de vorbă si cu subalternii, dar si cu cei doi tineri. Recunoaste că Florin a încasat amenda maximă degeaba, dar nu vrea să spună nimic altceva. „S-a luat o măsură pe teren. Eu nu pot să intervin. Băietii au depus contestatie si instanta decide dacă anulează sau nu actul constatator. Cînd se pronuntă instanta, o să zicem si noi ceva. Orice altă plîngere, de lovire sau altceva, tot la instantă trebuie să se ducă. Admit că unul din ei a fost sanctionat pe nedrept, dar nu am voie să iau nici o măsură împotrivă. Chiar dacă nu trebuia sanctionat, instanta trebuie să anuleze actul. Nu spunem «bine că l-a amendat», dar instanta decide, după ce se depune contestatie“, a declarat Mihai Agafitei.

Articol afisat de 1797 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective