Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 25 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Noi restrictii privind fumatul

Noi restrictii privind fumatul

• la controalele efectuate în unitătile care vînd tigări, reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Neamt vor urmări dacă sînt respectate normele europene în această directie

Aderarea la Uniunea Europeană a adus restrictii noi privind fumatul si publicitatea la tutun, pentru a-i determina pe fumători să constientizeze riscurile acestui viciu asupra sănătătii lor, iar pe de altă parte, pentru a-i proteja pe nefumători.
Astfel, de la începutul acestui an, pachetele de tigări si-au modificat aspectul. Pachetele de tigări fabricate în 2007 trebuie să respecte noi standarde, avertismentele privind efectele nocive ale tutunului fiind mai explicite. „Fumatul poate provoca o moarte lentă“, sau „Protejati copiii: nu-i lăsati să inspire fumul dumneavoastră!“ sînt doar două dintre avertismentele care trebuie să apară pe pachetele de tigări.
Conform precizărilor coordonatorul Centrului de Consiliere pentru renuntarea la fumat din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Bucuresti, Magdalena Ciobanu, avertismente mai complexe si mai explicite despre efectele tutunului asupra organismului se găsesc pe o parte a pachetului de tigări si ocupă 40% din suprafata acestuia. Pe partea cealaltă a pachetului, există un mesaj mai scurt - „Tutunul ucide”, si ocupă 30% din suprafată.
Pe pachetele de tigarete fabricate în 2007, producătorii trebuie să mentioneze continutul de monoxid de carbon, gudron si nicotină. În plus, toate produsele din tutun trebuie să aibă un marcaj cu lotul si data în care au fost fabricate, această mentiune permitînd monitorizarea traseului pe care-l face pachetul respectiv si are ca scop combaterea productiei de tutun contrafăcut. La controalele efectuate în unităti care vînd tigări, reprezentantii Inspectiei Sanitare de Stat (ISS) Neamt vor urmări si aceste aspecte. Conform precizărilor făcute de către doctor Elena Mucilenita, sefa ISS Neamt, comerciantii care au în stoc pachete de tigări care nu respectă aceste noi norme sînt păsuiti să scape de ele si nu sînt sanctionati pînă la sfîrsitul acestui an.
De la 1 ianuarie, în România este interzisă orice formă de reclamă la tutun, inclusiv cea stradală sau din reviste, ori ziare. De asemenea, în baruri sau restaurante este interzisă utilizarea scrumierelor, a brichetelor si a suporturilor de pliante pe care sînt inscriptionate mărci de tigări.
În România, fumatul a fost restrictionat în locurile publice din anul 2002, cînd firmele au interzis fumatul la locul de muncă sau au amenajat locuri speciale pentru fumători. Tot din 2002, barurile, restaurantele si discotecile sînt obligate să delimiteze sau să asigure spatii separate pentru fumători si nefumători.
De la 1 septembrie 2006, a fost interzis si fumatul în tren, iar în gări au fost amenajate locuri speciale pentru fumat. La casele de bilete si în trenuri au fost montate plăcute care mentionează că fumatul este interzis. Interdictia este anuntată, de asemenea, prin intermediul instalatiilor de sonorizare din statii si trenuri. Nerespectarea acestor prevederi se sanctionează cu amendă de la 100 la 500 lei.
În 80% din tările Uniunii Europene, fumatul este interzis în locuri publice cum ar fi spitale, scoli, clădiri administrative, teatre, cinematografe, mijloace de transport si în restaurante sau baruri, fiind protejate în mod special drepturile nefumătorilor.

Articol afisat de 1778 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective