 Păduchi si rîie în scoli si grădinite
• 2.042 de elevi si prescolari s-au întors bolnavi din vacanta de iarnă • 345 au fost depistati cu pediculoză, 107 cu micoze si 48 cu scabie • cei mai multi dintre acestia provin din mediul rural • controalele medicale au vizat aproximativ 80.000 de elevi • Controalele privind starea de sănătate a elevilor si prescolarilor din unitătile de învătămînt din judet la întoarcerea din vacantă de iarnă
au arătat că o parte dintre acestia erau bolnavi, iar unii dintre ei aveau grave probleme de igienă - rîie (scabie), pediculoză (păduchi), micoze (boli de piele, păr si unghii, date de ciuperci).
Astfel, imediat după vacanta de sărbători, medicii si asistentii Compartimentului Igienă Scolară din cadrul Departamentului Medicină Preventivă Neamt au depistat 2.042 copii si adolescenti cu probleme de sănătate si igienă, din care 345 cu păduchi, 107 cu micoze si 48 cu rîie.
Medicii si asistentii din cadrul Compartimentului Igienă Scolară au examinat 78.838 elevi si prescolari din scolile generale, liceele, scolile speciale, centre de plasament, crese si grădinite din mediul urban si din cel rural. Cele mai multe cazuri de pediculoză, scabie si micoză au fost depistate în rîndul elevilor din mediul rural.
Copiii cu astfel de probleme au fost trimisi la medicii de familie, pentru a li se prescrie tratamentul adecvat. După zece zile de la efectuarea primului control, cadrele medicale ale DMP Neamt au revenit printre elevi si prescolari si au constatat că, după tratamentul efectuat, atît numărul cazurilor de pediculoză, cît si de scabie s-a redus considerabil. Astfel, au mai fost găsiti cu păduchi 61 de copii, iar cu scabie, doar unul.
O altă boală care a fost depistată în rîndul elevilor, cu prilejul controlului medical efectuat, a fost faringo-amigdalita, 871 de copii si adolescenti fiind diagnosticati cu această afectiune. Acestia au fost trimisi la cabinete medicale de specialitate, unde le-au fost recoltate probe din gît, pentru a se vedea dacă au sau nu vreun streptococ. În urma examinării exudatelor, au fost găsiti sapte copii cu streptococ hemolitic. 107 elevi dintre cei examinati aveau micoze (boli de piele, unghii si păr date de ciuperci), 7 aveau probleme digestive, iar 661 au fost diagnosticati cu alte afectiuni care, desi nu erau grave, necesitau tratament.
„Triajul epidemiologic efectuat la începerea acestui an scolar a arătat că au fost mai putini copii bolnavi fată de anul trecut. Nu au fost înregistrate, pînă în prezent, cazuri de scarlatină, dar este posibil să apară de acum încolo, avînd în vedere că elevii si prescolarii au reintrat în colectivitate si s-au găsit doar trei copii cu hepatită virală. Chiar si cazurile de scabie si pediculoză depistate anul acesta sînt mai putine decît cele de anul trecut. Copiii cu astfel de probleme provin din familii numeroase, sărace, unde regulile de igienă nu prea se cunosc sau nu sînt respectate din lipsă de bani.
Cu tratamentul adecvat prescris fie de către medicii de medicină scolară, fie de către cei de familie, în scurt timp problema a fost rezolvată. De altfel, la controlul făcut la zece zile după primul, s-a constatat că putini elevi mai aveau păduchi, si numai unul din 48 mai avea scabie“, a declarat doctor Cecilia Gafencu, director al Departamentului Medicină Preventivă Neamt.
|