Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareĂŽnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2007
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politică 25 Ianuarie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„E greu de crezut că Parlamentul va vota în proportia cerută de lege suspendarea presedintelui“

„E greu de crezut că Parlamentul va vota în proportia cerută de lege suspendarea presedintelui“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strătilă

Reporter: Ce credeti că se va alege din toată tevatura cu suspendarea presedintelui?
Serban Strătilă:
Initiativa PSD de a declansa procedura de suspendare a presedintelui României face parte din arsenalul politic la dispozitia Opozitiei. Este greu de crezut că Parlamentul va vota în proportia cerută de lege această initiativă si cu atît mai putin probabilă este situatia aprobării suspendării ca urmare a unui referendum.
Personal nu cred că este oportună, avînd în vedere inflamarea scenei politice, crearea de noi tensiuni în plan parlamentar. Ar fi mai util ca în lunile ce vor urma, primele ca stat aderent la UE, să ne ocupăm cu prioritate de problemele ce vor rezulta din aplicarea unor legi importante pentru economia si viata socială din tară. Stabilitatea institutională este decisivă din acest punct de vedere si cred că toti actorii scenei politice ar trebui să înteleagă acest lucru. Mesajele populiste ar trebui amînate pentru perioada de campanie electorală, iar eventualele divergente vor trebui discutate într-un cadru constitutional si, pe cît posibil, fără a se urmări cu orice pret punctajul la capitolul „imagine“.
Cred că legitimitatea unui ales - fie el presedinte, parlamentar, consilier sau primar - nu stă în numărul de voturi pe care îl are în spate, ci în responsabilitatea manifestată în îndeplinirea mandatului. Demagogia nu tine loc de onestitate si nici populismul de eficientă.
Dacă cea mai mare parte a clasei politice românesti va întelege să aplice un set minimal de reguli de comportament politic responsabil si coerent, avem sansa de a fi primiti cu bratele deschise în comunitatea europeană. În caz contrar, vom fi priviti cu suspiciune si neîncredere, ca un fel de curiozitate a familiei europene.
Rep.: Este demiterea lui Bodu un atac împotriva PD, asa cum s-a afirmat?
S.S.:
Nu este vorba de un atac la adresa PD, fapt confirmat si de atitudinea domnului ministru Blaga fată de subiectul în cauză. Eu cred că demiterea domnului Bodu s-ar fi impus chiar mai devreme, atunci cînd si-a depăsit competenta semnînd un ordin intern prin care unii directori ai Directiilor judetene ale Finantelor Publice erau pur si simplu lăsati fără atributiile necesare exercitării functiei.
Domnul prim-ministru va trebui, pe viitor, să ia măsuri ferme si cu alti subordonati care nu înteleg să-si îndeplinească mandatul cu eficientă si în limitele legale. Declaratiile politice trebuie lăsate în seama parlamentarilor si a celor din organismele de la conducerea centrală ale partidelor, pentru că un membru al echipei guvernamentale nu are altă cale de a-si manifesta nemultumirea fată de primul-ministru în afară de prezentarea demisiei. Cel putin, asa văd eu normalitatea în functionarea Guvernului.

„În fosta guvernare, s-a folosit cu predilectie banul public pentru cîstigarea bunăvointei presei“

Rep.: Cum comentati verdictul în dosarul Vîntu-BID?
S.S.:
Nu pot să îmi permit ca si parlamentar să comentez justetea unei sentinte judecătoresti. Totusi, este greu de explicat încetineala derulării cauzelor în care a fost implicat domnul Vîntu. De altfel, am auzit, de ceva vreme, că toate aceste cauze vor iesi din termenele legale, iar eventualele infractiuni vor fi prescrise. În orice caz, sînt convins că domnul Vîntu nu va petrece nici o zi în închisoare.
Nu este o situatie singulară si nu pot să nu vă reamintesc despre evaziunea fiscală de peste 10 milioane de dolari de care este acuzată firma nemteană IDAC 2000, caz în care nimeni nu mai este arestat, iar functionarilor publici cercetati li s-a ridicat sechestrul pe averi.
Stiu că ancheta este în curs si nu este permisă nici o interventie în actul de justitie. Pe de altă parte, însă, ca parlamentar de Neamt, am datoria de a mă implica - în cadru strict legal - atunci cînd consider că interesul public este afectat. Din acest punct de vedere, asigur opinia publică de faptul că nu voi accepta musamalizarea acestui caz deosebit de grav.
Rep.: Ce părere aveti despre initiativa lui Videanu de a cumpăra fabrica de hîrtie Letea? Se urmăreste obtinerea unui monopol ce ar putea fi folosit ca pîrghie pentru a „îmblînzi“ unele publicatii, asa cum s-a interpretat deja?
S.S.:
Am mai auzit astfel de interpretări si atunci cînd fabrica a fost cumpărată de un consortiu de firme controlat de domnii Sechelariu si Umbrărescu. În opinia mea, libertatea presei nu a fost îngrădită de această achizitie si nu va putea fi limitată nici de un alt proprietar.
În fosta guvernare, s-a folosit cu predilectie banul public pentru cîstigarea bunăvointei presei, si, din păcate, astfel de fenomene se mai observă si astăzi, chiar dacă circuitul fondurilor este ceva mai întortocheat.
Pînă la urmă, ziaristii însisi sînt cei care trebuie să-si respecte propriul statut si să decidă modul în care doresc să fie perceputi în perspectiva aderării la valorile europene.
Nu sînt de acord cu incriminarea calomniei si insultei, dar un minim de decentă si de probitate profesională trebuie asumat de cît mai multi dintre jurnalisti.

Articol afisat de 1138 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Politică Stiri Politică
Stiri Sănătate Stiri Sănătate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ă®ntregului continut al acestui site apartin Ă®n totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective