Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
A NÃSCUT LA 13 ANI

A NÃSCUT LA 13 ANI

• o adolescentã, din Borlesti, a nãscut, zilele trecute, la Maternitatea Spitalului Judetean Neamt • prin interventie de tip cezarianã, tînãra mãmicã a adus pe lume un bãietel cu greutatea de aproape 3 kilograme • mama si tatãl copilului nu sînt cãsãtoriti •

O nemteancã în vîrstã de 13 ani, originarã din Borlesti, a devenit mamã în urmã cu douã zile. Adolescenta a adus pe lume, la termen, un bãietel cu greutatea de 2,9 kilograme. Evenimentul s-a petrecut la sectia Obstetricã a Spitalulului Judetean de Urgentã Neamt. Întrucît mãmica este foarte tînãrã, iar organismul sãu nu era pregãtit sã facã fatã unui efort asa de mare pe care îl implicã nasterea pe cale naturalã, ea a fost supusã unei interventii chirurgicale de tip cezarianã. Dupã operatie, atît starea mamei, cît si a micutului abia venit pe lume era bunã. Asa cum se procedeazã de regulã în cazul nasterilor prin interventie de tip cezarianã, în primele douã zile de dupã operatie, mama si copilul au fost separati. Tînãra mãmicã a rãmas în îngrijirea cadrelor medicale ale sectiei Obstetricã din cadrul maternitãtii celei mai mari unitãti sanitare din judet, beneficiind de tratamentul post-operatoriu pe care îl necesitã, iar bebelusul a fost luat în primire de cãtre cadrele medicale ale sectiei Nou-Nãscuti.
Desi este mult prea tînãrã pentru un astfel de eveniment si pentru a-si asuma o rãspundere atît de mare, Mihaela este foarte fericitã si se simte mîndrã de noul sãu statut, în ciuda faptului cã nu este mãritatã legal si, conform noilor reglementãri, nici nu va putea sã facã acest pas pînã la 18 ani. Cu toate acestea, ea locuieste împreunã cu Mihai, tatãl copilului, în vîrstã de 20 de ani, la pãrintii acestuia care locuiesc tot în Borlesti.
Adolescenta provine dintr-o familie modestã. De altfel, cei care i-au fost toatã viata mamã si tatã sînt strãbunicii din partea mamei, acum în vîrstã de 80 de ani. Dupã cum spune Mihaela, mama sa a pãrãsit-o cînd avea 2 ani, iar tatãl a plecat si el de acasã, încercînd sã-si refacã viata. În aceste împrejurãri, pe fondul lipsei de afectiune si întelegere, s-a atasat foarte mult de Mihai, care nu are armata fãcutã si nici serviciu. Cei doi tineri sînt prieteni de doi ani si au început viata sexualã în urmã cu nouã luni, cînd au si conceput copilul care s-a nãscut. Fata sustine cã, atunci cînd a constatat cã este gravidã, era prea tîrziu ca sã mai facã avort. Pe de altã parte, fata nici nu si-ar fi dorit o întrerupere de sarcinã, dorindu-si foarte mult copilul pe care l-a adus pe lume. În ciuda faptului cã au fãcut scandal atunci cînd au auzit cã Mihaela va face un copil, pãrintii lui Mihai au promis cã o sã îi ajute pe tineri sã îsi creascã bebelusul, cu conditia ca ea sã îsi termine scoala. Ea a abandonat cursurile clasei a VII-a la sfîrsitul anului trecut, dar intentioneazã sã termine opt clase, dupã care sã facã o profesionalã.

Numãrul mamelor minore, în continuã crestere

În urmã cu douã luni, Mihaela a ajuns la spital din cauzã cã prezenta semnele unei eminente de avort. Astfel, fata a stat internatã o vreme, beneficiind de tratament de mentinere de sarcinã.
Cazul Mihaelei care a devenit mamã la 13 ani nu este singular. Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre doctor Adela Bocãnet, inspector pe probleme de mamã si copil în cadrul Autoritãtii de Sãnãtate Publicã, în ultimii ani, numãrul mamelor cu vîrste foarte fragede a crescut vertiginos. Dovadã în acest sens stã faptul cã dacã în 2005 au fost înregistrate, în tot judetul, 126 de nasteri în cazul minorelor, anul trecut, numai la Maternitatea Spitalului Judetean Neamt au fost înregistrate 146 astfel de situatii. Cea mai tînãrã dintre mãmicile care au nãscut aici, în 2006, a avut 12 ani, iar cea mai înaintatã vîrstã a fost de 44 de ani.
Cazuri în care chiar natura a depãsit cliseele lumii medicale s-au înregistrat la Maternitatea Judeteanã si în anii anteriori. Astfel, în 2004, cea mai tînãrã mamã care a nãscut la Piatra Neamt a fost o fetitã de 11 ani, iar cea mai vîrstnicã, o femeie de 53 de ani, care mai avea un copil în vîrstã de 21 de ani.

Articol afisat de 2734 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective