Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 24 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ce spune UE despre noi?

Deseori sînt întrebat - si li se întîmplă tuturor eurodeputatilor nostri - ce se spune la Bruxelles despre situatia de acum din România. Inevitabil, răspunsul meu descumpăneste: nu se spune aproape nimic. Iar ce se spune este previzibil. Cel putin în Parlamentul European, regula e foarte simplă: fiecare grup politic european sprijină partidul national din familia sa. De exemplu, tot ce face PD în România va fi apreciat de Partidul Popular European, dar va fi criticat de Partidul Socialist European; premierul Tăriceanu, în ce face la Bucuresti, va avea sprijinul liberalilor europeni, dar va fi mustrat de voci din alte familii - si tot asa.
Mai pe scurt spus, trebuie să întelegem (si să acceptăm în jocul politic intern) că nu există o opinie a Bruxelles-ului. Fiecare grup politic, acolo, are opinia sa. Uneori ele concordă, alteori nu. Oficialii europeni nu sînt diriginti continentali, care să dea cu rigla la palmă unora si să mîngîie pe crestet pe altii. În ultimii 17 ani, la noi s-a creat acest reflex: cînd avem impresia că am făcut vreo boacănă, ciulim urechea să vedem ce spune Europa despre noi. Si sîntem uneori descumpăniti cînd vedem că nici Europa nu vorbeste pe o singură voce. Un exemplu recent: grupul liberal-democrat de la Bruxelles (la care este afiliat PNL) a spus că decizia premierului român de a amîna alegerile europene - pentru a favoriza dezbaterea, pentru a le feri de contaminarea cu subiecte nationale etc. - a fost una bună; grupul popular european (din care face parte PD) a spus că aceeasi decizie a fost una proastă s.a.m.d.
În plus, trebuie să ne fie la fel de limpede că UE - acum, cînd împlineste 50 de ani de reale succese, dar totodată e în fata unui viitor imediat plin de provocări certe - are probleme cu mult mai mari decît să stea cu ochii pe România. Fiecare tară din Uniune are, cum e si normal, problemele sale si nimeni nu-si pierde vremea ca să sufle-n supa altuia.
Singura amenintare pentru România, deocamdată, este ca membri ai Comisiei Europene să capete impresia că, din cauza luptei de orgolii de la Bucuresti, ritmul reformelor post-aderare a încetinit. Nu lupta politică din România deranjează; ceea ce ar deranja ar fi dacă această luptă ar consuma toate energiile si ar pune în pericol parcursul integrării noastre. În acest caz, ei ar putea cere impunerea unor clauze - ceea ce, evident, nu ar fi o notă bună pentru noi. În rest, rămîne ca si pînă acum. Din cînd în cînd, cîte un oficial european va veni la Bucuresti si, după caz, va lăuda sau va critica guvernul. El nu e vocea Bruxelles-ului, ci un mesager al unei familii politice. Interesati-vă din ce partid european face parte respectivul si veti întelege de ce spuneam că reactiile Europei sînt, în cea mai mare parte, previzibile.

Articol afisat de 1114 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Adrian CIOROIANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective