Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Contre politice pe tema telegondolei

• social-democratii reclamã lipsa proiectelor, studiilor si avizelor necesare, precum si „regimul pompieristic“ în care se realizeazã telegondola • Ioan Bivolaru: „O sã sesizãm organele de anchetã, sã se facã ancheta serios din punctul acesta de vedere“ • „S-o cearã“, a fost rãspunsul lui Dan Cîmpeanu, directorul Perla Invest • „Domnul Bivolaru n-a fãcut nimic pentru Piatra Neamt în cei 16 ani de cînd este deputat. Poate sã cearã orice anchetã. Domnul Bivolaru ar face bine sã-si vadã de dosarul de la DNA“, a rãspuns prompt si primarul Gheorghe Stefan •

Social-democratii nemteni cautã nod în papurã uneia din cele mai importante investitii ale administratiei Stefan - telegondola. Deputatul Ioan Bivolaru a anuntat, ieri, în cadrul unei conferinte de presã, cã va sesiza organele de cercetare cu privire la Gondoperlã si va cere o anchetã „foarte serioasã“ pe acest subiect. Deputatul Bivolaru prevede un „mare scandal în plan local“, „dezvãluiri si întrebãri care nu trebuie sã rãmînã fãrã rãspuns“. Initial, a sustinut cã vor fi sesizate organele abilitate doar dacã va fi nevoie, ulterior a dat ca sigurã aceastã actiune. Ioan Bivolaru acuzã începerea lucrãrilor la telegondolã „în regim pompieristic“, fãrã sã aibã proiect, aviz definitiv de la Regionala CFR Iasi, aviz de mediu, doar schite si o autorizatie de constructie eliberatã de cel care era initiatorul acestei investitii - primarul Gheorghe Stefan. Investitia este mult subevaluatã, sustine Ioan Bivolaru, si „se va ajunge la ipotecarea urmãtoarelor administratii publice, care vor veni anul viitor si care vor fi blocate la mantinelã de aceste proiecte ce nu vor face parte din programele electorale ale noilor alesi în 2008“. „O sã sesizãm organele de anchetã, sã facã ancheta serios din acest punct de vedere. Nu avem nimic împotriva investitiei dacã este o investitie necesarã municipiului. Toatã lumea este de acord sã fie realizatã, dar cu deplina respectare a normelor legale în vigoare“, a declarat deputatul Bivolaru. Din informatiile sale, însã, investitia Primãriei nu prea respectã aceste norme. Deputatul PSD spune cã CFR Iasi a trimis doar un aviz formal, nu definitiv, tocmai pentru cã nu a avut proiectul telegondolei - „cînd au început lucrãrile, efectiv se umbla cu schitele în mînã, nu exista nici un proiect“. Ar fi un aviz de mediu, dar pentru pîrtia de schi si telescaun, nu pentru telegondolã - „s-a fortat un rãspuns, un aviz de mediu, dar de la agentia judeteanã, iar pentru telegondolã au încercat sã iasã din încurcãturã spunînd cã nu este necesar un astfel de aviz“. Nu existã studii pe tema securitãtii investitiei, a rezistentei stîlpilor, a început sã aparã un „proiect pe felii“ mult dupã începerea lucrãrilor, stîlpii sînt plimbati prin oras si multe alte „lucruri nelalocul lor“.

„Si consilierii se fac vinovati“

O altã mare nemultumire a deputatului Bivolaru este creditul luat de municipalitate pentru realizarea telegondolei, despre care nu se stie perioada de rambursare, termenul de gratie, dobînzi, rate etc. Social-democratul spune cã linia de credit de 9 milioane de euro a trecut prin Consiliul Local tot în lipsa proiectului investitiei si îi învinovãteste pe consilierii municipali de complicitate la „aceastã afacere, pentru cã este o afacere“. „Si consilierii locali se fac vinovati, deoarece din foarte multã obedientã fatã de institutia primarului, îsi neglijeazã responsabilitãtile“, spune deputatul Bivolaru. ÃŽmprumutul pentru telegondolã si investitia în sine au fost aprobate de toti consilierii locali, inclusiv cei ai PSD. Bivolaru spune, însã, cã în ultima perioadã a apãrut o „îngrijorare“ în rîndul unora dintre consilieri, probabil colegii sãi de partid, care n-au avut nimic împotrivã la momentul ridicãrii mîinii. „Singurul lucru care a stat la baza acestor investitii au fost asa-zisele consultãri de la cinematograful Dacia. Singurul lucru care merge bine la aceastã investitie este graba cu care se doreste îngroparea unor bani, în sensul finalizãrii lucrãrilor si, deci, efectuarea plãtilor. Aceste plãti trebuie sã se facã într-un termen record, pentru cã asta este, pînã la urmã, finalitatea din punctul de vedere al unor «bãieti destepti» care se ocupã de constructii“, a mai spus Ioan Bivolaru.

Sã vinã ancheta!

Telegondola este investitia Primãriei, aflatã în derularea si administrarea societãtii Perla Invest SRL. Directorul acesteia, inginerul Dan Cîmpeanu, se oferã sã punã la dispozitia tuturor - inclusiv a organelor de anchetã si a deputatului Bivolaru - toate documentele trebuincioase investitiei. Pentru cã ele existã. „A cerut anchetarea? S-o cearã, domnule! Existã un dulap plin de proiecte, de studii, de documente si avize! Avem proiect pentru absolut totul. Pot pune la dispozitia celor interesati toate documentele, pentru cã nu sînt cu caracter secret. Pot veni sã le vadã“, a declarat Dan Cîmpeanu. N-a dorit sã-i rãspundã mai mult deputatului PSD, dar a precizat cã investitia este de amploare, foarte importantã si nu îsi permite nimeni sã-si asume vreun risc, asta apropo de acuzatiile cã telegondola are lipsuri de securitate si rezistentã. „Toatã documentatia a fost realizatã de persoane avizate, poate chiar cei mai buni în materie“, a precizat Dan Cîmpeanu. Iar plimbarea stîlpilor, atît de mentionatã de Ioan Bivolaru, se datoreazã în primul rînd unor membri marcanti ai PSD, care n-au dorit sã colaboreze cu autoritãtile.
Primarul Gheorghe Stefan, în schimb, a fost mult mai transant decît directorul Perla Invest. „Domnul Bivolaru n-a fãcut nimic pentru judetul Neamt si pentru municipiul Piatra Neamt în cei 16 ani de cînd este deputat. Poate sã cearã orice anchetã doreste, cã noi vom continua sã facem lucruri bune pentru oras, asa cum am fãcut si pînã acum, întotdeauna cu respectarea legii. Domnul Bivolaru, însã, nu poate sã fie constructiv. Ar face bine sã-si vadã de dosarul de la DNA, pentru cã a fost în Consiliul de Administratie la Transmoldavia. Telegondola este o investitie de care se ocupã societatea Perla Invest si cred cã are toate actele necesare. Eu n-am cunostintã cã nu ar fi asa. Noi vrem sã facem ceva pentru acest oras si vom face. Sã criticãm nejustificat este usor! Si sã luãm bani nejustificat de la transportatori!“, a declarat Gheorghe Stefan.
PSD Neamt nu a anuntat cînd anume va depune sesizarea, probabil dupã ce se va consulta si cu presedintele organizatiei. Deputatul Ioan Munteanu nu a participat, ieri, la întrunirea Comitetului Executiv, fiind cu treburi la Bucuresti.

Articol afisat de 1852 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective