Autoritãtile, cu ochii dupã miei si ouã
Autoritãtile judetene au primit sarcini sporite pentru ca, în perioada sãrbãtorilor pascale, consumatorii sã nu aibã de suferit din cauza produselor alimentare achizitionate. Pentru evaluarea stadiului mãsurilor luate în judetul Neamt, privind sacrificarea animalelor, în perioada urmãtoare, si comercializarea produselor specifice, Colegiul Prefectural s-a reunit, la începutul acestei sãptãmîni, într-o sedintã de analizã. Aceasta a continuat cu videoconferinta organizatã de Ministerul Administratiei si Internelor, în colaborare cu Autoritatea Nationalã Sanitarã Veterinarã si pentru Siguranta Alimentelor, pe aceeasi temã. În acest sens, echipe mixte, formate din inspectori OPC si DSV lucreazã împreunã si verificã respectarea conditiilor de producere, procesare, depozitare, transport si comercializare a produselor specifice acestei perioade, în special a cãrnii de miel si ouãlor. Toate aceste actiuni continuã pînã în Ajunul Pastelui pentru ca, astfel, pe mesele nemtenilor sã ajungã produse sigure, de calitate si igienice.
Totodatã, pentru rezolvarea sesizãrilor cetãtenilor, la nivelul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor s-a întocmit un program de permanentã, în intervalul orar 7-20. Institutia Prefectului va veghea ca prevederile legale în privinta sacrificãrii mieilor si comercializãrii acestora sã fie aplicate cu strictete, respectîndu-se în aceeasi masurã exigentele europene.
Sacrificarea mieilor în cele sapte abatoare autorizate din judetul Neamt (Dustim Prod Piatra Neamt, Cord Company Roman, Azo SRL Tîrgu Neamt, Complex Alimentar Bicaz, Carmduofast Izvoare, TCE 3 Brazi Zãnesti, Zoosab Sãbãoani) este obligatorie numai în cazul comercializãrii acestora în piete sau magazine. Pentru consumul propriu, proprietarul îsi poate sacrifica animalul în gospodãrie. La solicitarea autoritãtilor locale pot fi autorizate, în piete si tîrguri, spatii care sã îndeplineasca conditiile sanitar-veterinare pentru sacrificare. Echipe mixte formate din medici veterinari si politisti vor organiza filtre de control pe principalele artere rutiere, pentru a verifica transporturile de produse alimentare specifice acestei perioade.
|