Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Transport local prin asociere

Transport local prin asociere

• Piatra Neamt se va asocia cu patru comune pentru dezvoltarea infrastructurii si serviciului de transport public • propunerea vine din partea consilierului pietrean Adriean Chirilă • „tinta noastră este să dezvoltăm transportul electric pe mai multe trasee si să extindem infrastructura pentru autobuze“, a explicat acesta • asocierea creste sansele obtinerii unor finantări externe •

Transportul de călători concentrat pe zona municipiului Piatra Neamt va deveni obiect de asociere între mai multe administratii publice locale, fapt ce va avea într-un final avantajul de a aduce bani pentru dezvoltarea lui. Consilierul pietrean Adriean Chirilă va propune, mîine, colegilor din legislativul local o asociere, de principiu deocamdată, cu Consiliul Judetean si Consiliile Locale Dumbrava Rosie, Săvinesti, Alexandru cel Bun si Gîrcina. În baza acestui acord, transportul de călători în aceste localităti va avea mai multe sanse de dezvoltare si eficientizare. Adriean Chirilă spune că asocierea este imperios necesară, în virtutea noilor legi românesti, aliniate la UE. „Modul de asociere este prevăzut în legea 215, a administratiei publice, modificată, precum si în reglementările serviciilor publice si în legea privind transportul public de persoane. Noi cerem, asa cum este în viziunea Uniunii Europene - unde serviciile publice sînt reglementate la nivel regional - să facem o asociere pe mai multe localităti. Interesul este de a dezvolta un anumit serviciu, în acest caz fiind vorba de transport. Am gîndit asta, pe de o parte, pentru că, în viitor, nu se pot asigura sau accesa fonduri pe transport public decît dacă există asociere regională. Pe de altă parte, consiliile locale nu pot finanta acest serviciu dacă nu există cadrul asocierii“, a explicat Adriean Chirilă.
Proiectul de asociere intră în dezbaterea legislativului pietrean în sedinta de mîine, cînd alesii trebuie să se pronunte cu privire la furnizarea în comun a serviciului de transport persoane. Pentru început, au fost luate în calcul doar localitătile Piatra Neamt, Dumbrava Rosie, Săvinesti, Gîrcina si Alexandru cel Bun, însă Adriean Chirilă spune că asocierea va rămîne deschisă si, în cazul în care se constată că poate fi dezvoltată, se poate duce pînă la Roznov, Dobreni si pe Valea Bistritei, în sus.

Proiect trimis deja la CJ

„20% din transportul public trebuie să fie ecologic în următorii patru-cinci ani. Pentru că Piatra Neamt este un oras închis si destul de poluat, trebuie să dezvoltăm transportul ecologic. Nu mă refer aici neapărat la transportul electric, ci si la cel cu autobuze care corespund din punct de vedere ecologic. Acest tip de transport public are si facilităti: confort, exactitate a transportului efectuat, protectia reală a comunitătii. Asocierea este impusă si de dezvoltarea substantială a localitătilor mentionate. Mai mult, nu trebuie uitat avantajul că furnizarea în comun a transportului va aduce beneficii categoriilor direct beneficiare - elevi, salariati etc“, a mai spus Adriean Chirilă.
Avînd în vedere si functia sa de director de dezvoltare la societatea Troleibuzul, a Consiliului Judetean, Adriean Chirilă a trimis, deja, proiectul asocierii la CJ Neamt si la consiliile locale ale celor patru comune. Consilierii judeteni îl vor dezbate tot în această săptămînă. Va fi rîndul consiliilor comunale în cauză să îsi dea acordul scris, cel verbal existînd, deja. După ce vor fi adunate toate cele sase hotărîri, se va întocmi un proiect de asociere care, la rîndul său, va trece prin filtrul legislativelor locale. Odată cu asta, fiecare consiliu îsi va desemna o persoană care să stea la masa tratativelor si să negocieze contractul de asociere. După toate aceste lupte de durată, transportul în Piatra Neamt si zona limitrofă va fi sub tutelă unică, dar împărtită în mod egal. Si va produce efecte. „Tintim să dezvoltăm transportul electric pe anumite trasee - Calea Romanului, Ocol, spre Alexandru cel Bun. În acelasi timp, dorim să dezvoltăm si infrastructura pentru transportul cu autobuze. Trebuie să vedem pînă unde ne putem duce. Vom face proiecte speciale si vom accesa si fonduri externe. Bineînteles, vom investi si în mijloacele de transport de mare capacitate. Este clar că, în Piatra Neamt si comunele din jur, viitorul îl reprezintă masina cu grad mic de poluare. Microbuzele nu sînt o alternativă si vor dispărea încet-încet din transportul de persoane“, a mai spus Adriean Chirilă.

Articol afisat de 1459 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective