Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Transport local prin asociere

Transport local prin asociere

• Piatra Neamt se va asocia cu patru comune pentru dezvoltarea infrastructurii si serviciului de transport public • propunerea vine din partea consilierului pietrean Adriean Chirilã • „tinta noastrã este sã dezvoltãm transportul electric pe mai multe trasee si sã extindem infrastructura pentru autobuze“, a explicat acesta • asocierea creste sansele obtinerii unor finantãri externe •

Transportul de cãlãtori concentrat pe zona municipiului Piatra Neamt va deveni obiect de asociere între mai multe administratii publice locale, fapt ce va avea într-un final avantajul de a aduce bani pentru dezvoltarea lui. Consilierul pietrean Adriean Chirilã va propune, mîine, colegilor din legislativul local o asociere, de principiu deocamdatã, cu Consiliul Judetean si Consiliile Locale Dumbrava Rosie, Sãvinesti, Alexandru cel Bun si Gîrcina. ÃŽn baza acestui acord, transportul de cãlãtori în aceste localitãti va avea mai multe sanse de dezvoltare si eficientizare. Adriean Chirilã spune cã asocierea este imperios necesarã, în virtutea noilor legi românesti, aliniate la UE. „Modul de asociere este prevãzut în legea 215, a administratiei publice, modificatã, precum si în reglementãrile serviciilor publice si în legea privind transportul public de persoane. Noi cerem, asa cum este în viziunea Uniunii Europene - unde serviciile publice sînt reglementate la nivel regional - sã facem o asociere pe mai multe localitãti. Interesul este de a dezvolta un anumit serviciu, în acest caz fiind vorba de transport. Am gîndit asta, pe de o parte, pentru cã, în viitor, nu se pot asigura sau accesa fonduri pe transport public decît dacã existã asociere regionalã. Pe de altã parte, consiliile locale nu pot finanta acest serviciu dacã nu existã cadrul asocierii“, a explicat Adriean Chirilã.
Proiectul de asociere intrã în dezbaterea legislativului pietrean în sedinta de mîine, cînd alesii trebuie sã se pronunte cu privire la furnizarea în comun a serviciului de transport persoane. Pentru început, au fost luate în calcul doar localitãtile Piatra Neamt, Dumbrava Rosie, Sãvinesti, Gîrcina si Alexandru cel Bun, însã Adriean Chirilã spune cã asocierea va rãmîne deschisã si, în cazul în care se constatã cã poate fi dezvoltatã, se poate duce pînã la Roznov, Dobreni si pe Valea Bistritei, în sus.

Proiect trimis deja la CJ

„20% din transportul public trebuie sã fie ecologic în urmãtorii patru-cinci ani. Pentru cã Piatra Neamt este un oras închis si destul de poluat, trebuie sã dezvoltãm transportul ecologic. Nu mã refer aici neapãrat la transportul electric, ci si la cel cu autobuze care corespund din punct de vedere ecologic. Acest tip de transport public are si facilitãti: confort, exactitate a transportului efectuat, protectia realã a comunitãtii. Asocierea este impusã si de dezvoltarea substantialã a localitãtilor mentionate. Mai mult, nu trebuie uitat avantajul cã furnizarea în comun a transportului va aduce beneficii categoriilor direct beneficiare - elevi, salariati etc“, a mai spus Adriean Chirilã.
Avînd în vedere si functia sa de director de dezvoltare la societatea Troleibuzul, a Consiliului Judetean, Adriean Chirilã a trimis, deja, proiectul asocierii la CJ Neamt si la consiliile locale ale celor patru comune. Consilierii judeteni îl vor dezbate tot în aceastã sãptãmînã. Va fi rîndul consiliilor comunale în cauzã sã îsi dea acordul scris, cel verbal existînd, deja. Dupã ce vor fi adunate toate cele sase hotãrîri, se va întocmi un proiect de asociere care, la rîndul sãu, va trece prin filtrul legislativelor locale. Odatã cu asta, fiecare consiliu îsi va desemna o persoanã care sã stea la masa tratativelor si sã negocieze contractul de asociere. Dupã toate aceste lupte de duratã, transportul în Piatra Neamt si zona limitrofã va fi sub tutelã unicã, dar împãrtitã în mod egal. Si va produce efecte. „Tintim sã dezvoltãm transportul electric pe anumite trasee - Calea Romanului, Ocol, spre Alexandru cel Bun. ÃŽn acelasi timp, dorim sã dezvoltãm si infrastructura pentru transportul cu autobuze. Trebuie sã vedem pînã unde ne putem duce. Vom face proiecte speciale si vom accesa si fonduri externe. Bineînteles, vom investi si în mijloacele de transport de mare capacitate. Este clar cã, în Piatra Neamt si comunele din jur, viitorul îl reprezintã masina cu grad mic de poluare. Microbuzele nu sînt o alternativã si vor dispãrea încet-încet din transportul de persoane“, a mai spus Adriean Chirilã.

Articol afisat de 1742 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective