Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 28 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Verde, nu chiar verde, da' taxă să fie

Verde, nu chiar verde, da' taxă să fie

• ministerul Mediului nu acceptă „culoarea“ taxei suplimentare pentru electrocasnice • oricum s-ar numi ea, cetătenii vor trebui să o suporte de la 1 mai • taxa reprezintă o majorare de 7% la pretul electrocasnicelor •

Ministerul Mediului nu este de acord cu folosirea termenului de „taxă verde“ pentru diferenta de pret pe care o vor suporta românii, începînd cu 1 mai 2007, la produsele electrice si electrocasnice pe care le vor achizitiona. Oricum s-ar numi ea, cert este că fiecare cumpărător va scoate din buzunar cu circa 7% mai mult, pentru fiecare produs, decît în prezent.
Producătorii si importatorii de echipamente electronice si electrocasnice sînt obligati să îsi asume responsabilitatea pentru gestionarea deseurilor care rezultă ca urmare a folosirii acestor echipamente si să suporte costurile corespunzătoare pentru colectarea, depozitarea, valorificarea si/ sau eliminarea lor în sigurantă. Legislatia europeană, care trebuie respectată si în România, permite producătorilor si importatorilor să introducă un adaos la pretul de vînzare al produselor care să acopere aceste costuri. „Este important de mentionat că termenul «taxă» utilizat în acest caz este neadecvat deoarece aceasta nu este impusă, ci se stabileste si nu se încasează de către statul român. Deci «taxa verde pentru electrocasnice» reprezintă contravaloarea costurilor de colectare-depozitare-reciclare a acestui tip de deseuri. Contravaloarea costurilor se va regăsi într-un adaos la pretul de vînzare, adaos care se va stabili de producătorii si importatorii de echipamente electrice si electronice pentru produsele puse pe piată si care va fi suportat, în final, de consumatori. Sumele vor fi colectate de distribuitori si transferate producătorilor sau importatorilor care, direct sau prin asociatiile colective pe care le pot constitui, le vor folosi în scopul acoperirii costurilor de colectare, depozitare, reciclare, valorificare sau eliminare“, se precizează într-un comunicat de presă emis de Agentia pentru Protectia Mediului.
În acest sens, în România sînt în constituire si autorizare trei asociatii colective care pot prelua responsabilitătile corespunzătoare ale producătorilor si importatorilor, care doresc să se asocieze. Ca să poată functiona pe piata românească, acesti agenti economici sînt obligati să se înscrie în Registrul National al Producătorilor si Importatorilor de Echipamente Electrice si Electronice, gestionat de Agentia Natională pentru Protectia Mediului, urmînd ca, în baza acestei înscrieri, să primească un număr de înregistrare care le permite functionarea, respectînd cerintele legale.

Înfiintarea punctelor de colectare a aparaturii, obligatorie

Pînă în acest moment, au fost înregistrati 601 producători si importatori. Pentru a exista siguranta că producătorii si importatorii îsi vor respecta obligatiile, conform legii, acestia vor trebui să depună o garantie bancară al cărei cuantum depinde de tipul si cantitatea de produse introduse pe piată. Pentru facilitarea activitătii de gestionare a deseurilor, primăriile trebuie să identifice si să pună la dispozitie spatii adecvate pentru depozitarea deseurilor de echipamente electrice si electronice si să asigure colectarea acestora de la populatie.
În vederea colectării selective a acestor deseuri, provenite de la gospodăriile particulare, a fost obligatoriu să se asigure înfiintarea, pînă la 31 decembrie 2005, a cel putin unui punct de colectare în fiecare judet, a unui punct de colectare în fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori, ca si în orasele cu peste 20.000 de locuitori.
În statele UE, pînă la 31 decembrie 2006 trebuia atinsă o rată de colectare selectivă a deseurilor din gospodăriile particulare de patru kilograme pe cap de locuitor. În urma negocierilor cu UE, România a obtinut o perioadă de tranzitie în ceea ce priveste tinta de colectare de 4 kilograme pe cap de locuitor, aceasta trebuind atinsă pînă la sfîrsitul lui 2008. Ca tintă intermediară, Ministerul Mediului si Gospodăririi Apelor a propus colectarea a trei kilograme pe locuitor, în anul 2007.

Articol afisat de 1257 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective