Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 28 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Verde, nu chiar verde, da' taxã sã fie

Verde, nu chiar verde, da' taxã sã fie

• ministerul Mediului nu acceptã „culoarea“ taxei suplimentare pentru electrocasnice • oricum s-ar numi ea, cetãtenii vor trebui sã o suporte de la 1 mai • taxa reprezintã o majorare de 7% la pretul electrocasnicelor •

Ministerul Mediului nu este de acord cu folosirea termenului de „taxã verde“ pentru diferenta de pret pe care o vor suporta românii, începînd cu 1 mai 2007, la produsele electrice si electrocasnice pe care le vor achizitiona. Oricum s-ar numi ea, cert este cã fiecare cumpãrãtor va scoate din buzunar cu circa 7% mai mult, pentru fiecare produs, decît în prezent.
Producãtorii si importatorii de echipamente electronice si electrocasnice sînt obligati sã îsi asume responsabilitatea pentru gestionarea deseurilor care rezultã ca urmare a folosirii acestor echipamente si sã suporte costurile corespunzãtoare pentru colectarea, depozitarea, valorificarea si/ sau eliminarea lor în sigurantã. Legislatia europeanã, care trebuie respectatã si în România, permite producãtorilor si importatorilor sã introducã un adaos la pretul de vînzare al produselor care sã acopere aceste costuri. „Este important de mentionat cã termenul «taxã» utilizat în acest caz este neadecvat deoarece aceasta nu este impusã, ci se stabileste si nu se încaseazã de cãtre statul român. Deci «taxa verde pentru electrocasnice» reprezintã contravaloarea costurilor de colectare-depozitare-reciclare a acestui tip de deseuri. Contravaloarea costurilor se va regãsi într-un adaos la pretul de vînzare, adaos care se va stabili de producãtorii si importatorii de echipamente electrice si electronice pentru produsele puse pe piatã si care va fi suportat, în final, de consumatori. Sumele vor fi colectate de distribuitori si transferate producãtorilor sau importatorilor care, direct sau prin asociatiile colective pe care le pot constitui, le vor folosi în scopul acoperirii costurilor de colectare, depozitare, reciclare, valorificare sau eliminare“, se precizeazã într-un comunicat de presã emis de Agentia pentru Protectia Mediului.
În acest sens, în România sînt în constituire si autorizare trei asociatii colective care pot prelua responsabilitãtile corespunzãtoare ale producãtorilor si importatorilor, care doresc sã se asocieze. Ca sã poatã functiona pe piata româneascã, acesti agenti economici sînt obligati sã se înscrie în Registrul National al Producãtorilor si Importatorilor de Echipamente Electrice si Electronice, gestionat de Agentia Nationalã pentru Protectia Mediului, urmînd ca, în baza acestei înscrieri, sã primeascã un numãr de înregistrare care le permite functionarea, respectînd cerintele legale.

ÃŽnfiintarea punctelor de colectare a aparaturii, obligatorie

Pînã în acest moment, au fost înregistrati 601 producãtori si importatori. Pentru a exista siguranta cã producãtorii si importatorii îsi vor respecta obligatiile, conform legii, acestia vor trebui sã depunã o garantie bancarã al cãrei cuantum depinde de tipul si cantitatea de produse introduse pe piatã. Pentru facilitarea activitãtii de gestionare a deseurilor, primãriile trebuie sã identifice si sã punã la dispozitie spatii adecvate pentru depozitarea deseurilor de echipamente electrice si electronice si sã asigure colectarea acestora de la populatie.
În vederea colectãrii selective a acestor deseuri, provenite de la gospodãriile particulare, a fost obligatoriu sã se asigure înfiintarea, pînã la 31 decembrie 2005, a cel putin unui punct de colectare în fiecare judet, a unui punct de colectare în fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori, ca si în orasele cu peste 20.000 de locuitori.
În statele UE, pînã la 31 decembrie 2006 trebuia atinsã o ratã de colectare selectivã a deseurilor din gospodãriile particulare de patru kilograme pe cap de locuitor. În urma negocierilor cu UE, România a obtinut o perioadã de tranzitie în ceea ce priveste tinta de colectare de 4 kilograme pe cap de locuitor, aceasta trebuind atinsã pînã la sfîrsitul lui 2008. Ca tintã intermediarã, Ministerul Mediului si Gospodãririi Apelor a propus colectarea a trei kilograme pe locuitor, în anul 2007.

Articol afisat de 1534 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective