Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 28 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Uniforma scolarã devine obligatorie

Uniforma scolarã devine obligatorie

• începînd din septembrie, se vor purta semne distinctive în toate scolile • decizia a fost luatã de minister • de punerea în aplicare se vor ocupa conducerile unitãtilor de învãtãmînt, la alegerea uniformelor fiind consultate si comitetetele de pãrinti •

Elevii vor fi obligati, începînd cu anul scolar 2007-2008, sã poarte însemne scolare. Asta în cazul în care pãrintii lor, de comun acord cu acestia si cu cadrele didactice din scoli nu vor extinde însemnul pînã la tinutã completã, adicã o uniformã care sã se poarte la nivelul întregii unitãti de învãtãmînt. Ministerul Educatiei si Cercetãrii a trimis, la începutul acestei sãptãmîni, inspectoratelor scolare un calendar care sã prevadã introducerea unor semne distinctive în scoli. Ministerul va impune fiecãrei unitãti în parte sã organizeze consultãri obligatorii cu pãrintii si elevii, privind introducerea acestor semne distinctive.
Secretarul de stat pentru învãtãmînt preuniversitar din Ministerul Educatiei si Cercetãrii, Dumitru Matei, a spus cã în toate scolile, începînd din septembrie, se vor purta însemne distinctive. „Decizia va trebui respectatã de institutiile de învãtãmînt. Problema este acum gestionatã de asociatiile de pãrinti care trebuie sã aleagã însemnul distinctiv si sã asigure pregãtirea pentru ca, la începutul de an scolar, acest lucru sã se petreacã în toate scolile din România. ÃŽn momentul în care se face înscrierea copilului la scoalã, se va lua decizia ca, începînd cu anul scolar urmãtor, sã se poarte aceste însemne“, a explicat Dumitru Matei.

Dascãlii nemteni si uniformele scolare

Una dintre unitãtile de învãtãmînt la care problema uniformelor sau a însemnelor scolare pentru elevi a fost luatã de multã vreme în atentie de cãtre cadrele didactice este Liceul Comercial „Spiru Haret“ (Scoala nr. 12) din Piatra Neamt. Directoarea acestui liceu, profesoara Mihaela Arsenoaia, a declarat cã, în unitatea de învãtãmînt pe care o conduce, deja s-a introdus, experimental, uniforma scolarã la cîteva clase. „La noi este în discutie, încã de anul trecut, problema introducerii uniformelor scolare. Am discutat cu pãrintii, s-a convenit asupra purtãrii unei uniforme a liceului si s-a fãcut o testare pentru alegerea modelului. Am organizat si o expozitie cu posibile vestimentatii si am contactat niste firme care sã ne lucreze modelul ales. ÃŽn momentul de fatã, douã-trei clase din scoalã poartã, deja, uniforme. Cred cã este potrivit ca, la cursuri, elevii sã poarte o uniformã si ecuson cu sigla prescurtatã a unitãtii de învãtãmînt. Avem în plan ca fetele sã aibã la dispozitie si fustã si pantaloni, realizate din acelasi material, iar în partea de sus, si fetele si bãietii sã poarte niste jerseuri, cu accesorii. Piesele vestimentare vor fi realizate din materiale în nuante de albastru. Vor fi mici diferente între modele pentru ciclurile de învãtãmînt - primar, gimnazial si liceal, dar culorile vor rãmîne aceleasi“, a declarat directoarea Liceului Colercial Spiru Haret, Mihaela Arsenoaia.
Directorul Scolii nr. 3 din Piatra Neamt, profesorul Ioan Mihut, este de acord cu introducerea însemnelor, ori a uniformelor scolare, dar considerã cã pentru a se materializa aceastã dorintã trebuie acceptul tutror celor care au fortã de decizie. „Ne-ar conveni o astfel de variantã pentru tinuta elevilor. ÃŽn felul acesta, s-ar demonsta o afiliere la un grup, la o unitate de învãtãmînt, dar trebuie discutat în consiliul profesoral si, apoi, la întîlnirile cu pãrintii. Sãptãmîna aceasta, vom avea consiliu profesoral si vom aborda acest subiect“, a declarat profesorul Ioan Mihut. Din precizãrile cadrelor didactice reiese faptul cã, odatã cu cresterea în vîrstã, elevii acceptã tot mai greu ideea uniformelor, ori a însemnelor scolare. „Eu am acceptat dintotdeauna ideea uniformelor scolare, dar mai greu este sã o agreeze si elevii. La noi, la Colegiul National «Calistrat Hogas», am încercat sã impunem o tinutã de scoalã, dar n-a mers. Cei mici au purtat uniforma un an, doi si apoi au renuntat. S-a fãcut uniformã scolarã si pentru elevii de clasa a IX-a, dar nu au purtat-o. Eu cred cã ar trebui sã fie mîndri cã sînt elevi ai unei scoli si sã accepte o tinutã anume, dar lucrurile nu stau asa. Acum depinde de ce va vrea Ministerul Educatiei si Cercetãrii. Dacã se va urmãri sã se introducã doar un însemn scolar, un ecuson, o esarfã, ceva de mici dimensiuni, este posibil ca intentia sã aibã succes. Dacã se va merge pe introducerea uniformei, e greu de crezut cã se va reusi. Dupã pãrerea mea, un ecuson nu îi va deranja la fel de mult ca o uniformã. Noi avem în siglã nuante de albastru si argintiu, si cred cã ar putea purta un ecuson cu cele douã culori pe care sã fie aplicate initialele colegiului. Uniforma scolarã îi nemultumeste mai mult pe elevii care provin din familii cu bani, pentru cã nu si-ar mai putea etala tinutele la scoalã. Pentru ceilalti, tinuta unicã obligatorie cred cã ar fi un motiv de multumire“, a precizat profesoara Maria Lupu, director al Colegiului National „Calistrat Hogas“.

Copiii de la tarã, mai sãraci si mai lipsiti de pretentii

Dacã la oras, în multe scoli si în licee, tinuta elevilor este una de galã la cursuri, nu la fel stau lucrurile la sate. Acolo, copiii încã mai respectã decenta impusã de sistemul educational, iar pãrintii lor nu au posibilitãtile financiare ale salariatilor de la oras, pentru a le cumpãra tinute sic. „Noi nu putem impune obligativitatea unei uniforme scolare, pentru cã pãrintii copiilor de la noi nu au bani cum au cei de la oras. Existã o clasã în care elevii vin îmbrãcati într-o uniformã care presupune bluzã albã si fustã sau pantaloni de culoare închisã. Dar, la tarã, elevii se cunosc între ei, îi cunosc si oamenii, nu se pune problema cã nu pot fi identificati. Anul trecut, s-a încercat introducerea uniformei scolare la clase, dar pãrintii erau nevoiti sã scoatã din buzunar 700.000 - 800.000 de lei si e prea mult pentru ei. Eu cred cã, în zonele aglomerate, uniforma scoalã este o necesitate, dar într-o comunitate ruralã... Poartã însemne distinctive elevii de la a IV-a si a VIII-a, cîte o panglicã lungã în piept, pe care îsi scriu o amintire, o semnãturã. ÃŽmi amintesc, cînd eram elev, parcã ajunsesem sã urãsc uniforma si emblema de cît de mult le purtasem“, a declarat Nicolae Urdã, directorul Scolii Girov.

Articol afisat de 4199 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de profesor la data 28.03.2007 11:26
Mentalitati comuniste
Este normal ca niste oameni crescuti si educati in era comunista sa fie de acord cu uniforma. Aceste tinute pot fi purtate in rucsac. Cum isi vor mai arata fetele buricul si coapsele? Trebuie impusa o tinuta vestimentara si capilara obligatorie nu uniforme, pentru ca degeaba poarta uniforma daca are plete si cercei in nas, ochi, buza, limba, etc...
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective