Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 7 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Frumoasã-i Lituania!

• alesii pietreni s-au întors de la Klaipeda cam obositi, dar plini de elan • „ne-a mers bine si a fost foarte frumos“, spun la unison, promitînd un raport detaliat • voiajul a costat 12.800 de euro, dar consilierii spun cã UE deconteazã •

Cei cinci consilieri locali, care s-au distrat recent pe malul lituanian al Mãrii Baltice, s-au întors acasã cu avînt si bunã dispozitie. Mîndri de participarea lor la reuniunea Eurotowns de la Klaipeda, alesii pietreni debordeazã optimism si vor sã batã fierul încãlzit în Lituania, adicã sã întocmeascã proiecte pentru a aduce fonduri europene la Piatra Neamt. Klaipeda este singurul port lituanian la Marea Balticã si se bucurã de multã trecere în rîndul agentiilor de turism. Are o pozitie importantã datoritã ferriboat-urilor ce leagã malul lituanian cu Suedia, Danemarca si Germania. Peisajul pitoresc i-a impresionat foarte mult pe cei cinci consilieri locali turisti, dar „în interes de afaceri“. Pe 23 aprilie, Bogdan Apopii (PNL), Viorel Chirilã (PNL), Tamara Nica (PSD), Vasile Stãnoaia (PRM) si Radu Staicu (independent) au zburat spre Klaipeda, în Republica Lituania, în scop de promovare turisticã europeanã. Oficial, în perioada 24-25 aprilie, a avut loc pe malul mãrii „o conferintã pe tema realizãrii unei noi strategii care sã faciliteze dezvoltarea de noi activitãti în cadrul proiectului Eurotowns si identificãrii de finantãri europene pentru proiecte dezvoltate în cadrul Eurotowns“. Alesii pietreni au participat la un atelier în care mai multe tãri si-au prezentat proiecte de dezvoltare pe linie de culturã, industrie si transport. Cu ce s-au prezentat ai nostri... vom afla în momentul în care vor întocmi raportul cãtre Consiliul Local, deoarece, ieri, erau cam obositi dupã 1 Mai muncitoresc. Doar cînd a venit vorba de „cum a fost“, unii si-au mai revenit din surmenaj. „Am reusit sã plec si eu“, a spus bucuroasã Tamara Nica, „A fost foarte frumos si foarte bine pentru noi. Mai multe nu vã pot spune acum, dar o sã facem un raport si o sã trecem acolo toate datele“. „A fost bine. Foarte bine. Am venit si cu ceva rezultate, dar urmeazã sã ne întîlnim si sã lucrãm la raportul cãtre Consiliul Local. A fost un seminar pe tema fondurilor europene si cred cã ne putem prezenta cu succes cu proiecte pentru a atrage si la Piatra Neamt o parte din ele“, a spus si liberalul Viorel Chirilã. Vasile Stãnoaia, la rîndul sãu, s-a bucurat cã imediat ce reuniunea s-a încheiat, Piatra Neamt a fost trecut pe un site al UE, la capitolul programe si bani. „A mers bine. A fost foarte frumos. Ne-am construit o imagine bunã. Din momentul terminãrii discutiilor, am fost înscrisi pe site-ul Uniunii Europene“. De fapt, este vorba de site-ul Eurotowns, în care Piatra Neamt apare ca membru al asociatiei, dar prezentarea este succintã si nu are nici o referire la cele petrecute la Klaipeda.

Spre Coreea si Israel

Cele douã zile petrecute de alesii pietreni pe malul Mãrii Baltice au costat bugetul local 12.800 de euro. Suma aprobatã initial pentru cazare, avion, diurnã si asigurare medicalã n-a fost suficientã, drept pentru care, pe 19 aprilie, consilierii locali si-au aprobat unii altora suplimentãri din... bugetul local. „ÃŽn baza referatului 17064/19.03.2007 a fost solicitatã disponibilizarea sumei de 10.300 euro necesari participãrii la workshop-ul organizat în cadrul proiectului Eurotowns. Tinînd cont de faptul cã suma aprobatã în sedinta din 29.03.2007 este insuficientã, propunem spre aprobare Consiliului Local suplimentarea fondurilor alocate prin HCL 114/29.03.2007 cu încã 2.500 euro necesari efectuãrii acestei deplasãri“, se aratã în nota de fundamentare care i-a convins pe alesi sã scoatã banul din vistieria municipiului. Cei cinci turisti în Lituania au afirmat cã UE le va deconta cheltuielile. ÃŽnsã, au spus-o cu o oarecare urmã de... obosealã în glas. „Initial, deplasarea trebuia finantatã prin Consiliul Local, din bugetul local, urmînd ca ulterior deplasãrii Uniunea Europeanã sã deconteze, pe baza chitantelor si a facturilor. Eu asa stiu, cã banii alocati din bugetul local se întorc în bugetul local. ÃŽn orice caz, noi tinem legãtura cu ei, ne-au cerut si adresele, în octombrie va fi organizatã o nouã întîlnire... Nu cred cã existã nici un risc ca Uniunea Europeanã sã nu deconteze deplasarea, pentru cã toate cheltuielile sînt usor verificabile“, a declarat Tamara Nica. „ÃŽn situatia existentã, asa se procedeazã, ca la fondurile Phare: întîi cheltuiesti tu si apoi primesti banii înapoi de la UE. Dovadã cã ei ne-au si stabilit anumite limite în care sã ne încadrãm cu cheltuielile, si la transport, si la cazare... Banii vor reveni în bugetul local“, a spus si consilierul Viorel Chirilã. „Banii vor veni de la comunitatea europeanã în 4-6 luni de zile. Toate cheltuielile vor fi decontate. Deci nu sînt bani publici“, a fost mai conchis peremistul Vasile Stãnoaia.
Voiajul la Klaipeda a fost al doilea din seria promotiilor turistice oferite de Consiliul Local membrilor sãi. Primul a fost la Bergama, orasul turcesc înfrãtit cu Piatra Neamt, în care cap de listã de pasageri a fost viceprimarul Vasile Ouatu. Alte douã sejururi sînt programate pentru aceastã lunã: la Daejeon (Coreea de Sud) si la Kiryat Malachi (Israel). Spre Coreea exoticã îsi vor lua zborul consilierii locali Andrei Baciu (fost PNL), Ioan Negurã (PNL), Adrian Alui Gheorghe (PNL), Adrian Armencea (PSD) si Georgeta Vintea (PSD), iar scopul este sã tatoneze o înfrãtire cu orasul Daejeon. Costurile: 14.630 dolari americani si 5.660 de euro. Tot în virtutea înfrãtirii si tot în luna mai, alti cinci consilieri îsi vor lua zborul la propriu spre orasul israelian Kiryat Malachi, la invitatia primarului Moti Malka. Turistii vor fi, de aceastã datã, Elena Boengiu (PNL), Cezar Dinescu (PNL), Neculai Ivanov (PNL), Adriean Chirilã (PSD) si Gheorghe Munteanu (PSD). Odatã cu ei îsi vor lua „zborul“, din bugetul local, 6.730 de dolari americani si 3.250 de euro, bani pe care, de data asta, nu-i mai deconteazã nimeni.

Articol afisat de 1830 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective