Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Telefoane si blesteme

Telefoane si blesteme

• viceprimarul Mihaela Stoica a avut, ieri, parte de toate nemultumirile locatarilor de pe strada Mihai Eminescu • Primaria s-a apucat de taiat copaci în zona, pentru a amenaja noi locuri de parcare si a fluidiza traficul rutier • o parte din locatari au adoptat pozitia „opriti termitele!“ • „de dimineata am primit zeci de telefoane si de blesteme, dar oamenii trebuie sa înteleaga ca lucrurile evolueaza“, spune viceprimarul Stoica •

Municipalitatea pietreana intentioneaza sa amenajeze artera Mihai Eminescu pe modelul aplicat cu succes pe bulevardul Decebal, de la Muzeul de Istorie spre Casa de Cultura. Pentru a ridica orasul la standardul unuia european si turistic în acelasi timp, autoritatile au proiecte îndraznete. Daca luni s-au pomenit sfintii Constantin si Elena, marti a fost zi cu mai mult de trei ceasuri rele pentru cei din Primaria Piatra Neamt. Telefoanele au fost înrosite de pietreni nemultumiti, care si-au varsat supararile si blestemele pe capul viceprimarului Mihaela Stoica din cauza lucrarilor edilitare demarate ieri pe strada Mihai Eminescu, din centrul orasului. Primaria a început aici curatarea, amenajarea si modernizarea zonei pentru a fluidiza traficul rutier si pentru a face mai multe locuri de parcare. O parte din pietrenii care stau la blocurile din zona sînt, însa, disperati de faptul ca, pe zi ce trece, verdele dispare din oras, fiind înlocuit de betoane, borduri si pavele colorate.

Sacrilegiul teilor care dau sa înfloreasca

De la prima ora, pe strada cu pricina s-au înfiintat muncitorii pentru a începe primenirea locului. Cînd au început copacii sa pice, oamenii au sarit ca arsi. „Noi, cei care locuim, pardon, locuiam într-un oras splendid, am ajuns sa traim într-un oras terciuit, hacuit si betonat. Sa opreasca nebunia si distrugerea unei asezari cîndva deosebite!“, au spus oamenii revoltati. 40 de pietreni si-au pus nemultumirea într-un memoriu, anexînd la el plîngeri ale pietrenilor din Precista si Maratei, care deja si-au vazut zonele din jurul blocurilor supuse procesului „tehonologic“. Oamenii s-au referit la angajati ca la „termite“ care le înghit spatiul verde si au adoptat atitudinea „Opriti termitele!“. Taierea copacilor pe rod si a teilor care dau sa înfloreasca li s-a parut un sacrilegiu. „Sînt în totalitate de acord cu eforturile care s-au facut si se fac pentru a transforma Piatra Neamt într-un oras cu aspect civilizat, curat, demn de titulatura mult-folosita - în multe cazuri fara acoperire - de «Perla Moldovei». Invit pe toti autorii aberatiilor justificative pentru «macelarirea» fara alegere a spatiilor verzi sa stea de vorba cu oamenii si sa încerce sa salveze ce se mai poate salva. Invit de asemenea pe edilii orasului sa-si petreaca macar o ora din timpul liber zilnic plimbîndu-se pe bulevardul Decebal, de la intersectia cu Mihai Eminescu, pîna la cea cu Alexandru Lapusneanu, sa înghita la propriu praful ridicat de circulatia infernala, sa vibreze în ritmul zgomotului pe care vegetatia îl mai atenua si sa suporte privirile dezaprobatoare ale locuitorilor“, si-a exprimat parerea o profesoara.
Nu toti locatarii din zona Mihai Eminescu au fost, însa, nemultumiti de interventia edilitara. Daca pensionarii au fost majoritar împotriva, tineretul s-a declarat absolut de acord cu actiunea municipalitatii, apreciind ca este nevoie de acest lucru, de aerisirea spatiului si de amenajarea de noi locuri de parcare. „Eu am fost de mai multe ori în strainatate si vreau sa spun ca ce vad astazi aici este alinierea noastra la standardele unei tari civilizate. Daca acolo ne dorim sa ajungem si noi, atunci trebuie sa sustinem aceasta actiune, sa avem spatii aerisite, similare cu cele nou create la Ozana. Este destul spatiu verde si toata lumea admite ca avem nevoie de mai multe locuri de parcare. Sincer, apreciez aceasta initiativa, iar singurul lucru care ar strica peisajul din zona este faptul ca arborii care ramîn pe marginea strazii, nu sînt toti la aceeasi înaltime“, a sarit o femeie în apararea autoritatilor.

Modelul Decebal reloaded

Cel care vizeaza strada Mihai Eminescu este gata înca din vara anului trecut, dar a început sa fie pus în practica abia acum, pentru ca s-au asteptat toate avizele si autorizatiile. Concret, pe zona cuprinsa între Muzeul de Istorie si sensul giratoriu din fata Hotelului Ceahlau va fi amenajata o noua alee pietonala, aparînd, astfel, o noua strada si parcari în spic. Astfel, va fi rezolvata una din marile probleme din centrul orasului, zona fiind considerata cu trafic rutier intens. ÃŽn plus, avînd în vedere ca la parterul blocurilor de pe strada Mihai Eminescu s-au instalat mai mult agenti economici, clientii acestora nu au unde sa-si lase masinile cînd apeleaza la societatile în cauza, mai ales ca oprirea este interzisa pe aceasta strada. Proiectul municipalitatii vizeaza cîteva zeci de noi locuri de parcare. Pentru asta, au fost mobilizate societatile Publiserv - care se va ocupa de trotuare, borduri, pavele, locuri de parcare si asfaltare, dar si Urban - care a intervenit, ieri, la taierea copacilor. ÃŽnsa, nu au fost taiati toti pomii. „Se taie doar copacii marcati de Romsilva la cererea Primariei. Noi am intervenit pe partea stînga, iar pe dreapta au intrat alpinistii utilitari, ca sa mearga mai repede. Exista un proiect, dar nu este la noi. Noi, ca societate a Primariei, executam lucrari în baza comenzii de la Primarie. Si nu altfel“, a declarat Elena Boureanu, manager proiect la Urban SA.

Sapte dintr-o lovitura

„Proiectul strazii Mihai Eminescu include spatii de parcare, pe ambele sensuri, cu cale de acces din sosea. Ramîne spatiu verde între strada si spatiile de parcare. Ramîn si copaci, care vor fi înconjurati de ronduri de flori. Este o amenajare mai complexa. Se refac trotuarele, se pun pavele, se înlocuiesc borduri. Totodata, se intervine cu reparatii si modernizari la retelele de canalizare menajera si pluviala. Noi speram ca întregul proiect sa fie finalizat pîna în septembrie, chiar mai devreme, dar depinde foarte mult si de cei de la Apa Serv, care se ocupa prin ISPA de cele doua retele de canalizare“, a declarat Tatiana Molodoi, de la Directia Tehnica a Primariei. Pe lînga locuri de parcare, trafic nitel mai aerisit, trotuare pavelate si bordurate, canalizarea menajera si cea pluviala, toata tevatura mai aduce, se pare, alte doua avantaje: „Copacii taiati sînt dusi la sere, la Urban. De aici, o parte se duc ca masa lemnoasa catre cei care beneficiaza de ajutor social, iar o parte vor fi transformati în buturugi ornamentale pentru florile care vor fi puse pentru înfrumusetarea orasului“, a declarat Irinel Pascu, de asemenea angajat al Primariei. Una si cu una fac doua, iar per total se ajunge la sapte dintr-un singur foc.

„Nu putem tine padurea în mijlocul orasului“

Viceprimarul Mihaela Stoica a încercat sa faca apel la gîndirea libera a locatarilor din zona. Dupa ce a fost asaltata de telefoane - ba, spune ca i-au auzit urechile pîna si blesteme, viceprimarul Stoica lamureste ce vrea Primaria: „Exista un proiect autorizat. Este înca unul din proiectele prin care dorim sa schimbam fata orasului, sa ne racordam la anul de gratie 2007 în care traim, sa gîndim ca lucrurile evolueaza. Chiar daca astfel trebuie sa schimbam o parte din traditiile de treizeci de ani, sînt lucruri care trebuie facute. Nu trebuie sa privim totul ca pe un atact la adresa naturii. Este Parcul Stefan cel Mare la nici 50 de metri, este padurea peste Bistrita, sîntem înconjurati de munti... Nu putem tine padurea în mijlocul orasului si nici nu putem plînge ca plopul pe care l-am plantat acum 30 de ani, cînd ni s-a nascut copilul, trebuie taiat. Asa cum copilul a crescut si si-a luat zborul din casa parintilor, si alte lucruri trebuie sa mearga înainte. ÃŽn nici un oras din lume nu exista centrul orasului ca zona locuita. Toate orasele civilizate si-au îndreptat zona rezidentiala spre exterior, iar în centru s-au creat zone comerciale. Asta dorim si la Piatra Neamt: sa facem locuri de parcare, pentru ca exista foarte multe solicitari si nu facem fata cererilor, sa aerisim circulatia rutiera, se dam drumul la trafic si pe a treia banda care intra în bulevardul Decebal, sa micsoram pietonalul si sa fluidizam circulatia si în sensul giratoriu. ÃŽn plus, ramîne spatiu verde! Nu renuntam la el! Doar ca îl aranjam astfel încît sa fie mai frumos. Nu se taie decît ce vine în carosabil si pe locurile de parcare. Vor fi amplasate si bancute si mese pentru ca locuitorii din zona sa poata iesi în fata blocurilor“.

Articol afisat de 2175 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE, Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de december la data 23.05.2007 02:15
„Nu putem tine padurea în mijlocul orasului“
Asa s-a intamplat si-n Bucuresti si iata cum arata acum capitala.Aici nu-i dau dreptate conducerii primariei...nu ar trebui taiati copacii decat cei care prezinta pericol de prabusire.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective