Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2007
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 26 Mai 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Program local privind integrarea rromilor în societate

Program local privind integrarea rromilor în societate

• Primaria Piatra Neamt a demarat un proiect comun cu AJOFM pentru ca rromii din oras sa aiba acces la cursuri de calificare profesionala • prima întîlnire a avut loc saptamîna aceasta • desi s-au prezentat 7 din 50 de rromi invitati, în rîndurile etniei exista dorinta de a trai mai bine laolalta cu populatia majoritara •

Primaria Piatra Neamt a demarat un nou proiect comun cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Neamt, pentru a facilita accesul cetatenilor de etnie rroma la locuri de munca în diverse domenii de activitate. Actiunea municipalitatii pietrene face parte din seria celor organizate pentru a integra rromii în societate, fiind pus accent atît pe educatie, cît si pe oportunitatile de angajare la finalul studiilor. O prima întîlnire a avut loc joi dupa-amiaza, la Scoala nr. 1 din Piatra Neamt, participanti fiind atît reprezentanti ai autoritatilor locale si ai agentiilor locale de ocupare a fortei de munca, cît si reprezentanti ai etniei rrome din Piatra Neamt (din Speranta, din Darmanesti si Gara Veche). Desi nu s-au prezentat toti cei 50 de rromi invitati la discutii, iar din cei veniti majoritatea erau înca la scoala si nu puteau fi angajati, la finalul întîlnirii a ramas, însa, speranta de ambele parti. Autoritatile spera ca proiectul se va bucura de succes, iar rromii, ca le va fi mai usor sa se angajeze odata ce vor termina cursurile de calificare profesionala propuse de autoritati.

„Prezenta lasa de dorit, desi i-am mobilizat“

„Actiunea a fost organizata cu scopul de a populariza posibilitatile de ocupare a locurilor de munca, de a se califica în vederea ocuparii unui loc de munca. Prezenta lasa de dorit, desi colega mea, doamna Bengoi, a mers si ieri, si astazi pe teren pentru a-i mobiliza sa participe si sa afle date utile pentru a putea desfasura o activitate economica la nivelul dorintelor lor si a standardelor europene. Nu au dat curs acestei invitatii, din 50 de persoane cîte am anuntat noi, s-au prezentat doar 7. Vom mai organiza asemenea activitati, dar se pare ca nici interesul lor nu este foarte mare. S-au prezentat doar persoanele care, deja, cunosc posibilitatile de a obtine resurse de a dezvolta o afacere si de a prospera. Ceilati înca probabil vor sa continue cu o viata mai comoda, asta e explicatia. Eu le cunosc modul lor de a se adresa institutiilor locale, de a obtine diverse ajutoare economice sau de alta natura. Poate nici noi nu am fost destul de expliciti si nu au înteles clar mesajul. Vom continua sa derulam aceste actiuni, dar probabil vom fi mai exigenti de acum înainte. ÃŽn cazul în care ei au semnat de luare la cunostinta ca astazi trebuie sa participe la acest curs, va trebui sa suspendam drepturile financiare pentru ca nu au dat curs actiunii de instruire si perfectionare profesionala si, deci, nu s-au putut angaja astfel încît sa nu mai fie dependenti social. Problema grava este pentru cei care sînt dependenti social“, a declarat Ana Suteu, sef Serviciu Protectie Sociala din cadrul Primariei Piatra Neamt.

„Totul trebuie pornit de la educatie“

Reprezentantii AJOFM au fost oarecum dezamagiti: se asteptau sa vada la întîlnire absolventi de scoala de ucenici, de scoala profesionala sau chiar de liceu, pentru ca au venit pregatiti cu oferte de cursuri de calificare în domeniile cerute de rromi (confectioner textile, brutar, patiser, ospatar, barman, zidar, dulgher etc.), adica exact ce se cere pe piata muncii. „Noi nu facem discriminare si putem sa angajam si sa formam atît rromi, cît si toate persoanele în cautare unui loc de munca, indiferent de etnie. Totul trebuie pornit de la educatie si ar fi fost foarte bine, dupa parerea mea, daca era invitat si cineva de la ÃŽnvatamînt, ca sa vedem în ce masura pot sa asigure o completare a studiilor pentru persoanele de etnie rroma. Pentru cele care au venit astazi sînt sanse, dar, dupa cum am observat, cele care au terminat clasa a VIII-a îsi doresc foarte mult sa continue studiile. Prea putine sînt dispuse sa beneficieze de serviciile noastre, ale AJOFM, dar noi îi asteptam si pe ceilalti rromi. Aceasta este prima întîlnire, iar eu am constatat ca este mai mult de imagine - au venit niste tinere frumoase si daca asta e oglinda, atunci noi asteptam pe toata lumea, fara nici un fel de discriminare“, a declarat psihologul Elisabeta Cristea, consilier AJOFM Neamt.

„Ei se gîndesc doar la ziua de azi, nu si la cea de mîine“

Maria Bengoi, cetatean român de etnie rroma, dupa cum singura se recomanda, este omul de legatura al Primariei Piatra Neamt cu rromii din oras. Ea a fost cea care a umblat prin cartierele locuite de rromi si i-a invitat la cursurile de pregatire. „ÃŽn principiu, dorim sa facem un curs de calificare pe domeniul de confectii. Dorim sa îi ajutam pe cei care vor termina cursul, sa facem un atelier de confectii în colaborare cu IMM-urile din Piatra Neamt si cu ONG-urile care au reprezentanti cetateni români de etnie rroma. Acest curs de calificare va putea determina abilitatile acestor persoane de etnie rroma si recunoastem ca avem o stîngacie în acest domeniu. Apoi, vom trece sa confectionam produse, haine, costumatii pentru comunitatea noastra de rromi. Se vorbeste de marginalizare sociala, or noi dorim tocmai sa-i includem, sa devina responsabili pentru viata lor, sa aiba încredere în viata lor, sa aiba respect. Sa vada ca si cel care este tigan poate fi apreciat si respectat si ca are o personalitate. Eu personal am ramas cu un gust amar pentru ca am stat de vorba cu ei, iar raspunsurile lor au fost «ce vom face noi patru luni de zile, cît vom urma cursul de calificare, ce vom mînca în aceasta perioada?». Deci, exista niste cauze în spate: ei vor sa-si cîstige existenta doar pentru ziua respectiva, nu gîndesc în viitor. Aici trebuie sa operam. Sînt niste cauze în spate: suferim, sîntem murdari, nu avem haine, vrem sa mîncam astazi pentru ziua de astazi, mîine ma gîndesc ce tîmpenie mai fac ca sa pot sa cîstig o oala de mîncare. Asa se gîndeste, în aceasta formula, doar pentru astazi“, a declarat Maria Bengoi.

Articol afisat de 2966 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective