Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RÃZMERITA SUTANELOR

RÃZMERITA SUTANELOR

• calugarii Manastirii Neamt au blocat un drum comunal si obstructioneaza accesul lucratorilor silvici pe un teren forestier aflat în litigiu • ieri, lucrurile au fost la un pas de a scapa de sub control, patronii care au exploatat în zona fiind deranjati de comportamentul oamenilor în sutana • conducerea lacasului de cult detine o sentinta definitiva pentru retrocedarea unei suprafete de 4.478 de hectare de padure care se afla în jurul manastirii • silvicultorii detin o ordonanta presedintiala prin care clericii sînt somati sa deblocheze drumul • parintele jurist Constantin Grigorie afirma ca detine si el o ordonanta de sistare a exploatarii • documentul urmeaza sa fie prezentat astazi • subprefectul Sendrea a mediat conflictul, acesta fiind stins pe moment •

Scandal de proportii, ieri, în apropierea Manastirii Neamt, aproximativ 20 de calugari, înarmati cu prapuri blocînd drumul de acces care duce spre un teren aflat înca în litigiu. Pe de o parte slujbasii Domnului, de cealalta lucratorii de la Ocolul Silvic Tîrgu Neamt si patronii societatilor comerciale care au exploatari pe terenul disputat de cele doua institutii. Calugarii au refuzat, în prima faza, orice dialog, fiind solicitata conducerea Directiei Silvice Neamt pentru a interveni în rezolvarea situatiei. La fata locului s-a deplasat o echipa condusa de inginerul Mircia Gorghiu, directorul adjunct al Directiei Silvice Neamt. Acesta, flancat de cei doi juristi ai institutiei, a încercat sa-l convinga pe parintele staret Benedict Sauciuc sa-si retraga calugarii care blocasera drumul. Staretul, înarmat cu o hotarîre definitiva si irevocabila, nici nu a vrut sa auda de solicitarea directorului Gorghiu, sustinînd ca manastirea este proprietara suprafetei de 4.478 de hectare de teren forestier si ca nu va mai lasa pe nimeni sa ia lemn de pe terenul manastirii. Degeaba a încercat Mircia Gorghiu sa-i explice ca suprafata este înca în litigiu si ca exista o lege care spune clar ca retrocedarea unui teren nu poate fi facuta daca pe vechiul amplasament este rezervatie naturala, ca staretul nici nu a vrut sa auda. Degeaba oamenii de la Silvic au scos ordonanta presedintiala prin care calugarii sînt somati sa deblocheze drumul. Discutii în van. ÃŽn timpul negocierilor, un camion a încercat sa forteze baricada oamenilor în sutana. Fratele staretului, calugar la aceeasi manastire, s-a postat în fata camionului. Sub privirile împietrite ale politistilor, soferul a refuzat sa opreasca, calugarul sarind pe cabina masinii. Dupa cîtiva metri, la interventia oamenilor legii, camionul a oprit. ÃŽn cele din urma, staretul Sauciuc a acceptat o întrevedere cu reprezentantii Directiei Silvice Neamt, întîlnire ce a avut loc în biroul primaritei din Vînatori-Neamt. „Manastirea are drept de proprietate, însa în sentinta civila nu e precizat nici un amplasament. Pîna sa devina proprietari, trebuie sa respecte o procedura. Comisia Locala trebuie sa ne ceara sa punem la dispozitie terenul, iar acest lucru nu a fost înca solicitat. ÃŽn plus, suprafata cîstigata de ei se afla în Parcul Natural Dragos Voda Vînatori, iar, recent, a aparut o lege care prevede clar ca terenurile aflate în aceasta situatie nu pot fi retrocedate. Nu putem sa le dam amplasamentul pe care îl vor. De asemenea, drumul este blocat ilegal, iar noi am obtinut, în instanta, deblocarea lui. Am cerut sa elibereze calea de acces, pentru ca Directia Silvica exploateaza legal acolo, însa domnii de la manastire refuza“, a declarat Carmen Vascu, unul dintre juristii Directiei Silvice Neamt.

Acuze peste acuze

La auzul celor declarate de catre jurista, staretul Benedict a spus ca legea amintita a fost facuta de cei de la „Silvic“ pentru ca manastirea sa nu mai ia padurea. „Am blocat calea de acces pentru a nu mai exploata în padurea noastra si nu-i vom lasa pîna cînd nu se va rezolva litigiul în instanta. Daca îi lasam, ce o sa facem dupa aceea, o sa primim teren arabil? Prin gestul nostru am tras un semnal de alarma pentru a nu se mai exploata în padurea manastirii. Este proprietatea noastra si facem ce vrem. Pot sa merg sa culeg ciuperci sau sa fac plaja, daca vreau. E padurea noastra. Noi am cîstigat suprafata de 4.478 de hectare de padure si mai avem 5.126 de hectare, pe care le-am cîstigat în 2003“, a declarat staretul Benedict Sauciuc. ÃŽn momentul în care i s-a explicat ca Directia Silvica, în cazul în care va pierde procesul, va plati manastirii tot profitul scos din exploatarea masei lemnoase de la începutul judecatii, staretul nici nu a vrut sa auda, sustinînd ca el nu va da voie nimanui sa treaca dincolo de bariera umana formata din calugari.

Pierderi de sute de milioane

Analizînd situatia la rece, se poate spune ca singurii perdanti în acest razboi sînt societatile care au licitat masa lemnoasa în padurea cu pricina. Directia Silivica Neamt nu poate fi acuzata ca exploateaza padurea în acea zona, pentru ca exista studii fundamentate care arata ca terenul cu vegetatie forestiera necesita anumite lucrari. De asemenea, asa cum am mai spus, legea spune clar ca, în cazul în care padurea va fi retrocedata, Directia Silvica va achita manastirii valoarea profitului obtinut de pe terenul cu pricina de la data începerii procesului. ÃŽn aceste conditii este de neînteles încapatînarea reprezentantilor manastirii. Directia Silivica Neamt are deschise, pe suprafata de padure ceruta de manastire, 10 partizi de pe care urmeaza sa fie exploatati 8.000 de metri cubi de masa lemnoasa. De asemenea, în zona mai exista 200 de metri cubi de lemn la drum auto, care nu poate fi transportat din cauza încapatînarii calugarilor. „Lemnul asta sta deja de mult timp acolo si se poate infecta. Nu se poate ca situatia sa dureze la nesfîrsit“, spunea un lucrator silvic. La fel de suparati sînt si patronii firmelor de exploatare. „Este de neînteles ce se întîmpla. Noi avem contract cu Directia Silvica pentru exploatarea a 3.500 de metri cubi de masa lemnoasa. Am început lucrarile de aproximativ o luna si de abia am scos 400 de metri cubi. Nu ne lasa sa intram în padure. Am ajuns sa lucram ca hotii. Asteptam sa adoarma calugarii pentru a putea intra în padure ca sa ne facem treaba. Am pierdut, pîna acum, cîteva sute de milioane de lei pentru ca avem si noi contracte de furnizare a masei lamnoase, contracte pe care nu le putem onora. Avem bani dati garantie, avem termene de respectat, însa degeaba, calugarii nu vor sa înteleaga. Blocheaza drumul si nu ne lasa sa intram sa ne facem treaba“, a declarat Ioan Diaconu, patronul firmei Diaconu Plast din Pipirig. ÃŽn situatia lui sînt mai multi patroni. Deja, doi dintre ei au dat în judecata Directia Silvica solicitînd despagubiri pentru faptul ca nu pot exploata masa lemnoasa licitata.

Faceti penitenta în drum

La negocierile din biroul primarului comunei Vînatori si-a facut aparitia si parintele Constantin Grigore, juristul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cel despre care se spune ca este mîna dreapta a mitropolitului Daniel. Subprefectul Vasile Sendrea, prezent si el la discutii nu a reusit sa-l calmeze. Acesta a precizat ca detine o ordonanta presedintiala prin care s-a dispus sistarea lucrarilor de exploatare. Juristul Grigore a spus ca nu are documentul, însa îl va prezenta în cursul zilei de azi. „Aceasta padure apartine manastirii, iar noi am cîstigat în instanta acest drept. Executorul urmeaza sa puna în practica hotarîrea, iar pîna atunci nu va intra nimeni în padure. Calugarii vor face penitenta, aici în drum. Se vor ruga si vor pazi drumul pentru ca nimeni sa nu intre pe proprietatea manastirii“, a declarat juristul Grigore.
Directorul Mircia Gorghiu, care a participat la negocieri spune ca asteapta ca juristul Mitropoliei sa prezinte ordonanta presedintiala care prevede sistarea lucrarilor de exploatare. „Mîine dimineata ( n.n. azi), domnul Grigore a promis ca vine la Prefectura sa prezinte ordonanta presedintiala. Daca nu vom primi acest document, vom continua sa exploatam. De asemenea, Comisia Locala ne-a cerut sa punem amplasamentul la dispozitie. Vom studia solicitarea si vom vedea ce amplasament vom gasi, pentru ca nu putem retroceda pe cel vechi, legea interzicînd acest lucru acolo unde exista rezervatie naturala. Este bine ca, deocamdata, conflictul a fost dezamorsat“, a declarat inginerul Mircia Gorghiu. Razboiul, început cu luni bune în urma, se anunta a fi de lunga durata. Si asta pentru ca reprezentantii manastirii nici nu se gîndesc sa accepte varianta retrocedarii în alta zona decît cea unde se afla acum Rezervatia Vînatori-Neamt.

Articol afisat de 2196 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective