Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 1 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Basescu, la „inima“ parlamentarilor

Basescu, la „inima“ parlamentarilor

• „m-a încarcat de multa energie pozitiva“, spune deputatul Munteanu (PSD) • „ne-a confirmat ca am avut dreptate cînd am sustinut suspendarea sa din functia de presedinte“, declara senatorul Stratila (PNL) • „mesajul presedintelui a fost unul foarte clar, prin care a dorit sa avertizeze clasa politica de realitatile din România“, spune deputatul Rogin (PD) • „a fost un mesaj echilibrat, care a transmis celor care au votat suspendarea ca ar trebui sa-si dea demisia“, întareste si deputatul Pruteanu (PLD) •

Traian Basescu i-a trimis, miercuri, pe parlamentari la popoarele „lor“, convins fiind ca n-au nici o legatura cu poporul „lui“. ÃŽn primul discurs tinut în plenul Parlamentului, de la suspendare încoace, presedintele Basescu a tunat si-a fulgerat pe aceeasi directie cu care ne-a obisnuit de cînd cu demisia razgîndita a premierului Tariceanu: „Exista o singura solutie onesta - demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate“. Vorbele sale au mers direct la inima parlamentarilor PD si PLD si la ficatii celor din coalitia anti-prezidentiala. Vîrfurile de lance ale politicii nemtene, reprezentanti ai acestui judet în publicul avut de Basescu miercuri, afirma ca discursul presedintelui a fost de efect. Sigur, pentru fiecare în functie de carnetul de partid. Democratii si liberal-democratii sînt, desigur, de aceeasi parte a baricadei. Presedintele PD Neamt, deputatul Marius Rogin, considera ca „mesajul presedintelui a fost unul foarte clar: un mesaj în care a dorit sa avertizeze clasa politica româneasca de realitatile din tara“. Marius Rogin se refera aici la „disproportia dintre parlamentarii care au votat pentru suspendarea presedintelui si procentul de 75% sustinere acordat de popor“. „ÃŽn acelasi timp, presedintele a dorit sa aduca în fata Parlamentului problemele reale ale României si masurile care trebuie luate pentru solutionarea lor. Daca este posibila organizarea alegerilor anticipate, ar fi foarte bine pentru ca atunci am avea oglinda în Parlament a intentiilor cetatenilor“, a mai spus deputatul democrat. Cam la fel considera si colegul sau, deputatul Vasile Pruteanu, presedintele PLD Neamt: „Mesajul presedintelui Traian Basescu a fost unul echilibrat, care a transmis celor care au votat pentru suspendarea sa ca, potrivit regulilor democratiei, ar fi trebuit sa îsi prezinte demisia dupa referendum si sa înceapa demersurile pentru declansarea alegerilor anticipate. ÃŽn partea a doua a discursului, presedintele s-a referit la prioritatile pe care trebuie sa le aiba România. Sper doar ca toti cei vizati au înteles mesajul si vor actiona ca atare“.

„Ni l-a impus premier pe Tariceanu“

Pozitionat oarecum în tabara adversa, senatorul PNL de Neamt Serban Stratila spune ca speech-ul prezidential nu l-a surprins cu nimic, mai ales ca s-a tot imunizat la atacurile basesciene, de doi ani încoace. „Ma asteptam la un mesaj conciliant, care sa dovedeasca dorinta de colaborare si de abordare constructiva a agendei cetatenilor. Din pacate, nu s-a întîmplat si asta nu face decît sa ne confirme faptul ca am avut dreptate cînd am sustinut suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte al României. Traian Basescu este în permanenta campanie electorala. ÃŽsi continua discursul de campanie, asa cum face de doi ani si jumatate. Eu cred ca avem nevoie de altceva, de concentrare asupra administrarii fondurilor europene si rezolvarii pachetului legislativ absolut necesar pentru noile realitati din tara. Daca Traian Basescu vrea anticipate, sa vorbeasca cu subordonatii din PD si sa introduca motiune de cenzura“, a declarat liberalul nemtean. Cel mai influentat de discursul presedintelui a fost seful social-democratilor nemteni. Deputatul Ioan Munteanu spune ca se astepta la acest soi de discurs, desi unii aveau alte asteptari si chiar nu întelege de ce atîta suparare. „M-a încarcat de foarte multa energie pozitiva. Ma asteptam la asta, era normal ca presedintele sa profite din plin de ocazie, asa cum a facut si pîna acum. Cert este ca din discursul presedintelui reiese faptul ca el este singurul bun si curat, iar Parlamentul este o institutie în moarte clinica. Constitutional, demisia guvernului si alegerile anticipate nu stau la îndemîna lui, dar dau bine la electorat. ÃŽnsa, daca pîna miercuri mai erau punti de legatura între partide, acum s-au rupt. Traian Basescu a delimitat esichierul politic: cei care sînt cu el sînt buni, ceilalti, din cele 5 partide, sîntem rai. A rupt orice legatura a PSD cu PD si este foarte posibil ca, în zilele urmatoare, sa vedem foarte multi deputati, inclusiv PSD, migrînd voit sau mai putin voit spre partidul prezidential. Singurul rezultat de aici este ca, practic, ni l-a impus premier pe Calin Popescu Tariceanu si daca el a vrut asa, ne conformam, ce sa facem? Sînt sigur ca vom avea în continuare criza politica si va fi declansata ori de cîte ori va dori presedintele“, a declarat deputatul Ioan Munteanu.
Traian Basescu s-a adresat, miercuri, Parlamentului, atacîndu-i dur pe cei care l-au suspendat, reprosîndu-le ca demersul lor constitutional a costat bani publici pentru organizarea referendumului. A cerut imperios demisia guvernului si alegeri anticipate, vot uninominal, Parlament unicameral sau reducerea semnificativa a numarului de senatori si deputati, alocarea a 6% din PIB pentru educatie si descentralizarea sistemul sanitar. Totusi, solutia de baza ramîne, în opinia presedintelui, scrutinul anticipat, drept pentru care PD a anuntat ca va introduce motiune de cenzura la adresa Cabinetului Tariceanu II.

Articol afisat de 1550 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective