Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Domeniile Statului, pîrîte premierul Tariceanu

Domeniile Statului, pîrîte premierul Tariceanu

• întîlnirea dintre prefectii din tara si seful Guvernului a fost pe tema restituirii proprietatilor funciare • la sfîrsitul lunii aprilie 2007, programul judetean pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor era realizat în procent de 96,83% •

Pemierul Calin Popescu Tariceanu a aflat ieri, prin vocea prefectului Toader Mocanu, cum Agentia Domeniile Statului (ADS) împiedica în Neamt punera în posesie a cetatenilor. „Cu privire la restituirea terenurilor administrate de Agentia Domeniilor Statului, întîmpinam dificultati în preluarea terenurilor administrate de Agentia Domeniilor Statului, deoarece Consiliul de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului modifica periodic, prin hotarîri proprii, normele privind încheierea protocoalelor de predare-preluare a terenurilor cu destinatia agricola între Agentia Domeniilor Statului si comisiile locale“, a declarat prefectul Toader Mocanu.
Foarte des, în schimbul de acte dintre Comisia Judeteana de Aplicare a Legilor de Fond Funciar si Agentia Domeniilor Statului, cererile si documentatiile anexate, transmise ADS în vederea preluarii terenurilor si punerii în posesie a persoanelor îndreptatite, trebuie completate si modificate. „De o perioada îndelungata de timp, sîntem în imposibilitatea de a emite titluri de proprietate persoanelor îndreptatite, nemultumirea acestora manifestîndu-se în numeroase petitii si audiente adresate, respectiv solicitate, atît institutiei prefectului, cît si unor autoritati ori institutii ale administratiei publice centrale“, a mai spus prefectul.
În aplicarea dispozitiilor legale ale Hotarîrii de Guvern nr. 890/2005, comisiile locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor au prezentat oferte persoanelor îndreptatite privind atribuirea în natura din terenuri proprietatea statului, administrate de Agentia Domeniilor Statului pe societati comerciale, statiuni si institute de cercetare. Cu privire la o parte din aceste suprafete, Agentia Domeniilor Statului sustine ca ar fi incidente prevederile legale în discutie, fara însa a face dovada cu acte a acestor sustineri si, în consecinta, autoritatile locale si judetene nemtene se afla în imposibilitatea restituirii în natura a terenurilor celor îndreptatiti.

Restituirea pamîntului, în cifre

La sfîrsitul lunii aprilie 2007, programul judetean pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor era realizat în procent de 96,83% (98,13% pentru terenuri agricole si 81,50% pentru terenuri cu vegetatie forestiera). La aceeasi data, erau 128.910 titluri emise din totalul celor 133.134. Au fost puse în posesie suprafete de teren totalizînd 171.627 de hectare de teren agricol, respectiv 25.909 hectare de teren cu vegetatie forestiera.
Dupa cum a declarat Cristina Aboboaie, purtator de cuvînt în cadrul Prefecturii Neamt, la Legea nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietatii, au fost depuse 15.184 de cereri, din care 9.390 pentru o suprafata totala de 26.290,46 hectare de teren agricol si 5.794 cereri pentru 97.453,19 hectare de teren cu vegetatie forestiera. Comisiile locale au analizat 13.233 de cereri primite din tot judetul. Comisia judeteana de aplicare a legilor de fond funciar a solutionat, prin validarea sau invalidarea propunerilor comisiilor locale, un numar de 8.746 de cereri, suprafata de teren pentru care s-a reconstituit dreptul de proprietate persoanelor îndreptatite fiind de 33.481,7 hectare, din care 1643,93 hectare de teren agricol si 31.837,75 de hectare de teren cu vegetatie forestiera.

Articol afisat de 1725 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective