Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 1 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Fumatul, interzis la serviciu si în spatii publice

Fumatul, interzis la serviciu si în spatii publice

• de la 1 iulie 2008, nemtenii nu vor mai avea voie sa fumeze decît acasa • ministrul Nicolaescu a facut publica intentia adoptarii acestei legi, desi este constient ca mai devreme de cinci ani nu va reusi sa impuna aceste interdictii •

Nemtenii nu vor mai avea voie sa fumeze la locul de munca si în locurile publice, începînd de la 1 iulie 2008. Tot de la acea data, va începe o campanie agresiva împotriva fumatului, prin introducerea reclamelor negative la tigari. Aceste decizii apartin ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, acesta anuntînd ca va face lobby si la Comisia Europeana, unde va cere interzicerea fumatului în toate spatiile publice si locurile de munca închise.
Pe de alta parte, el a precizat ca România ar putea avea nevoie, totusi, de o perioada de cinci ani pîna sa poata adopta definitiv aceste masuri.
Daca termenul de gratie pîna la intrarea în vigoare a acestor interdictii ar fi de cinci ani, asta înseamna ca, în acest interval, vor mai exista spatii ventilate si separate pentru fumat în baruri, cluburi, discoteci, restaurante, camere de hotel etc.
Ministrul Nicolaescu, aflat ieri la Bruxelles pentru a prezenta Comisiei Europene masurile pe care le va lua România în privinta prevenirii fumatului, a declarat ca, în ceea ce priveste fumatul în locurile publice, va adopta o legislatie la fel de dura ca în alte tari ale Uniunii Europene. El a dat exemplul Irlandei, Italiei si Norvegiei, unde fumatul la locul de munca, în restaurante, cafenele si baruri a fost deja interzis, precum si cel al Angliei, care a anuntat ca va extinde legislatia care interzice fumatul în toate locurile publice.
Reamintim ca, de la 1 ianuarie, a fost interzisa orice forma de reclama la tutun, pe pachetele de tigari au aparut fel de fel de avertismente cu privire la riscurile la care se expun fumatorii, iar reprezentantii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Neamt si cei ai Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Neamt au început o campanie sustinuta de controale prin unitatile publice, pentru a vedea daca sînt respectate prevederile legale privitoare la delimitarea spatiilor destinate fumatorilor de cele destinate nefumatorilor si daca au fost montate instalatii de absorbtie si eliminare a fumului din încaperi.
De luna trecuta, reprezentantii OJPC Neamt au început vînatoarea de fumatori în institutiile publice. Astfel, cei care sînt gasiti fumînd în birouri sînt pasibili de amenzi cuprinse între 1.000 si 5.000 lei.
ÃŽn acelasi timp, inspectorii OJPC Neamt verifica daca exista locuri special amenajate pentru fumatori, conform prevederilor Legii pentru prevenirea efectelor consumului produselor din tutun. Absenta unui astfel de spatiu atrage dupa sine sanctionarea pecuniara a administratorului sau patronului institutiei respective.
Reprezentantii OJPC Neamt sustin ca exista foarte putine institutii publice în care aceasta interdictie se respecta, fapt recunoscut de altfel de catre toate autoritatile responsabile. De la aparitia legii care apara nefumatorii, singurele locuri în care interzicerea fumatului în locurile publice a intrat în vigoare sînt trenurile. Speriati de amenzile consistente pe care le risca daca încalca aceasta interdictie, calatorii au renuntat sa mai fumeze în respectivele mijloace de transport în comun.

Articol afisat de 4460 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective