Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Profesor acuzat de maltratare

Profesor acuzat de maltratare

• profesorul Dumitru Ursache, de la Grupul Scolar Economic Administrativ Piatra Neamt, este acuzat ca a agresat o eleva • Florentina Ghergheluca, eleva în clasa a X-a, sustine ca profesorul a învinuit-o pe nedrept ca a stropit cu apa holul liceului • profesorul sustine ca este nevinovat • conducerea liceului a desemnat o comisie de ancheta, pentru a elucida cazul • fata si-a scos certificat medico-legal si a depus plîngere la Politie împotriva dascalului •

O eleva a Grupului Scolar Economic Administrativ din Piatra Neamt acuza un profesor din aceasta institutie ca a agresat-o fizic. Incidentul s-a petrecut luni dupa-amiaza, în jurul orei 13, pe holul unitatii scolare din preajma clasei a X-a A, unde este eleva Florentina Ghergheluca, în vîrsta de 17 ani, din localitate, iar cel care a agresat-o este profesorul Dumitru Ursache, doctor în filosofie. Iritarea profesorului ar fost provocata de faptul ca a vazut pe hol urme de apa. Potrivit spuselor fetei, acelea proveneau din joaca stupida a mai multor baieti, o parte colegi de clasa cu ea, o parte, elevi într-o clasa alaturata, care s-au stropit reciproc. Cînd profesorul Ursache a aparut pe hol, a vazut-o pe fata care se întorcea de la baie, tinînd în mîna un PET de jumatate de litru, cu picurator. Eleva sustine ca fara sa vrea a strîns mai tare PET-ul, din care au tîsnit cîtiva stropi de apa.
„ÃŽn acel moment a venit lînga mine domnul profesor si, foarte enervat, m-a întrebat cu ce drept fac asta si cine ma cred. M-a luat de mîna si m-a strîns foarte tare si, insinuînd ca vreau sa fug, m-a apucat de gît si a început sa strînga din ce în ce mai tare. Am început sa plîng, mi-am cerut scuze. Atunci mi-a spus printre dinti «taci, ca te plesnesc de nu te vezi». Tinîndu-ma asa, mi-a zis sa mergem catre clasa a XII-a F, s-a uitat în jur si a vazut ca nu e nimeni si m-a izbit cu capul de usa metalica. Mi-au sarit ochelarii de la ochi si m-am zgîriat la arcada, încercam sa ma apar, plîngeam si îl rugam sa îmi dea drumul. Nu a fost deloc impresionat, ci m-a carat catre biroul directoarei, zicîndu-mi «hai sa îi spun directoarei ce ai facut, ca strici bunurile scolii si sa te amendeze cu un milion». Cum directoarea era într-o sedinta si nu a putut intra la ea în birou, mi-a dat drumul si am plecat“, descrie Florentina Ghergheluca cele petrecute.
Traumatizata de experienta nefasta pe care a avut-o, fata a plecat la mama ei la serviciu, spunîndu-i ce i s-a întîmplat. Ulterior, mama si fiica au mers la liceu si i-au relatat cele petrecute profesoarei Laura Lazar, director al Grupului Scolar Economic Administrativ, dînd si declaratii scrise în acest sens. „I-am spus, printre altele, doamnei director ca vreau sa fac public ceea ce mi s-a întîmplat. Dumneaei mi-a explicat ca nu e bine sa amestecam presa, ca e o problema a scolii, care trebuie rezolvata între noi“, spune Florentina.

„Nu pot sa îl iert pe domnul profesor si îl reclam la Politie“

Ieri dimineata, eleva agresata, însotita de mama sa, au mers la Serviciul Medicina Legala Neamt, solicitînd o examinare medico-legala. Dupa consultatie, fetei i-a fost eliberat un certificat medico-legal în care s-a consemnat faptul ca aceasta prezenta o echimoza si o contuzie deasupra spîncenei drepte, motiv pentru care i s-au recomandat una-doua zile de îngrijiri medicale. Stînjenita si profund marcata de cele petrecute si de situatia ingrata în care se afla fiica sa, Lucia Ghergheluca si-a declarat intentia de a depune plîngere la Politie împotriva profesorului agresor. „Sînt de-a dreptul socata de cele întîmplate si nu îmi vine sa cred ca i s-a întîmplat asa ceva fetei mele, despre care nimeni nu mi-a spus vreodata nimic de rau. Toti profesorii pe care i-a avut pîna acum fata mea, au apreciat-o ca pe un copil cuminte, respectuos, simtit si la locul lui. Din ce mi-a spus mie, ea nu a fost vinovata cu nimic, dar s-a nimerit acolo si a fost acuzata degeaba de domnul profesor ca ar fi dat apa pe jos. Eu îmi cunosc copilul si stiu ca nu ma minte, dar chiar în cazul în care a fost vinovata, domnul profesor nu avea dreptul sa se comporte asa. Cînd a venit la mine la serviciu si am vazut-o cu fata plina de sînge si cu urme de degete pe mîini si gît, am încremenit. Nu întelegeam prea bine ce spune, pentru ca nu se putea opri din plîns si, pîna m-am dumirit, m-am gîndit la tot felul de nelegiuiri. Dupa ce am înteles despre ce e vorba, mi-am dat seama ca fata mea putea sa fie moarta daca, atunci cînd a fost izbita cu capul de usa, se lovea la tîmpla. Tocmai de aceea nu pot sa îl iert pe profesor si o sa îl reclam la Politie“, a declarat Lucia Ghergheluca, mama fetei.

„Nu am atins-o, singurul lucru pe care l-am facut a fost acela ca i-am trîntit usa în nas“

Neplacut impresionata de incidentul petrecut era ieri si profesoara Laura Lazar, director al Grupului Scolar Economic Admininistrativ Piatra Neamt. „Am informat Inspectoratul Scolar Neamt despre acest incident si, dupa cum stiam de altfel ca trebuie sa procedez, am convocat astazi (ieri, 5 iunie - n.r.) consiliul profesoral, pentru a desemna o comisie de cercetare a cazului. Din aceasta fac parte liderul de sindicat, un coleg care ca si domnul profesor Ursache are gradul I si doctoratul si alti doi profesori din liceu. Comisia constituita are la dispozitie 30 de zile pentru anchetarea cazului, iar cele constatate sînt aduse la cunostinta conducerii unitatii. ÃŽn functie de situatie, daca se pune problema unei sanctiuni, aceasta este decisa de directorul institutiei sau de consiliul de administratie al acesteia“, a declarat director Laura Lazar. Abtinîndu-se de la orice comentariu, aceasta s-a aratat nedumerita de ideea profesorului Dumitru Ursache de a fi amendata fata cu 100 lei pentru asa-zisul act de indisciplina comis, atît timp cît cuantumul maxim al amenzilor aplicate pentru distrugerea bunurilor scolii este de 30 lei.
Profesorul Dumitru Ursache sustine ca nu poate vorba de nici o agresiune, ca nici nu a atins-o pe eleva. „Am vazut ca se distra stropind cu apa pe hol si bineînteles ca am atentionat-o, pentru a o face sa înteleaga ca gestul ei poate avea urmari foarte grave, adica oricine poate aluneca si îsi poate sparge capul. Si mi se pare ca este de datoria mea de profesor sa nu tolerez astfel de gesturi. Am întrebat-o daca are vreo nemultumire legata de o nota sau de altceva. Nu am strîns-o nici de mîna, nici de gît, singurul lucru pe care l-am facut a fost acela ca i-am trîntit usa în nas. Probabil ca în felul acesta s-a zgîriat usor la arcada, mai ales ca poarta ochelari. Desigur, ea poate spune orice, dar poate confirma ca nu am insultat-o, nu am palmuit-o. Ba, mai mult decît atît, mi-am cerut scuze elevilor ca am trîntit usa“, a declarat profesorul Dumitru Ursache.

Articol afisat de 2728 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective