Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
CONFLICT REAPRINS între calugari si silvicultori

CONFLICT REAPRINS între calugari si silvicultori

• Directia Silvica Neamt a propus amplasamentul pentru retrocedarea celor 4.478 de hectare de padure catre Manastirea Neamt • silvicultorii spun ca legea nu le permite sa retrocedeze padurea pe vechiul amplasament, drept pentru care au propus o alta zona • astfel, aproximativ 200 de hectare vor fi retrocedate în zona Plaiesu, diferenta urmînd sa fie „dizlocata“ de pe raza Ocolului Silvic Pipirig • suprafata propusa de noi se margineste cu proprietatea Manastirii Neamt“, afirma inginerul Mircia Gorghiu • reprezentantii manastirii nici nu vor sa auda de alt amplasament si au cerut ca retrocedarea sa se faca asa cum se stipuleaza în hotarîrea judecatoreasca, adica în vatra manastirii •

Nici nu a trecut o saptamîna, ca spiritele între reprezentantii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si cei ai Directiei Silvice Neamt s-au reaprins. De aceasta data este vorba de zona în care urmeaza sa fie retrocedate cele 4.478 de hectare de padure. Ieri dimineata, Directia Silvica Neamt a înaintat Comisiei Locale Vînatori o adresa cu amplasamentul propus pentru retrocedare. Documentul nu este nici pe departe pe placul reprezentantilor manastirii, pentru ca amplasamentul nu coincide, spun ei, cu cel din hotarîrea judecatoreasca. Mai exact, pe motiv ca legea interzice retrocedarea terenurilor acolo unde se afla parcuri nationale, Directia Silvica Neamt a propus ca retrocedarea sa se faca pe raza comunei Pipirig si în zona Plaiesut. Cea mai mare suprafata, aproximativ 4.230 de hectare, ar urma sa fie retrocedata la Pipirig. „Acolo unde doreste manastirea, nu putem retroceda, pentru ca este Parcul National Vînatori. De aceea, am propus alte amplasamente, respectiv în comuna Pipirig si în zona Plaiesu. Cea mai mare suprafata, cea de la Pipirig, se învecineaza cu vechiul lor amplasament, de peste 5.000 de hectare de padure, care se afla deja în fondul manastirii. Asa ca nimeni nu poate spune ca am propus retrocedarea în nu stiu ce loc. Asteptam sa vedem ce zic si membrii Comisiei Locale“, a declarat inginerul Mircia Gorghiu, directorul adjunct al Directiei Silvice Neamt.
Cînd au auzit de amplasamentul propus de catre cei de la Directia Silvica Neamt, reprezentantii manastirii si cei ai Mitropoliei „au luat foc“, declarînd ca se vor opune din rasputeri dorintei silvicultorilor. „Nici nu discutam asa ceva. Am gasit deja literele de lege care ne dau dreptul sa primim aceasta suprafata de padure pe vechiul amplasament. Acolo unde vor sa ne dea, nu au decît sa mearga ei. ÃŽn hotarîre se spune clar ca iazurile, drumurile, imobilele si terenul vor fi retrocedate pe vechiul amplasament. Nu unde vor ei. Noi nu am cerut în alta parte, asa ca sa ne puna în posesie unde spune instanta. Sa se înteleaga odata pentru totdeauna ca astea sînt legile si trebuie respectate. Nici sa nu se gîndeasca ca vom accepta un alt amplasament. Vreau sa precizez foarte clar, si anume ca aceasta suprafata de padure va fi administrata în regim silvic de catre Ocolul Silvic al Manastirii Neamt, sub directa supraveghere a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei“, a declarat Benedict Sauciuc, staretul Manastirii Neamt.

Oferta autoritatilor, respinsa de Mitropolie prin intermediul cotidianului „Monitorul de Neamt“

La fel de transant în ceea ce priveste propunerea Directiei Silvice, a fost si Constantin Grigore, parintele jurist al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. „Urmare a refuzului Prefecturii si Directiei Silvice Neamt de a pune în aplicare sentintele civile, irevocabile si executorii de a nu retroceda terenurile si imobilele aferente pe vechiul amplasament - 4.478,74 hectare de padure în vatra Manastirii Neamt, 570 hectare în vatra Manastirii Varatec si 540 de hectare în vatra Manastirii Agapia, motivat de faptul ca Legea 47/2007 ar interzice retrocedarile ariilor protejate cu vegetatie forestiera, precizez ca aceasta motivatie este neîntemeiata si nelegala. Completarea Legii 18/1991 cu Legea 47/13.03.2007 nu se refera la interzicerea retrocedarii zonelor protejate. Respectivul text de lege se refera la interzicerea unor lucrari în domeniul public al statului, care nu poate fi dezafectat, desfiintat prin efectuarea unor lucrari de interes personal, ci numai cu titlu de exceptie pentru lucrari de interes national. Asadar, aceasta interpretare constituie spiritul Legii 247/2005, întrucît, la restituire, Legea 247 obliga autoritatile sa respecte vechiul amplasament chiar daca acesta este declarat arie naturala protejata, cum este cazul nostru - Rezervatia de Zimbri Vînatori Neamt. Cu textele din Legea 1/2000 si 247/2005, demonstram ca autoritatile publice din judetul Neamt, din interese de grup, rea credinta si cu buna stiinta, încalca prevederile legale cu privire la retrocedarea terenurilor pe vechiul amplasament si nesocotesc autoritatea de lucru judecat. (...) Oferirea unui alt amplasament pe raza altor comisii locale de fond funciar este ilegala, inadmisibila si inacceptabila. Astfel, respingem oferta Prefecturii Neamt si a Directiei Silvice, facuta pe data de 5 iunie, prin care ni se ofera alte amplasamente în alte zone si cerem respectarea sentintelor judecatoresti irevocabile si executorii care au dispus retrocedarea vechilor amplasamente de pe raza comunelor Vînatori si Agapia“, a declarat parintele jurist Constantin Grigore.

Prefectul cere urgentarea retrocedarilor hotarîte de instantele judecatoresti

„Institutia Prefectului - judetul Neamt respecta sentintele judecatoresti prin care Manastirilor Neamt, Varatec si Agapia le-au fost retrocedate suprafetele de 4.478,74 de hectare, respectiv 570 de hectare si 540 de hectare, terenuri cu vegetatie forestiera.
Potrivit legislatiei în domeniu, Comisia Locala pentru stabilirea dreptului de proprietate a comunei Vînatori-Neamt trebuie sa solicite Directiei Romsilva suprafatele retrocedate. Primaria comunei Vînatori Neamt a primit aceasta solicitare din partea Manastirii Neamt vineri, 1 iunie, si urmeaza sa solicite Directiei Silvice amplasamentul suprafetelor retrocedate“, a declarat prefectul Toader Mocanu. Aflat la fata locului vineri, 1 iunie, subprefectul Vasile Sendrea a dezamorsat, cel putin temporar, situatia creata în apropierea Manastirii Neamt, cînd a solicitat reprezentantilor Directiei Silvice sa sisteze exploatarile si sa paraseasca zona, pîna la efectuarea demersurilor de punere în posesie. „Din discutiile purtate cu reprezentantii Directiei Silvice, s-a constatat ca acestia nu se opun retrocedarii suprafetei, dar motiveaza ca sînt obligati de lege sa nu retrocedeze padurea care se suprapune peste rezervatia naturala, propunînd în compensare alt amplasament“, a spus subprefectul Sendrea. ÃŽn acest sens, Legea nr. 47 din 13 martie 2007 pentru completarea art. 5 din Legea fondului funciar nr. 18/1991 prevede: „Terenurile pe care sînt amplasate retelele stradale si parcurile publice, terenurile pentru rezervatii naturale si parcuri nationale, monumentele, ansamblurile si siturile arheologice si istorice, nu pot fi dezafectate din domeniul public decît în cazuri de exceptie pentru lucrari de interes national“.
În acest sens, subprefectul Vasile Sendrea a cerut ca pîna miercuri, 6 iunie, Directia Silvica sa propuna Manastirii Neamt amplasamentul pentru suprafata retrocedata. Pe baza documentatiei trimise de
Comisia locala de fond funciar (tabele, parcelari, masuratori), Comisia Judeteana va emite titlul de proprietate care va fi înaintat la ITRSV Suceava.

Articol afisat de 1743 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D.MURARU, S.TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective