Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
15 miliarde de lei vechi, luate de apa

15 miliarde de lei vechi, luate de apa

• aceasta este valoarea totala a pagubelor înregistrate în cinci comune nemtene de pe Valea Muntelui, dupa ploile de saptamîna trecuta • conducerea ISU Neamt a întocmit note de fundamentare prin care solicita Guvernului sprijin financiar si lemn pentru refacerea infrastructurii •

Precipitatile abundente cazute în judet în noaptea de 31 mai/ 1 iunie, au afectat comunele Damuc, Farcasa, Borca, Tasca, Bicazu Ardelean. Conform evaluarilor si inventarierilor pagubelor generate de apele revarsate care au inundat gospodarii, mari suprafete pasuni, fînete si de teren arabil si au avariat podete, poduri si portuni de drumuri comunale si satesti, pagubele însumeaza 1,5 milioane de lei, adica 15 miliarde de lei vechi. ÃŽn consecinta, conducerea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Neamt a întocmit doua note de fundamentare pe care le-a înaintat Prefecturii, urmînd a fi trimise Guvernului României, prin care se solicita sprijin financiar pentru refacerea infrastructurii. ÃŽn afara de bani, conducerea ISU Neamt solicita Guvernului sa ajute populatia cu o importanta cantitate de lemn cu care sa se poata reface podetele prin intermediul carora mai multi locuitori din cele cinci comune afectate de inundatiile de la sfîrsitul saptamînii trecute au acces la drumul principal. „Pentru refacerea podetelor distruse este nevoie de foarte mult lemn. O parte din cantitatea necesara, asta însemnînd cam jumatate, se va recupera, în masura în care este posibil, din ce a ramas dupa trecerea apelor, iar cealalta jumatate speram sa ni se aloce de la rezerva de stat. Au fost distruse 29 de podete de lemn si 30 de anexe gospodaresti, iar acestea trebuie neaparat refacute“, a declarat colonelul Ioan Nitica, seful ISU Neamt.

Damucul, cel mai afectat

Dintre cele cinci comune peste care s-au abatut la finele saptamînii trecute precipitatii abundente urmate de inundatii, cea mai afectata a fost Damuc, unde pagubele provocate însumeaza 1,4 milioane de lei, mai exact 14 miliarde de lei vechi. Conform precizarilor facute de catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Neamt, apele au blocat 2,8 kilometri din drumul comunal Batu si 2,5 kilometri din drumul comunal Asau, iar drumurile satesti Gavrilut, Roseni, Arsita, Capolnei au fost grav afectate. Au fost colmatati 2,5 kilometri din reteaua de apa potabila. Sase poduri, dintre care patru din tuburi, au fost distruse integral, doua din beton au fost partial avariate, iar 15 podete din lemn au fost afectate în mare parte. Apele au mai inundat 16 anexe gospodaresti, sase curti, 11 hectare de pasuni si fînete si 0,5 hectare de teren arabil. Conform declaratiilor facute de catre Ioan Trifan, primarul comunei Damuc, administratia locala de aici va face toate demersurile necesare atît pe plan judetean, cît si la nivel central, pentru a primi despagubiri pentru calamitati. Consiliu Local Damuc a mai stabilit vineri, 1 iunie, într-o sedinta fulger, ca de la nivelul comunei vor fi alocati 190.000 de lei (1,9 miliarde de lei vechi) pentru repararea drumurilor, podurilor si podetelor. Suma de 150.000 lei era, oricum, planificata pentru repararea drumurilor, iar restul banilor vor fi luati de la un alt capitol, mai exact de la plan urbanistic general.
Pîna la precipitatiile abundente cazute în Neamt în seara de 31 mai si noaptea de 31 mai/1 iunie, anumite zone din judet au suferit din cauza secetei. Cea mai afectata de acest fenomen a fost comuna Stanita, unde din 487 de fîntîni, 162 sînt secate si 243 au nivelul scazut. Pentru ca locuitorii si animalele din respectiva comuna sa nu moara de sete, ISU Neamt a facut cinci transporturi de apa potabila în satul Vladnicele. Conform inventarului facut la nivelul întregului judet de catre ISU Neamt, în localitatile rurale exista 41.528 de fîntîni, din care 10.927 au nivelul scazut, iar 1.044 sînt secate.

Articol afisat de 1439 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective