Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Curatenie cu de-a sila

Curatenie cu de-a sila

• austriecii de la Brantner au vrut din nou sa mareasca pretul colectarii gunoiului • în opinia lor, scumpirea este absolut necesara ca sa învete pietrenii sa arunce gunoiul pe culori si ca sa compenseze pierderile financiare ale firmei de salubrizare • autoritatile n-au considerat întemeiata cererea, dar este posibil sa o studieze data viitoare •

Austriecii de la Brantner Servicii Ecologice SA au recidivat, la sfîrsitul lunii mai, si au vrut din nou sa creasca pretul serviciului de salubritate pe care îl presteaza la Piatra Neamt. Dupa ce, la începutul iernii trecute, s-au fixat tarifele la 2,7 lei pentru fiecare pietrean locatar la bloc, iar apoi la sfîrsitul iernii s-a completat cu 5,4 lei pentru cei care nu colecteaza selectiv, în martie-aprilie, Brantner a vrut sa opereze o noua majorare. Nu i-a iesit atunci, pentru ca spre norocul pietrenilor tarifele sînt aprobate în Consiliul Local, dar în luna mai au încercat din nou. Brantner a înaintat un memoriu tehnico-economic pentru a-si sustine cererea, invocînd mai multe reglementari legale din domeniul serviciului public de salubrizare, precum si hotarîrea Consiliului Local prin care s-au aprobat tarifele pentru colectat/ transportat/ depozitat deseuri selectate (2,77 lei/persoana/ luna în cazul persoanelor fizice, 15 lei/ mc pentru agentii economici si 8 lei/ mc pentru institutiile publice). ÃŽn memoriu sînt prezentate argumentele pentru scumpire: oamenii nu colecteaza selectiv gunoiul (ce duce la reducerea veniturilor din reciclare), „necesitatea de a motiva financiar clientii nostri pentru a colecta selectiv deseurile“, cresterea salariului minim pe societate (de la 380 lei la 515 lei), cei 81.000 de lei anual pe care trebuie sa-i dea ca taxe si impozite, cresterea tarifelor la utilitati, asigurarile încheiate cu Astra Asigurari (prin M. Mastacaneanu) pentru masini si cladiri, întretinerea parcului auto si, nu în ultimul rînd, faptul ca Brantner factureaza doar 70 de mii de oameni în loc de 125 de mii, cît scria în caietul de sarcini cînd au cîstigat licitatia. Plus cheltuielile pe care le are de facut societatea în prestarea serviciului de adunat gunoiul din oras.

„Nu e un motiv sa marim tarifele“

Sînt trecute aici consumul de motorina si ulei de motor, reviziile tehnice ale masinilor de gunoi, acumulatorii, anvelopele de la SC Negura Comert Grup SRL, bocancii si echipamentele de lucru pentru vara/ iarna, cei aproximativ 720.000 de lei pe an pe care trebuie sa-i plateasca Primariei drept redeventa, alti 10.000 de lei anual cheltuiti pentru protectia mediului, telefoane, monitorizare, fochistul, paza, medicul de întreprindere, publicitatea si educatia populara, fondul de salarii (120.644 de lei/ luna), tichetele de masa, taxele si licentele, cheltuielile cu depunerea în rampa a deseurilor, fondul pentru închiderea depozitului ecologic (2.562.363 lei pentru 5 ani) etc.
„Fundamentarea cheltuilelilor aferente fiecarei activitati s-a facut pe baza estimarii consumurilor normate de combustibil, materii prime si materiale si a preturilor în vigoare, a cheltuielilor cu munca vie, precum si a altor elemente de cheltuieli necesare prestarii activitatii de colectare, transport si depozitare“, precizeaza directorul Tatiana Ciucanu de la SC Brantner Servicii Ecologice SA. Asa se face ca firmei i-a iesit la calcul ca un pietrean ar trebui sa plateasca 4,10 lei pentru fiecare 0,1 metri cubi de deseu, iar agentii economici si institutiile publice - 37,21 lei/ metru cub de gunoi colectat. Propunerea a ajuns la Primarie, iar compartimentul care se ocupa de implementarea proiectul ISPA a marsat la ea, rugînd legislativul local sa decida asupra oportunitatii aplicarii si modificarii acestor tarife: „mentionam ca aceste tarife sînt necesare pentru a sprijini demersurile operatorului de salubrizare, în vederea realizarii colectarii selective de catre populatie, pentru a compensa pierderile financiare ale operatorului rezultate din procesul dificil de reciclare si valorificare a deseurilor si pentru a respecta noua legislatie de fundamentare a tarifelor“. Consilierii locali n-au fost de acord cu pledoaria pentru scumpire. Dupa cum a spus Cornelia Tudorancea, e greu de crezut ca pietrenii nu arunca sticlele si plasticul într-o parte, hîrtia în alta parte si frunzele uscate în alta. „80% din cetateni sigur asa fac. Doar în cazul deseurilor organice si menajere sa fie procentul pe la 50 - 60%, însa nu e un motiv sa marim tarifele“, a spus consilierul local Tudorancea. Poate data viitoare.

Articol afisat de 1665 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective