Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
DESCOPERIRE ÃŽN MORMÃŽNT

DESCOPERIRE ÃŽN MORMÃŽNT

• osemintele Mitropolitului Varlaam al Moldovei asteapta canonizarea • paraclisul Manastirii Secu adaposteste ceea ce a mai ramas din ramasitele trupesti ale mitropolitului • în mormînt au fost gasite fragmente de vesmînt arhieresc, tesut în aur si argint, o candela si un vas de ceramica • crucea de calugarie a Mitropolitului a putrezit, însa forma ei a ramas impregnata în lut •

Osemintele Mitropolitului Varlaam al Moldovei au fost scoase marti, 5 iunie a.c., din mormîntul de la Manastirea Secu pentru ca pe 30 august 2007 sa aiba loc proclamarea oficiala a canonizarii înaltului prelat. Cei care au participat la dezhumare au avut surpriza sa constate ca ramasitele pamîntesti erau intacte, desi mormîntul a fost jefuit în decursul vremurilor tulburi care s-au abatut asupra Moldovei, iar crucea de calugarie a mitropolitului a putrezit, însa forma ei a ramas impregnata perfect într-o bucata de lut. „Sapaturile au început luni seara (n.r. - 4 iunie). Marti, 5 iunie, s-a ajuns în camera mormîntului. Asa cum spunea si Nicolae Iorga, mormîntul a fost jefuit si a fost refacut în mod succesiv. Am gasit cea mai mare parte a osemintelor mitropolitului. Oasele au fost curatate si apoi asezate într-unul din paraclisele manastirii, urmînd ca în 25 august sa fie pregatite pentru a fi asezate definitiv într-o racla speciala. Tot atunci se va oficia si ultimul parastas pentru odihna sufletului Mitropolitului Varlaam, dupa care va avea loc, pe 30 august, proclamarea solemna a canonizarii sale, iar credinciosii se vor putea închina la Sfîntul Varlaam al Moldovei“, a declarat arhimandrit Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor.
ÃŽn timpul actiunii arheologice au mai fost gasite si cîteva fragmente de vesmînt arhieresc, de tesatura în aur si argint. A fost gasita, de asemenea, candela care a fost asezata în mormîntul Mitropolitului Varlaam al Moldovei si un vas de ceramica. „Crucea de calugarie a mitropolitului a putrezit, însa forma ei a ramas în negativ într-o bucata compacta de lut, care a fost recuperata ca atare. Toate acestea vor fi restaurate, conservate si vor fi asezate într-un colt special din muzeul manastirii Secu, împreuna cu obiectele aflate în mormîntul mitropolitului. De asemenea, s-au gasit fragmente de fresca pe zid, ceea ce ne poate sugera faptul ca înainte de înmormîntarea Mitropolitului, biserica Manastirii Secu ar fi putut avea macar partial pictura în exterior. Cercetarile viitoare vor infirma sau vor confirma acest lucru“, a mai spus arhimandrit Varlaam Merticaru.

Carturar de înalta clasa

Cel care avea sa devina mitropolitul Varlaam s-a nascut în anul 1585, în partile Vrancei si a decedat în august sau în decembrie 1657, la Manastirea Secu. Se pare ca a învatat carte la „Schitul lui Zosin“ pe Valea Secului. S-a calugarit la Secu, sub numele Varlaam. La acest lacas de cult a fost egumen si apoi a devenit arhimandrit. ÃŽn anul 1628 a fost trimis într-o misiune la Moscova. ÃŽn 1632 a fost ales mitropolit al Moldovei, dupa ce a fost hirotonit pe 23 septembrie în acelasi an si a pastorit pîna în aprilie 1653, cînd s-a retras la Secu. ÃŽn 1639 s-a numarat printre candidatii la scaunul de patriarh ecumenic. A manifestat o preocupare îndeosebi pentru probleme carturaresti. Astfel, în 1640 a înfiintat o tiparnita la Iasi, în care a tiparit mai multe carti de învatatura în româneste. Tot în timpul pastoririi sale, Vasile Lupu a întemeiat Colegiul de la Iasi, cu profesori trimisi de la Kiev. ÃŽn perioada 1644 - 1645 a convocat el însusi un sinod al tuturor ierarhilor din „Tara Româneasca si Moldova“, care a aprobat raspunsul împotriva Catihismului calvinesc, scris de el. Mitropolitul Varlaam a sustinut ctitoriile lui Vasile Lupu, printre care si biserica “Sfintii Trei lerarhi“ din Iasi, în care au fost asezate moastele Cuvioasei Paraschiva în anul 1641.
Cea mai însemnata dintre lucrarile tiparite de mitropolitul Varlaam este „Carte româneasca de învatatura la dumenecele de preste an si la praznicele împaratesti si la Svântii mari“ (Cazania), aparuta la Iasi. A scris 506 foi cu un „Cuvânt împreuna catra toata sementia româneasca“ al lui Vasile Lupu si „Cuvânt catra cetitoriu“. Aceasta din urma lucrare cuprindea 54 de cazanii la duminici si 21 la sarbatorile împaratesti si ale sfintilor. Unele dintre ele au fost traduse sau prelucrate dupa cartea „Comoara“ a mitropolitului grec Damaschin Studitul (1577). Altele au fost Iuate din manuscrise românesti care au circulat pîna atunci, mai ales în Transilvania.
Alte Iucrari ale sfîntului care urmeaza sa fie canonizat sînt - „Sapte Taine a Bisericii“, aparuta la Iasi, în 1644, în 340 de pagini, prelucrata dupa opera grecului Toma Teofan Eleavulkos (sec.XVI)
Alta lucrare este „Raspunsul împotriva Catehismului calvinesc“, tiparita probablil la Iasi (dupa unii la Dealu) în 1645, cu 32 de foi, în care combatea un Catehism calvinesc tiparit la Alba Iulia, în 1645.
Cît a fost egumen la Secu a tradus Iucrarea „Scara sau Leastata Sfântului loan Scararu sau Sinaitul“ (1649), dupa editia comentata a episcopului Maxim Margunios (Venetia, 1590), dar a ramas în manuscris.
Prin activitatea sa carturareasca, mitropolitul Varlaam deschide sirul traducerilor în limba româna a unui numar mare de carti religioase.

Articol afisat de 3493 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective