 Apa cu mīl īn peste o mie de fīntīni
• 35,45% dintre fīntīnile din judet au nivelul apei scazut • īn 18 unitati administrativ-teritoriale, sistemele de alimentare cu apa functioneaza īn procent de 100% • 1.106 fīntīni situate īn diverse puncte din judetul Neamt au secat īn ultima perioada. Numarul total al acestui gen de surse de apa īn judet este de 41.747. Pe līnga fīntīnile care au secat, altele 14.803 au nivelul apei scazut, ele acoperind partial cererea, ori calitatea apei este īndoielnica, fiind mīlita. Problemele cele mai mari se īnregistreaza īn comunele Stanita, unde 33,2% din numarul total de fīntīni sīnt seci, īn Boghicea - cu 15,07%, si Bīra - unde 16,5% din fīntīni au secat. Pentru localitatea Vladnicele, din comuna Stanita, apa pentru populatie si animelele din gospodarii se asigura cu masinile pompierilor si un tractor cu remorca pus la dispozitia oamenilor de catre Primarie. Cisternele de la Pompieri transporta apa pentru adapatul animalelor. Īn remorca tractorului, oamenii īsi pun bidoane si canistre īn care se aduce apa potabila din municipiul Roman. Numarul de transporturi variaza de la o zi la alta, īn functie de necesitati.
Īn judetul Neamt, comunele cu cele mai multe fīntīni sīnt Bicaz Chei - 1.100, Boghicea - 1.300, Borlesti - 1.000, Ceahlau - 980, Cordun - 2.100, Costisa - 1.050, Doljesti - 1.100, Grumazesti - 2.500, Icusesti - 1.571, Piatra Soimului - 1.550, Sabaoani - 1.550, Tamaseni - 2.510. Aceste raportari au fost facute de primariile comunale. Administratiile locale au comunicat si care este situatia functionarii sistemelor centralizate de alimentare cu apa sau a cismelelor. Functioneaza la capacitate maxima retelele din municipiile Piatra Neamt si Roman, cele din Agapia, Alexandru cel Bun, Baltatesti, Bīrgauani, Dobreni, Dochia, Dumbrava Rosie, Girov, Grumazesti, Pīngarati, Raucesti, Sabaoani, Savinesti, Stefan cel Mare, Tamaseni si Zanesti. Īn municipiul Roman, deoarece 74% din lungimea retelelor de distributie are o vechime de 20 de ani, exista un nivel ridicat al pierderilor de apa. Pentru reducerea acestora, pe strazile Vasile Lupu, Dobrogeanu Gherea, Ion Creanga, Pacii si Aleca V. Lupu au fost reabilitate retelele.
Īn comuna Bīra, desi pe o anumita portiune exista sistem centralizat, acesta nu a fost pus īn functiune īntrucīt a fost realizat pe un teren aflat īn litigiu. Īn comuna Brusturi, īn satul Poiana, s-a luat masura amenajarii unei rezerve de apa pentru animale, prin construirea unui bazin alimentat din pīrīul Culesa. Īn Pipirig, reteaua de alimentare cu apa functioneaza īn procent de 50%. Regulatoarele de presiune de pe retea nu functioneaza si apar frecvente fisuri, motiv pentru care s-a solicitat firmei constructoare remedierea sau īnlocuirea acestora.
„Alimentarea cu apa a populatiei din localitatile urbane ale judetului, precum si a agentilor economici industriali si agrozootehnici se realizeaza īn conditii normale“, a declarat biolog Adina Tarniceru, purtator de cuvīnt al Sistemului de Gospodarire a Apelor Neamt.
|