Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 11 Iunie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Munca în zadar, la Maternitate

Munca în zadar, la Maternitate

• conform analizei activitatii sectiilor Spitalului Judetean, unele dintre cele mai neperformante sînt Obstetrica si Neonatologia • din cauza sistemului de evaluare a activitatii, care include indicele de complexitate al cazului, acestea realizeaza indicatori mici • în consecinta, CAS Neamt le deconteaza cam la jumatate serviciile medicale pe care le presteaza • pentru realizarea unui indice de complexitate mare ar trebui ca la nastere si imediat dupa, atît starea mamei cît si a fatului sa fie cît mai grava •

Munca în zadar. Asa se poate caracteriza la o privire superficiala activitatea desfasurata de cadrele medicale din Maternitatea Spitalului de Urgenta Neamt, un sector de activitate complex care include sectiile Obstetrica, Neonatologie si Ginecologie. Concluzia aceasta se desprinde ori de cîte ori se face analiza indicatorilor medicali si economico-financiari realizati de fiecare sectie a celei mai mari unitati sanitare din judet. Si asta pentru ca se compara numarul de cazuri rezolvate pe care le-a contractat fiecare sectie a spitalului cu Casa de Asigurari de Sanatate Neamt, cu numarul de cazuri realizate efectiv, iar cînd se face decontarea serviciilor medicale se ia în calcul indicele de complexitate al cazului. Cu cît acesta este mai mare, adica tinde spre 1, cu atît suma platita de catre CAS Neamt este mai mare, adica realizarile sectiei sînt mai mari. Pentru fiecare dintre sectii se ia în calcul cu ce pret au fost rezolvate cazurile internate si tratate, mai exact cît s-a cheltuit de catre sectie pentru ca un pacient sa poata fi considerat vindecat, în afara de orice pericol si sa poata fi externat. Conform precizarilor facute de catre doctorul Stelian Ghita, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Neamt, sectiile Obstetrica si Nou-Nascuti nu pot realiza un indice de complexitate al cazului prea mare, întrucît asta ar presupune ca la nastere si imediat dupa, atît starea mamei cît si a fatului sa fie cît mai grava. Or, asa ceva este absurd. Astfel de situatii sînt cît mai putin de dorit, deoarece sarcina nu trebuie sa puna probleme, nasterea trebuie sa fie fiziologica si sa nu comporte riscuri si complicatii, iar copilul trebuie sa aiba o stare de sanatate cît mai buna si sa se adapteze repede la mediul exterior.
„La analiza lunara a activitatii sectiilor apar discutii contradictorii în ceea ce priveste activitatea acestor sectii, din cauza nerealizarii indicelui de complexitate, iar la sfîrsitul anului socul este si mai mare, deoarece calculele facute arata ca acestea au cheltuit mult mai mult decît au realizat, adica sînt nerentabile. Ultimele discutii neplacute pe aceasta tema s-au purtat recent, cînd la nivelul celor doua sectii nu s-au acordat salarii de merit. Pentru a avea o imagine mai exacta despre calitatea activitatii în sectiile Obstetrica si Nou Nascuti, am solicitat un tabel cu indicele de complexitate al cazurilor din maternitatile din întreaga tara. Am constatat ca pîna si în maternitatile din centrele universitare din tara, considerate ca fiind cele mai dotate, moderne si performante ca activitate, indicele de complexitate se situeaza între 0,55 - 0,60, iar la noi este între 0,58 si 0,9. La ora actuala, discutiile purtate pe plan national au condus la ideea ca pentru activitatile specifice sectiilor din maternitate acest sistem DRG împrumutat de la americani, nu este cel mai potrivit. Dupa cum este el adaptat la noi în tara, ar însemna ca în aceste sectii sa se cîstige mai bine daca mama si copilul au mari probleme de sanatate, adica daca sarcina si nasterea sînt patologice, ceea ce este absurd. Se vorbeste ca în curînd, pentru evaluarea activitatii din maternitati sa se adopte sistemul de DRG australian, care este mult mai apropiat de realitatea de la noi“, a declarat doctorul Stelian Ghita, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Neamt.

„Este deranjant faptul ca sîntem aratati cu degetul, de parca noi nu ne-am face treaba“

Cadrele medicale ale sectiei Nou-Nascuti sînt de parere ca orice sistem DRG se va aplica în maternitatile românesti, în cea din Spitalul Judetean Neamt situatia nu va fi mai buna decît daca se va schimba mentalitatea reprezentantilor mai multor segmente din sistemul sanitar. Adica, daca medicii ginecologi vor scurta perioada de spitalizare a lehuzei limitînd-o la minimum atunci cînd starea acesteia este buna. Mai multa implicare se cere si din partea medicilor de familie în ceea ce priveste îngrijirea nou-nascutul la doar cîteva zile dupa nastere, atunci cînd copilul este sanatos. Medicii neo-natologi spun ca adesea bebelusii zabovesc în spital mai mult decît este cazul din cauza unui banal icter fiziologic sau din cauza nedeclansarii lactatiei mamei. „Este foarte important ca în ceea ce priveste organizarea asistentei medicale la nastere si în supravegherea nou-nascutului sa se adopte atitudinea tarilor occidentale. Acolo, în cazul unei nasteri normale si care nu a decurs cu probleme nici pentru mama, nici pentru copil, externarea se face si dupa 24 de ore. La noi, chiar daca totul decurge normal, aparitia icterului fiziologic prezent la 90% dintre copii, scaderea în greutate si faptul ca bebelusii nu manînca la sîn sînt motive care prelungesc spitalizarea. O zi de spitalizare în sectia noastra costa 1,1 milioane lei vechi. ÃŽn ultima vreme numarul cezarienelor a crescut foarte mult. Considerîndu-se urgente, perioada de spitalizare pentru mama si copil este între 6 si 8 zile. Asta înseamna costuri mari atît pentru sectia Nou-Nascuti cît si pentru Obstetrica. Nu vreau sa îi supar pe colegii obstetricieni, dar nu cred ca întotdeauna se impune efectuarea unei nasteri prin operatie cezariana. O alta problema reala cu care se confrunta Maternitatea Spitalului Judetean este adresabilitatea populatiei. Pe lînga faptul ca în ultimii ani natalitatea a scazut drastic în Neamt, sînt foarte multe gravide care se duc sa nasca în centre universitare precum Bucuresti, Iasi, Tîrgu Mures sau chiar la Bacau.
Anul trecut am înregistrat cu chiu cu vai 2000 de externari, anul acesta, dupa cum se misca lucrurile, nu stiu daca vor fi 1800. Iar Casa de Asigurari calculeaza banii pe care ni-i aloca în functie de numarul de nasteri dintr-o luna. Pentru luna iunie, de exemplu, am luat în calcul 155 de nasteri, dar totul este aleatoriu, nu poate sti nimeni cîti copii se vor naste. Pot fi 180 sau pot fi 100, nu putem face nimic în acest sens“, a aratat doctor Sorana Iftimia, sefa sectiei Neonatologie a Spitalului Judetean Neamt.
Nemultumiti de sistemul de evaluare a activitatii lor si de faptul ca nu le este apreciata la justa valoare munca sînt si medicii obstetricieni ai Maternitatii Judetene. „Este foarte deranjant faptul ca la fiecare sedinta de analiza a indicatorilor sîntem aratati cu degetul, de parca noi nu ne-am face treaba si am fi tinuti în spate de alte sectii. Noi putem demonstra oricînd ca desfasuram un volum de activitate destul de mare, dar sîntem dezavantajati de sistemul de evaluare a numarului de cazuri rezolvate prin prisma indicelui de complexitate. Cu indicele pe care îl realizam si cu care ne situam în rîndul maternitatilor mari din tara, nu reusim sa obtinem decît jumatate din suma alocata per caz. Adica în loc de 12 milioane de lei vechi, doar 6 -7. ÃŽn ceea ce priveste cresterea numarului de nasteri prin operatie cezariana, comentariile sînt nejustificate. O parte dintre acestea se fac pentru ca o impune starea pacientelor, iar altele se fac la solicitarea acestora. E dreptul lor acestora de a alege cum sa aduca pe lume copilul“, a declarat doctorul Romulus Caranfil, seful sectiei Obstetrica a Spitalului Judetean Neamt.

Articol afisat de 2514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective